RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Ruud de Wild onder de Nederlandse daklozen (video)

De nummer 1 DJ van de namiddag bij de Nederlandse NPO Radio 2 gaat geen enkel gevoelig liggend maatschappelijk onderwerp uit de weg. Na de rechtstreekse uitzending van ‘De Wild in de Middag’, vanuit het concentratiekamp van Auschwitz trok het volledige team woensdag jongstleden naar het Amsterdamse ‘Stoelenproject’ in de Marnixstraat, dat voor avond- en nachtopvang van de daklozen zorgt. De talrijke en aangrijpende getuigenissen leverden twee uur confronterende radio op.

De harde cijfers liegen er niet om: meer dan veertigduizend mensen vertoeven noodgedwongen en door uiteenlopende financiële ontsporingen op straat. Vandaar dat tientallen vrijwilligers dagelijks hemel en aarde bewegen om een aantal onder hen warmte, slaapgelegenheid en een degelijke maaltijd te bezorgen. Niet eenvoudig. De wens voor een degelijke dienstverlening dringt zich steeds meer op. Dat werd reeds in 1989 duidelijk toen men nog niet eens over matrassen beschikte en de daklozen op een stoel dienden te overnachten. 

Het besluit om éénmalig de Hilversumse studio naar deze onwerkelijke omgeving te verplaatsen, nam Ruud de Wild na een bezoek aan het centrum wanneer hij met een kennis van zijn toenmalige vriendin de problematiek uitgebreid besprak. Annemieke van Beemelen, één van de bestuursleden maakte meteen van de gelegenheid gebruik om het snoeiharde beleid van premier Mark Rutte onderuit te halen.

Van pech tot ongewenst dakloos

Eenmaal op dreef stapelden de getuigenissen zich probleemloos op. George, die een hennepplantage bezat, belandde na een inval van de politie van de éne dag op de andere op straat. Logisch dat de reacties met een flinke scheut cynisme werden gekruid.

De reportages, die zijn sidekicks Georgina Gulsen en Thijs Maalderick reeds in alle vroegte inblikten, schetsten anderzijds een duidelijk beeld van de manier waarop men de minder gegoede medemens een tijdelijk en – vooral – een veilig onderkomen schonk. Van het verzorgde werk in de keuken tot de verdeling van de matrassen, niets werd aan het toeval overgelaten. Opvallend: het voortdurende optimisme om toch met het leven door te gaan ondanks de schrijnende levensomstandigheden.

René Froger was, gezien zijn rol als ambassadeur van de voedselbanken de opvallendste gast. De zanger onderstreepte zijn enorme betrokkenheid bij het initiatief door twee liedjes, waaronder ‘You’ve Got A Friend’, te vertolken. De herhaalde zoektocht naar extra hulp en de oproep om te doneren via de site van Het Stoelenproject, maakten talloze reacties los op de sociale media.

Er viel eigenlijk nog veel te vertellen maar de snelheid waarmee alle items voorbij vlogen, maakte een te snel einde aan een hartverwarmend initiatief. Dat er met het aankaarten van dit pijnlijk thema velen werden wakker geschud, was na afloop meer dan duidelijk. (FvM)

° Ruud de Wild – Facebook

https://www.facebook.com/DeWildindeMiddag/videos/486355695563511/

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Radioblad 128: Qmusic.nl, Ruud de Wild en radiopiraten

Qmusic.nl zendt deze week de Top 500 van de 10's uitRuud de Wild fulmineert tegen Lees verder

Radioblad 107: Max van Weezel, Ruud de Wild, Paul Severs (audio)

De stem van 'Met het oog op morgen' zwijgt voor altijdRuud de Wild heeft een Lees verder

Open brief aan Lex Harding, Willem van Kooten, Ruud Hendriks en John de Mol

De nieuwste ontwikkelingen rond het vroegere zendschip van Radio Veronica, de Norderney, vervullen mij met Lees verder

Kicken op radio en zo (58)

Extreme stress bij deejays Als iemand een been gebroken heeft, doen we daar niet moeilijk Lees verder

Blad 921: TROSfm, Nostalgie, Rob Olthof (video)

• TROSfm zit drie dagen op de 'wuiten' • De mysterieuze cadeaudoos van (de Waalse) Lees verder

NPO Radio 2: Wijzigingen voor Giel en Eddy

De jongste weken gonsde het van geruchten over verschuivingen in de programmering bij NPO Radio Lees verder

Blad 920: Scorpio, VROB, Magic FM (video)

• Scorpio Ledegem laat zich nog eens horen • Omdat de vijfde verjaardag niet lukte: Lees verder

Veronica, probeer eindelijk eens radio anno 2021 te maken!

Wat ik zou doen als ik de baas was bij Veronica? De kogel is door Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x