fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

S-radio: is dat nu van Telenet en/of Mediahuis?

De overname van De Vijver Media, de holding boven de SBS-televisiezenders Vier, Vijf en Zes en het productiehuis Woestijnvis, door Telenet, zorgde afgelopen week toch ook voor een Bijbelse spraakverwarring over de situatie van S-radio. Voor wie de naam niet kent: S-radio is de voorlopig nog in mysterie gehulde netwerkradio die in september vorig jaar de vergunning binnenhaalde voor het gegeerde eerste pakket.

Zoals bekend is Telenet sinds vorige week 100 procent eigenaar van De Vijver Media, nadat de Mechelse operator de resterende aandelen van Mediahuis (30 procent) en Wouter Vandenhaute en Erik Watté (20 procent) overnam.

In de Vlaamse pers en in de sociale media doken al snel kaartjes op van de mediaconcentratie in Vlaanderen na het hertekende landschap. Het alweer hertekende landschap, want ook de verschuivingen in (1) het aandeelhouderschap rond Medialaan-De Persgroep-Roularta en (2) de verhuizing van de tijdschriftenportefeuille van Sanoma naar Roularta liggen nog vers in het geheugen.

Op sommige van die hertekende kaartjes is daarbij nergens sprake van S-radio. Niet belangrijk genoeg of gewoon niet op de hoogte? Slechts twee kaartjesmakers (zie onder) vermelden het nieuwe radiostation, namelijk Het Nieuwsblad en (via Twitter) de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM).

Allebei fout

Opmerkelijk: beiden plaatsen ze S-radio als zijnde nu 100 procent van Telenet. Opmerkelijk, want allebei zitten ze fout. Vooral van de VRM vinden we dat vreemd, want je zou toch verwachten dat zo’n mediaregulator meer dan wie ook de exacte onderlinge structuren in ons kleine Vlaamse crossmediale landschap zou moeten kennen.

Om een en ander te duiden duiken we even in ons Belgisch Staatsblad.

In de officiële communicatie over S-radio wordt altijd gesproken over de nv SBS Media Belgium als de vergunninghouder. Maar die bewuste nv is niet hetzelfde als de nv SBS Belgium, de feitelijke uitbater van Vier, Vijf en Zes. Die nv SBS Belgium is 100 procent in handen van De Vijver Media, nu dus van Telenet. Maar de nv SBS Media Belgium, de vergunninghouder van de radio, zit helemaal niet in die holding De Vijver Media.

Fifty-fifty met grendels

De statuten en de aandeelhoudersstructuur van de nv SBS Media Belgium kregen begin december nog een volledige make-over. De publicatie in het Belgisch Staatsblad gebeurde op 19 december 2017 (zie statuten in bijlage). Daaruit leren we dat zowel De Vijver Media als Mediahuis elk voor 50 procent aandeelhouder zijn. De gebeurtenissen van vorige week hebben daar niets aan veranderd.

Statutair werden die aandelen vergrendeld in twee gelijkwaardige blokken. Zo moeten, als respectievelijke aandelen klasse A (De Vijver Media) en klasse B (Mediahuis), altijd met één stem spreken. Op dit moment zijn dus zowel Telenet als Mediahuis elk voor de helft eigenaar van S-radio. Of dat zo blijft, valt af te wachten. In de communicatie rond de overname van De Vijver Media wordt nergens gerept over het radioproject, al lijkt Telenet tussen de regels soms toch ook te willen zeggen dat het geen interesse heeft in radio.

Regering houdt stok achter de deur

Maar een nieuwe verschuiving van de aandelen houdt juridisch gevaren in. Het Vlaamse mediadecreet stipuleert duidelijk dat een wijziging van de aandeelhoudersstructuur van een netwerkradio moet worden goedgekeurd door de Vlaamse regering. Een verschuiving zou ook invloed kunnen hebben op de nog lopende procedure bij de Raad van State over dat eerste netwerkpakket.

De bewuste passage van het decreet (artikel 143/3, §2, tweede lid) ondergaat de komende tijd trouwens een kleine aanpassing. In een ontwerp van minidecreet, afgelopen vrijdag goedgekeurd door de Vlaamse regering, laat Vlaams mediaminister Sven Gatz in het mediadecreet inschrijven dat de netwerkradio’s de VRM op de hoogte moeten brengen van wijzigingen in de aandeelhoudersstructuur. De VRM moet die wijzigingen vervolgens ter goedkeuring voorleggen aan de Vlaamse regering. Waaruit we dus leren dat momenteel de VRM doof en blind is voor wijzigingen binnen het aandeelhouderschap van de netwerkradio’s.

We vermoeden dan ook dat Telenet, als die S-radio al zou willen afstoten zoals hier en daar wordt gefluisterd, nog minstens een tijdje aanwezig zal blijven in het kapitaal van S-radio, maar dat Telenet de operationele leiding van het station aan Mediahuis zal laten, zoals ook al bleek uit de communicatie rond de aanstelling van Tom Klerkx als nieuwe CEO van Nostalgie.


Amptec
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

2013: Verlaat Radio 5 Nostalgia sneller AM? (video)

Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is Lees verder

2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in erkenningen, netwerkradio
TOPradio likt de wonden, Hit! nog niet uit de ether

Groen licht voor extra capaciteit op DAB+

TOPradio terug op FM: “We hadden dit niet verwacht”

Verrassing: TOPradio krijgt netwerk 3

VRM: geen achterstand in uitreiking zendvergunningen

Sven Gatz: “Alle energie op antwoord arrest Hit FM”

Sluiten