RTL trekt op 31 december 2022 de stekker uit zijn langegolfzender op 234 kHz. Dat heeft de M6 Group zopas beslist. De energiecrisis brengt zo een versneld einde aan de zender, want de installatie in Beidweiler slorpt jaarlijks 6.000 megawattuur aan elektriciteit op.
Na France Inter (2016), Europe1 (2019) en Radio Monte Carlo (RMC) (2020) valt nu ook het doek over de laatste grote Franse langegolfzender, die al actief is sinds 1933, eerst als Radio Luxembourg, sinds 1966 als RTL. De geruchtenmolen kwam in de loop van de dag plots op gang en Michel Fremy, een altijd goed geïnformeerde Franse autoriteit op vlak van de oude analoge zendinstallaties, kreeg intussen intern bij M6 bevestiging van de beslissing.
Bij RTL M6 houdt de dienst ‘Relations Auditeurs’ zich al klaar om een vloedgolf aan vragen en reacties op te vangen. Vanaf eerstdaags tot het einde van het jaar zal er een informatiecampagne lopen om het stopzetten van de langegolfzender aan te kondigen. De dienst is bereikbaar via contact.antenne@rtl.fr en het adres is RTL M6 Relations Auditeurs 56 av Charles de Gaulle, F-92200 Neuilly sur Seine France
Sowieso wordt het voor RTL een hele klus om het verlies op te vangen, vooral bij de oudere luisteraars. Het FM-netwerk van RTL is – in vergelijking met de andere netwerken – eerder gebrekkig te noemen. De dekking via DAB+, waar RTL terug te vinden is op het nationale ensemble Métropolitain1, is momenteel nog verre van volledig. Ontvangst via televisietoestellen is enkel mogelijk via een digitale box en luisteren via online (website en apps) is niet aantrekkelijk voor de oudere luisteraars.
Er waren de laatste jaren al meermaals berichten dat het langegolfverhaal van RTL een aflopend verhaal was. In april, toen de energieprijzen al begonnen te stijgen, werd duidelijk dat het zendvermogen flink werd teruggeschroefd. In oktober 2020 was dat ook al het geval.
Toch blijft het met het verdwijnen van de 234 kHz nog niet helemaal stil op de langegolf. In Frankrijk kun je vanuit Nador, Marokko op 171 kHz nog luisteren naar Medi1 (voorheen Sofirad) en vanuit Tipaza, Algerije, is er nog Radio Television Algerienne Channel 3 op 252 kHz. Vanuit Groot-Brittannië is er – althans voorlopig – nog steeds BBC Radio 4 op 198 kHz en Ierland blijft met RTÉ actief op 252 kHz. Voorts heeft IJsland nog zenders op 189 en 207 kHz, Denemarken op 243 kHz, Polen 225 kHz en Roemenië op 153 kHz.
Update 16/10/2022: RTL heeft het geplande stopzetten van de langegolfzender nu ook aan het persbureau AFP officieel bevestigd.
Lees ook: Waarom Frankrijk zo lang verknocht bleef aan zijn “Grandes Ondes”
De Franse zender op 162 kHz is nog steeds in de lucht, er staat alleen al jarenlang geen radio geluid op. De zender in Allouis wordt nog gebruikt voor de radioklokken in Frankrijk. Eigenlijk net als de Duitse DCF77 en een Britse zender op ik dacht 60 kHz,
Dit soort radio heeft zijn hoogtepunten gekend in de jaren 1950 tot pakweg 1975, daarna
kwam achtereenvolgens AM en FM op de proppen, zodat LW stations nog nauwelijks luisteraars hadden en die schare intussen 70 of 80-jarigen zijn….
Neem dan nog het feit dat elektriciteit de dag van vandaag haast onbetaalbaar is geworden en de rekening is gauw gemaakt zeker !
Luisterde in de jaren 60 naar de BBC Lange Golf voor de Hitparade elke zondag van 16 tot 18u