RadioVisie

  • .
    .

Rusland haalt Ekho Moskvy uit de ether

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Eén van Ruslands meest vooraanstaande media, het Moskouse radiostation Ekho Moskvy, is dinsdag 1 maart uit de lucht gehaald te midden van een Russisch hardhandig optreden tegen onafhankelijke media die verslag deden van de Russische invasie van Oekraïne.

Ekho Moskvy, te vertalen als De Echo van Moskou, is een commercieel radiostation met vooral nieuws- en talkshows over sociale en politieke thema’s. Hoofdredacteur Aleksei Venediktov zei op 1 maart op Telegram dat het radiostation uit de lucht was gehaald. Hij beloofde in beroep te gaan tegen de beslissing bij de rechtbank.

“De redactie van Ekho Moskvy is het absoluut niet eens met de eis van het Openbaar Ministerie die ertoe heeft geleid dat het radiostation uit de lucht is gehaald”, zegt Venediktov, een van Ruslands bekendste journalisten. De website van het radiostation, die dagelijks zo’n 700.000 bezoekers trekt, is bij ons nog steeds consulteerbaar.

Een ander populair onafhankelijk Russisch mediakanaal, het tv-kanaal Dozhd, zei dinsdag dat zijn website was geblokkeerd.

Eerder op de dag eiste de procureur-generaal van het Openbaar Ministerie dat de Russische autoriteiten Ekho Moskvy uit de lucht zouden halen en de website van het online televisiestation van Dozhd zouden blokkeren voor “het oproepen tot extremistische activiteiten, geweld en met voorbedachten rade valse informatie verspreiden over de speciale operatie van Russische militairen in Oekraïne”.

Maandag blokkeerde de Russische mediaregulator Roskomnadzor de websites Current Time en het Crimea.Realities-project van de Oekraïense dienst van RFE/RL (Radio Free Europe-Radio Liberty) omdat ze weigerden hun berichten over de oorlog in Oekraïne te verwijderen.

Roskomnadzor had eerder media in het hele land gewaarschuwd dat de Russische invasie van Oekraïne geen oorlog of invasie kan worden genoemd, en in plaats daarvan moet worden aangeduid als een “speciale militaire operatie in Oekraïne”.

Ekho Moskvy werd beroemd toen het zich in augustus 1991 verzette tegen de – uiteindelijk mislukte – communistische poging tot staatsgreep tegen toenmalig president Gorbatsjov. De KGB probeerde het uitzenden destijds onmogelijk te maken, maar de zender slaagde er in om in de ether te blijven.

Hoewel het station sinds 2018 voor 66 procent in handen is van Gazprom-Media, de grootste Russische mediaholding, slaagde hoofdredacteur Aleksei Venediktov er ook de voorbije jaren vrij goed in om de redactie een onafhankelijke koers te blijven laten varen. Ekho Moskvy heeft 28 FM-frequenties verdeeld over zowat alle grote Russische steden. De zender trekt vooral oudere hoger opgeleiden en Russen uit de hogere sociale klassen aan.


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Oekraïne: oorlog woedt ook in de radio-ether

De oorlog in Oekraïne laat ook zijn sporen na in de (Oost-)Europese ether. De eigen Lees verder

‘Nederlandse’ Radio Pravda gestart op AM vanuit Litouwen

Het Nederlandse initiatief brengt onafhankelijke informatie in het Russisch aan Rusland en Wit-Rusland en wordt Lees verder

Blad 1509: VBRO, VRT, Oekraïne

• VBRO kampeert hele zomer in domein De Kippe • Jacqueline Smit, het buitenbeentje bij Lees verder

Worden Russische media onterecht geblokkeerd?

Sinds de Russische president Poetin besliste om Oekraïne binnen te vallen volgen de Westerse sancties Lees verder

Oorlog Oekraïne: Russische middengolfantennes Grigoriopol vernield

De antennes van de twee door Rusland gebruikte sterke middengolfzenders – 1.000 kW en 500 Lees verder

Blad 1460: Radio Kroeto, MNM, Bruzz (video)

• Radio Kroeto brengt Vlaamse en Oekraïense jongeren samen • Video: de smoel van de Lees verder

Blad 1456: Bridger, Radio Prawda, Qmusic

• AudioValley int via Bridger auteursrechten voor onafhankelijke songschrijvers • Radio Prawda, nog een nieuw Lees verder

Oekraïne: Rusland wint in de ether

Rusland zendt sinds 5 april in het Moldavische Grigoriopol de Russische staatsomroep Radio Rossii uit. Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx