RadioVisie

  • .
    Heynen
    .

Sabam: Het verschil tussen 2019 en 2020

Gisteren plaatsten we een bericht over het toegestane uitstel van betaling van auteursrechten voor lokale radiostations door Sabam. Inmiddels heeft iedereen die daarvoor in aanmerking komt een mail ontvangen van de Belgische auteursrechtenorganisatie. Daaruit blijkt dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen de rechten met betrekking tot 2019 en deze voor 2020.

Wat 2019 betreft is het zo dat de meeste radiostations de rechten reeds volledig betaald hebben. Voor deze omroepen waarbij rekening moet gehouden worden met de omzet voor de berekening van de rechten, houdt Sabam de gewone procedure aan. De omzet wordt opgevraagd om de berekening te maken, waarna de factuur wordt verstuurd. Deze moét binnen de reguliere termijn van dertig dagen betaald worden.

Greta Van Moer (Manager Media & Online): “Het is van belang dat we 2019 op de normale wijze afhandelen opdat onze auteurs hun rechten zouden ontvangen binnen de gewone termijn. Onze auteurs kennen een zeer moeilijk jaar en zien hun inkomsten uit optredens en festivals wegvallen. Ze rekenen dit jaar meer dan ooit op hun auteursrechten”.

Anders is het wat de rechten 2020 betreft, daar kan Sabam aan de radiozenders extra tijd bieden voor de betaling van de rechten voor het eerste en tweede trimester. De facturen zullen op hetzelfde tijdstip uitgeschreven worden als gebruikelijk, maar de betaaltermijn wordt verlengd van dertig tot negentig dagen.

Naast Sabam is er uiteraard ook nog Unisono. Hoe werkt het bij hen? Sabam werkt samen met Simim en Playright zodat de auteursrechten en de naburige rechten via één loket en één factuur kunnen geregeld worden. Dat is zo voor winkels, horeca,… Voor de radio-omroepen is dat niet – of nog niet – het geval. De facturen die vanaf 2020 uitgeschreven worden, vermelden deze benaming al wel maar handelen enkel over auteursrechten.


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx