RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Schadeclaims maken nog niet schandalig rijk

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het miljoen van Hit FM lijkt nog ver weg

Schadeclaims van HIT

Het onlineblad P-Magazine publiceerde gisteren een artikel, waarin gesteld wordt dat Vlaams (ex)minister Sven Gatz ‘complete chaos veroorzaakt in het radiolandschap’. Los van de verdere inhoud, wordt Gatz in het artikel nog minister van Media genoemd. Het was echter al een paar dagen duidelijk dat Lydia Peeters zijn taken overnam, sinds vorige vrijdag is dat zelfs officieel. Blijkbaar was die kleine aanpassing te veel moeite? 

De redactie van P-Magazine meent dat er binnenkort ‘een miljoen euro’ zal binnenkomen op het hoofdkwartier van CFM n.v. , zeg maar HIT (fm). Zij staven die bewering op claims, die het voormalige netwerk zou indienen bij de overheid. Uiteraard dienen er voor claims goede, en aanwijsbare redenen te zijn. Dan nog is het in de Vlaamse radiowereld niet de gewoonte dat alles zo snel zou gaan, dat was zeker niet zo in de vele procedures van de afgelopen jaren. 

Originele erkenning HIT ook vernietigd

Het klopt dat de Raad van State eind juni van dit jaar de intrekking van de erkenning van HIT als derde netwerk vernietigde. Theoretisch zouden er dan twee erkende netwerken zijn voor het derde pakket, de eerst erkende HIT, en het later erkende TOPradio. De Vlaamse overheid, in casu (ex)minister Gatz, bleef echter niet stil zitten, en heeft de originele erkenning van HIT ondertussen ook vernietigd, en dan is het al een heel andere zaak. 

De vernietiging van die originele erkenning is bij HIT goed genoeg bekend: de omroeporganisatie is immers tegen dat besluit eveneens in beroep gegaan bij de Raad van State. Die zaak loopt echter nog, er is dus nog geen beslissing, en zolang die er niet is lijkt er van enige schadevergoeding, zeker voorlopig, nog geen sprake. Of anders gezegd: HIT zal (voorlopig) moeilijk schade kunnen inbrengen op een niet (meer) bestaande erkenning, daarin moeten nog definitieve beslissingen vallen. 

Businessplan tegenover realiteit  

Voor het indienen van een schadeclaim moet er natuurlijk ook schade zijn, en moet die ook bewezen (kunnen) zijn. Het is logica an sich. Schade is vaak moeilijk te bewijzen. Op het ogenblik dat de erkenning van HIT door de Raad van State werd geschorst, en later door de minister werd vernietigd, waren nog niet alle zenders actief, en werd er veelal non-stop uitgezonden. Die stand van zaken, t.o.v. een ingediend dossier, is ook bepalend in het (eventueel) meten van geleden schade. 

Iedereen kan immers een mooi businessplan indienen, zoiets is zeker verleidelijk als erkenning(en) enkel gebaseerd zijn op theoretische gegevens. De zogenoemde fabeldossiers. Als dat plan dan niet, of niet volledig, in de praktijk wordt uitgevoerd, is het niet eenvoudig om een totale schade aan te tonen. Laat het dossier van HIT nu net zo’n twijfelgeval kunnen zijn, de schorsing door de Raad van State was immers gebaseerd op ‘onvolkomenheden’ (zie verder). 

Een ballon doorprikken?

Een goed accountantskantoor kan eveneens (en snel) brandhout maken van ‘op lucht gebaseerde dossiers’. Zo beweerde bijvoorbeeld een erkende netwerkradio dat er veertig medewerkers in dienst zouden worden genomen. Die omroeporganisatie had op de geprojecteerde balans in het dossier slechts een bedrag van 10.000 euro (bruto) aan loonlast ingeschreven. Het voorziene bedrag was geenszins in verhouding tot de plannen, en dergelijke luchtballonnen zijn dan snel doorprikt, zeker in claims. 

Het succes van netwerkradio is op zijn zachtst uitgedrukt ‘twijfelachtig’. Met uitzondering van TOPradio scoren de netwerken al bijna niet in de luistercijfers, en zouden ze eerder verlieslatend dan winstgevend zijn. Het is een publiek geheim dat er in de omgevingen van netwerken zelfs al koortsachtig wordt gezocht naar overleving. Het zal dan niet eenvoudig zijn om daartegenover (eventuele) ‘gederfde winsten’ te claimen, en het zou wel eens tijdrovend kunnen worden. 

Schade op bedrieglijke elementen? 

Dan is er nog de, door de minister genoemde, ‘Fraus omnia corrumpit’ (bedrog verbreekt alles). Deze Latijnse uitdrukking is een algemeen rechtsbeginsel in het Belgische recht, het houdt in dat iemand zich nooit zou kunnen beroepen op zijn bedrog, om de toepassing van een rechtsregel in zijn voordeel te bekomen. Volgens de procedure die TOPradio destijds aanspande was er sprake van bedrieglijke elementen in het dossier van HIT.  

Het HIT dossier zou ook wel eens niet het enige dossier kunnen zijn waarin twijfelachtige elementen zouden kunnen zitten. Ook in andere dossiers wordt er geclaimd dat elementen leugenachtig zijn. Het is dan maar de vraag of er schade kan worden geclaimd als een beauty-contest op een bedrieglijke manier zou zijn gewonnen. Het feit dat de overheid zelf niet goed zou hebben gecontroleerd, zou hen – uiteraard – niet weerhouden om dat soort van argumenten aan te halen in (eventuele) schadeclaims.

‘Puur toeval’? 

De overheid heeft zeker fouten gemaakt in het radiodossier, en het lijkt er steeds meer op dat die oefening  op termijn opnieuw, en beter, zal moeten gebeuren. Dat zou echter niet meteen betekenen dat sommigen ‘schandalig rijk’ zouden worden van (eventuele) miljoenenclaims. Voorlopig hoort dat tot het wishful thinking van de betrokkene(n), een luidop denken dan nog, via media.  

Laat P-Magazine nu net een uitgave zijn waar Maurice De Velder en Think Media bij betrokken waren, namen die de meesten nog kennen uit het ‘spookdossier’ van 4FM. Als De Velder dan ook medeaandeelhouder was van Cool FM, met als andere aandeelhouder dezelfde als van CFM n.v.-HIT, zou de publicatie van gisteren dan ‘puur toeval’ geweest zijn?  

Echte duidelijkheid over de erkenningen van de netwerk radio´s zal er pas in 2020 zijn. Pas dan ook zal de nieuwe minister van media de chaos (vermoedelijk) kunnen opruimen. (Victor Olsen)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

TOPradio likt de wonden, Hit! nog niet uit de ether

Met de switch van netwerkradiopakket 3 van Hit! naar TOPradio was RadioVisie er onmiddellijk op Lees verder

Meer vragen over radiobeleid en schorsing Hit!

Wie is wie? Zoals reeds bekend is donderdag 8 maart weer een belangrijke dag voor Lees verder

Vragen over de schorsing van Hit!

De commissie  Morgen, donderdag 8 maart is er een volgende vergadering van de Commissie voor Lees verder

De story van een Hit! met of zonder Flair

De woordspelingen waren niet gering de bijna afgelopen week nadat de Raad van State de Lees verder

Katia Segers (sp.a) over Hit!-arrest

De voorbije dagen heeft de schorsing van de erkenning van Hit! door de Raad van Lees verder

Raad van State scoorde een Hit!

Vrijdagavond bereikte ons het nieuws dat de Raad van State de licentie van ‘netwerk 3’ Lees verder

Het Hit!-arrest gepubliceerd

De Raad van State schorste vrijdag 23 februari de licentie van Hit!, het radionetwerk dat Lees verder

Raad Van State schorst Hit!

Vrijdag 23 februari schreef de Raad van State een stukje Vlaamse radiogeschiedenis. De erkenning voor Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Dimitri
Dimitri
23 juli 2019 - 22:42 22:42

De muziek van Hit was nog een tijdje te horen via de frequentie van RKB maar die vergunning werd na een dikke maand ook weer ingetrokken.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx