fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

SBS belogen over de beschikbare vrije frequenties?

Het is duidelijk dat de Vlaamse overheid en het frequentiebeleid nooit een goede combinatie is geweest. In 1998 werd verteld dat twee extra nationale zenders technisch niet mogelijk zouden zijn. Het argument werd aangehaald door de overheid in een procedure bij het Grondwettelijk Hof die was aangespannen door Radio Flandria. De kabelzender kreeg hierdoor, op basis van onjuiste technische informatie, ongelijk.

Opmerkelijk is dat twee jaar later er ineens, volgens diezelfde Vlaamse overheid, wel voldoende frequenties waren voor Qmusic en 4FM. Nochtans waren er geen veranderingen doorgevoerd. Nog eens een jaar later werd opnieuw voldoende vrije ruimte gevonden voor Nostalgie. Met andere woorden; binnen een tijdspanne van een paar jaar was er plots plaats voor drie extra nationale netwerken die voordien onmogelijk waren omdat er geen… plaats was.

De bewijzen zijn er

Naar 2017 nu. Minister Sven Gatz bestelde bij de onafhankelijke Vlaamse Regulator Media een technische studie om na te gaan of een vierde landelijk netwerk mogelijk is. Een belangrijk tegenargument is het gebrek aan dekking in bepaalde regio’s. Maar opnieuw klopt dit niet, de bewijzen werden eerder door RadioVisie gepubliceerd. In de aangehaalde regio’s bevinden zich verschillende hoogvermogen frequenties die wederom opduiken in de database van gecoördineerde frequenties. Waar ze een paar jaar geleden ook al instonden.

Deze frequenties geven dekking in de gebieden waar geen ontvangst te realiseren is volgens het rapport. We kunnen nauwelijks geloven dat de VRM geen beschikking had over de BIPT-database.

92.2 : Tienen – 30dbw
94.4 : Veltem – 30dbw
94.7 : Sint-Niklaas – 26dbw
95.0 : Maaseik – 36dbw
95.0 : Ninove – 20 dbw
95.3 : Berlaar – 27dbw
98.4 : Herentals – 25dbw
98.9 : Tienen – 30dbw
99.6 : Berlaar – 27dbw
100.4 : Mol – 27dbw

Europese regels

Mag je van een overheid niet verlangen om mee te denken? Of werd de VRM enkel ingezet om een vierde net te voorkomen? Minister Gatz heeft diverse malen letterlijk in de Commissie Media gezegd dat hij de boel niet wenst open te gooien omdat de tv-omroepen met hun radiostations de tv-programmering financieren. Dat is een politiek en geen technisch argument. Het siert de liberale minister wel dat hij eerlijk zegt waarom hij dingen doet. Maar, laat ons niet vergeten, hij is natuurlijk wel betrokken partij als voogdijminister van de VRT. Het idee van belangenvermenging loert om de hoek.  

Frequenties inhouden om de reden die minister Gatz geeft is verboden door de Europese richtlijnen. Dat is eenvoudig te controleren door die richtlijnen er even bij te nemen. Daarin staat wel degelijk dat je elke beschikbare frequentie moet aanbesteden. In mei 2018 wordt het proces dat SBS tegen de minister aanspande behandeld in de rechtbank. SBS en CEO Peter Quaghebeur hebben er een bijzonder sterk juridisch argument bij. Ontkennen dat deze frequenties bestaan gaat niet meer. Ze staan namelijk ook als bijlage in de nog te sluiten samenwerkingsovereenkomst met de Franse gemeenschap.
 
Meer vragen dan antwoorden

Hoe kan het dat in Vlaanderen al jaren alle Europese regels in het radiolandschap genegeerd worden? Wat gebeurt er in de achterkamers van de politiek? Wie wordt beschermd? En krijgen sommige dan echt voorkeursbehandelingen? Waarom wordt ondernemerschap in de media in de kiem gesmoord? Waarom moet een Open VLD-minister zich bemoeien met de economische regels van het spel met politieke motieven?

Maar de grootste vraag is misschien: ‘Hoe en waarom wordt SBS met een leugen het veld ingestuurd? Uiteindelijk probeert men SBS/Telenet/Mediahuis, toch niet de kleinste jongens, met een snoepje zoet te houden. Een netwerk dat absoluut niet dezelfde dekking heeft als MNM, Qmusic en Joe. Deze vragen verdienen een open en eerlijk antwoord, gebaseerd op feiten en niet op politieke motieven. Hieronder vindt u de passage uit het onderzoek over PR4.

° Onderzoek bijkomend landelijk radionet

 


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2017: Het jaar van de procedures (slot)

Laten we meteen de toon zetten: vele lokale radio’s waren ook op DAB+ gegaan als Lees verder

Het niet gesproken Radioblad op zondag

Vlaanderen is volop FM-frequenties aan het wisselen, aan het uit- en in gang te zetten. Bij Lees verder

De crowdfunding TOPradio succesvol afgerond

TOPradio, de zender voor dance en urban in Vlaanderen die werd verplicht om te stoppen Lees verder

Juridische EHBO-kit bij het nieuwe decreet

OK, het is nu echt voorbij. Na een jaar net doen alsof we lokale radio Lees verder

JLB gaat soms naar zee (4)

Mijn eerste herinneringen? Het mag vreemd lijken maar hoe ouder ik word, hoe duidelijker die Lees verder

De ‘overgang’ van Maeva en Mi Amigo

Het is maar één keer ‘van oud naar nieuw’. Elkaar het beste wensen, een goede Lees verder

Adam Curry wint Marconi Oeuvre Award

De 53-jarige Adam Curry ontvangt op 25 januari 2018 tijdens het jaarlijks radiogala in het Lees verder

FM Switch: recente updates via Facebook

Vlaanderen is volop FM-frequenties aan het wisselen, aan het uit- en in gang te zetten. Bij Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
5 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Dimitri
Dimitri
13 januari 2018 - 19:23 19:23

Mijn idee: Radio 2 Oost-Vlaanderen Gent 90.0, Waasland 89.8 en Denderstreek 90.7. MNM Veltem 89.2 en het Nieuwe net Egem 98.6, Sint-Pieters-Leeuw 94.6, Schoten 104.6 en Genk 94.8.

Maarten
Maarten
2 januari 2018 - 16:00 16:00

Eigenlijk is het ongelooflijk dat er door zowat alle spelers in het radiolandschap, zowel de overheid als de verschillende (kandidaat-) omroepen, zoveel halve waarheden en hele leugens verkocht worden.
Er is nog meer dan genog plaats op de FM band om minstens 1 landelijke radio bij te maken. Het ergste ervan is dat Mediahuis met Nostalgie eigenlijk daar gedeeltelijk de sleutel van in handen heeft. Nostalgie heeft namelijk in enkele provincies veel geschiktere frequenties voor provinciale ontkoppelingen dan VRT Radio 2. Met geschikter bedoel ik vooral: frequenties met veel minder overspill in andere provincies dan de huidige Radio2 frequenties.
Nostalgie gebruikt de mogelijkheid tot ontkoppelen toch nagenoeg niet, met uitzondering van de recame dan.

Concreet zou radio2 beter de Nostalgie frequenties gebruiken in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Antwerpen. In ruil gebruikt Nostalgie dan de frequenties 98.6 in Egem en 97.5 in Schoten.
De frequenties die dan overblijven zijn dan alvast de 100.1 in Egem, 89.8 in Nieuwkerken-Waas, 99.0 en 104.4 in Scherpenheuvel-Zichem, Lommel 95.9, Beringen 92.8 en misschien nog ergens wat.

Tevens zou er eens moeten gekeken worden om de 102.0 van MNM weg te nemen, want de 89.0 in Schoten en 93.0 in Genk sluiten mooi op elkaar aan, waarbij enkel nog gapfillers moeten voorzien worden in de buurt Bree-Peer-HamontAchel en het gebied Sint-Truiden-Tienen. De 102.0 en 93.0 hebben een veel te groete overlap, maar de 102.0 en de 89.0 ook.

Met nog wat bijkomende herschikkingen is er naast de 3 bestaande landelijke netten dus nog minstens 1 extra landelijk net samen te stellen en kunnen de 4 netwerkradio’s behouden of zelfs nog verbeterd worden.

Om een volledige zerobase door te voeren in Vlaanderen, waarbij er plaats zou gemaakt kunnen worden voor nog enkele extra landelijke radio’s, is het eigenlijk al te laat aangezien FM toch binnen enkele jaren gaat afgebouwd worden.

Hopelijk wordt er snel werk gemaakt van die beloofde bijkomende DAB+ capaciteit.
Ter info: er wordt steeds gepraat over de 12A (VRT) 11A (Norkring) en de regionale muxen 5A (O+W vlaanderen) en 5D (Antw, Limb, Vl Br), maar dat volledig kanaal 10 beschikbaar is, lees ik nergens.
Er kunnen dus nog 4 landelijke DAB+ muxen extra uitgegeven worden, mochten er geïnteresserden zijn.

Patrick Moedbeck
Patrick Moedbeck
21 december 2017 - 16:42 16:42

Natuurlijk zijn er nog genoeg vrije FM-frequenties in Vlaanderen, maar het is duidelijk dat er achter de schermen flink wat druk wordt gezet door de ‘grote’ spelers om die liever niet toe te kennen. Hoeveel ‘evenementenfrequenties’ zijn er niet beschikbaar, die worden toch hooguit enkele weken per jaar gebruikt?
Laat me wel wezen, ik ben niet uitsluitend pro voor nog een nationale radiozender erbij, zeker niet dat het ten koste zou gaan van de lokale radiostations.
Eén voorbeeld: het populaire radiostation Goldies-radio uit Sint-Niklaas kreeg geen frequentie meer in de hoofdstad van het Waasland. Nochtans zijn er 3 ‘vrije’ frequenties die ongebruikt blijven: 94.7, 97.2 (soms evenementenradio) en 102.6 MHz.
Dit is toch onbegrijpelijk?

Dimitri
Dimitri
20 december 2017 - 18:44 18:44

Geef SBS de 98.6 (Egem) & laat Topradio van Oostende tot Gent op zijn frequenties zitten. Dan is iedereen een beetje content.

TVguy
TVguy
20 december 2017 - 17:01 17:01

Mooie kaarten. Op het eerste zicht een adequate meetmethode.

Waar ze wel door de mand vallen is met de freq. 94.5 in Gent. Uit hun eigen meting blijkt namelijk dat 98.6 en 100.1 perfect te ontvangen zijn in Gent. De 102.1 is ineens weer veel minder goed. Waarschijnlijk was de antennedraad niet goed aangesloten, want deze wordt namelijk met hetzelfde vermogen als 98.6 en 100.1 uitgezonden en de drie frequenties staan bovendien gekoppeld op dezelfde antenne…

Meer in erkenningen, netwerkradio
N-VA gaat vragen stellen over Waalse storingen

PROS nam afscheid van de 105.8 FM

Zal Hit FM naam wijzigen in Candie?

Familieradio Enjoy FM stelt zich voor (update)

Digitale versnelling in 2018

Vlaamse radio’s mogen Brusselse blijven storen

Sluiten