RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Shine 800 AM, een geostrategisch radioverhaal uit Bonaire

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Bij ons kwam het eiland Bonaire, goed voor zo’n 20.000 inwoners, de laatste tijd enkele keren in het radionieuws omdat Ferry Maat sinds kort opnieuw zijn wekelijkse Soulshow maakt vanuit zijn huis op het eilandje in de Nederlandse Antillen. Maar dit verhaal uit Bonaire gaat nu eens helemaal niét over Ferry Maat.

Minder geweten is namelijk dat op Bonaire ook de krachtigste AM-zender van het Amerikaanse continent actief is. Het gaat om Shine 800 AM, goed voor 450 kW. De zender behoort tot het netwerk van Trans World Radio, een wereldwijd vertakt christelijk radionetwerk dat al actief is sinds 1952 en volledig draait op donaties.

TWR zendt al sinds 1964 gospelprogramma’s uit vanaf Bonaire. Dat gebeurde destijds met 500 kW, maar de enorme kosten van de (toenmalige) buizenzender dwongen het station in 1998 om het vermogen terug te brengen tot ‘slechts’ 100 kW. Pas in januari 2018 werd de nieuwe en veel energie-efficiëntere 440 kW Nautel NX400-zender in het Kintronic-antennesysteem in gebruik genomen.

De zendersite van TWR op Bonaire

Dat was nodig om (het traditioneel zeer katholieke) Cuba goed te kunnen bereiken, een verlangen dat al langer leefde binnen TWR. De modernisering kostte 4 miljoen dollar. De jaarlijkse energiefactuur van de zender bedraagt 85.000 dollar, wat TWR de belangrijkste klant maakt van het enige elektriciteitsbedrijf op Bonaire. Toen de oude zender op zijn volle 500 kW draaide, werd die aangedreven door dieselgeneratoren.

Overdag is Shine 800 AM te beluisteren van Cuba tot Brazilië, inbegrepen de Antillen, Venezuela en een deel van Colombia. ‘s Nachts is het signaal te beluisteren tot in het noordwesten van de Golf van Mexico en het zuidoosten van het Amazonegebied. TWR raamt het potentiële zendbereik van Shine 800 AM op 100 miljoen mensen.

Het station op Bonaire wordt beheerd door Evangelical Focus, de organisatie boven TWR, dat ook een kantoor heeft in de Cubaanse hoofdstad Havana. Er worden ongeveer 25 programma’s in het Spaans uitgezonden, waarvan er zelfs één in Cuba wordt geproduceerd.

Strategische ligging

Maar er is ook een heel politiek-geostrategisch verhaal aan deze zender. Niet alleen is een sterke en stabiele AM-zender zeer belangrijk in een regio die wordt gekenmerkt door zware orkanen. Opmerkelijk in deze is ook dat Shine 800 AM sinds maart van dit jaar ‘s avonds wordt gehuurd door The Voice of America, een Amerikaanse overheidszender, om voor Venezuela het programma “Venezuela 360” uit te zenden. Voor wie niet goed oplette in de les aardrijkskunde: Bonaire ligt als het ware op een steenworp van Venezuela en die ligging is dus een godsgeschenk voor de Amerikanen.

Why TWR opened gates for Tour Guides (Mariette Oosterhoff)

Recently we had a meeting for Tour Guides on Bonaire. With this meeting, we wanted to offer them tools so they could answer any question to tourists who want to know more about the four radio towers in the South of Bonaire. A local TV station interviewed Mariette Oosterhoff about this. Today is her last day in the TWR Bonaire office. She will continue to work for TWR Latin America & the Caribbean, but we thought this might be a good moment to share this video with you. although it is in Dutch. Please keep the Oosterhoff's in your prayer these weeks. Pray that their transition back to their home country will go well.

Posted by Twr-Bonaire on Tuesday, July 24, 2018
Geïnteresseerden kunnen ook een rondleiding krijgen op de TWR-zendersite op Bonaire.

Het programma “Venezuela 360” werd al in 2019, onder president Trump, vormgegeven met als doel de Venezolanen te ontraden om als vluchteling naar de VS te komen, en tegelijk de oppositiekrachten in het land een stem in de media te geven. Onder de nieuwe president Biden werd het budget nog verhoogd, om het bereik in Venezuela te versterken. VOA had sinds september 2020 al een relais op 600 kHz via Radio Libertad in Colombia (50 kW), maar het bereik van de Bonaire-zender is uiteraard een pak groter.

Het zegt anderzijds ook veel over de enorme invloed van Evangelical Focus. Cuba is immers een historische bondgenoot van Venezuela. Het regime daar zou het normaal nooit pikken dat de religieuze organisatie de Amerikanen helpt om hun ‘propaganda’ tot in Venezuela te brengen. Dezelfde Amerikaanse overheid die met Radio Marti trouwens ook Cuba bombardeert met Amerikaanse ‘propaganda’.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Radioplayer draait op verlies (en hoe minister Dalle daar een mouw aan paste)

Wat we al een tijdje in stilte vermoedden kwam gisteren naar boven via het VRT-jaarverslag: Lees verder

UK: Campagne om te upgraden naar DAB+

In Groot-Brittannië lanceerde de brancheorganisatie Digital Radio UK deze week de campagne 'Don’t miss a Lees verder

Veronica: nieuwe merkcampagne in het teken van liefde voor muziek (video)

Onder leiding van zendermanager Rob Stenders transformeerde Radio Veronica afgelopen maandag vandaag tot een vrijplaats Lees verder

Het ‘nieuwe luisteren’ doet duur stijgen

IP Belgium, dat is de reclameregie van onder andere Radio Contact, Bel RTL, Funradio en Lees verder

Medialab Project Wolf nam nieuwe studio in gebruik

In Mechelen beleefde de nieuwe studio van Project Wolf vorige donderdag eindelijk zijn vuurdoop. De Lees verder

Rob Stenders eindelijk bij Veronica gestart (video)

Het kostte hem ooit 'Blood, Sweat & Tears' om in de jaren '80 van de Lees verder

RTL Belgium verkocht aan DPG Media en Groupe Rossel

RTL Group maakte vanmorgen bekend dat het een definitieve overeenkomst heeft getekend voor de verkoop Lees verder

Radio Binnenstad biedt jongeren uit een instelling een platform (audio)

Ooit al gehoord van Radio Binnenstad? Vermoedelijk niet, want het gaat in eerste instantie niet Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx