RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

RTL in de uitverkoop: een tussenstand

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Vorige maand raakte bekend dat de Duits-Luxemburgse mediagroep RTL haar activiteiten in België (Wallonië) en Nederland plus het Franse tv-station M6 in de etalage zet. Het zijn niet zomaar geruchten, want RTL wordt voor de verkoop bijgestaan door de Amerikaanse zakenbank JPMorgan en het advocatenkantoor Linklaters. De Europese radio- en tv-acitiviteiten van RTL zijn volledig in handen van het Duitse Bertelsmann. De mediagroep is momenteel nog actief in elf landen.

Voor de activiteiten in de drie landen lopen drie verschillende biedingen. Eind april heeft de eerste biedronde plaats. RTL België omvat de televisiezenders RTL-TVi, Club RTL en Plug RTL, de radiostations Bel RTL, Radio Contact en Mint, de streamingdienst RTL Play en de nieuwssite RTLInfo.be. Samen zouden die een waarde van 200 tot 250 miljoen euro vertegenwoordigen.

Volgens de economische kranten De Tijd en L’Echo zijn er voor die Belgische tak een tiental gegadigden. In eigen land zou het onder meer gaan om de twee grote Waalse uitgevers: Rossel (Le Soir) en IPM (La Libre, Vers L’Avenir). Ook de naam DPG Media valt, maar enkel als een mogelijke vennoot voor Rossel. Van IPM is duidelijk dat die een overname van deze orde niet alleen zal aankunnen. Proximus en Telenet hebben zich eveneens gemeld, al is het nog de vraag of het ze echt menens is. Een eerder verrassende vijfde Belgische kandidaat zou de bouwgroep Besix zijn, in samenwerking met Franstalige mediaondernemer Philippe Lhomme. Beiden zitten samen onder meer al in de Franstalige nieuwszender LN24.

Maar er zijn voor RTL België ook meerdere buitenlandse geïnteresseerden. De eerste is het Franse TF1, dat in ons land al samenwerkt met IP, de reclameregie van RTL Belgium. TF1 zou daarnaast een bod voorbereiden op de Franse RTL-dochter M6. Andere mogelijke gegadigden zijn Mediawan (een Franse mediagroep rond Xavier Niel), Quebecor (een Noord-Amerikaanse speler), Antenna (een Griekse familiale mediagroep) en tot slot het Amerikaanse beursgenoteerde Discovery (onder meer eigenaar van Discovery Channel en Eurosport).

In Nederland verwacht RTL een gezamenlijk bod op de televisiezenders RTL 4, RTL 5 en RTL Z plus de streamingdienst Videoland. Volgens De Standaard zet DPG Media in op de overname. Een verrassing is dat allerminst. DPG Media zou dan, net als in Vlaanderen, in Nederland radio, consumentenwebsites en landelijke en regionale kranten en magazines kunnen combineren met televisie. Steeds volgens De Standaard vreest DPG Media echter dat telecombedrijven zoals Liberty Global (eigenaar van Telenet) of Vodafone bereid zullen zijn een relatief gekke prijs te betalen.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Bel RTL lanceert zes nieuwe webradio’s

In het zuiden des lands, onder de taalgrens, in Wallonië dus... is Bel RTL, na Lees verder

RTL Belgium te koop?

Een opportuniteit voor DPG Media? De plannen van de Luxemburgse mediareus RTL om flink te Lees verder

Frankrijk: France Inter houdt stand, RTL verliest

Geen wonder dat COVID 19 door de verscherpte lockdown en de drastische maatregelen de luistercijfers Lees verder

Blad 1634: WorldDAB, DAB+ in UK en Wallonië (video)

• WorldDAB Summit 2022 morgen in Londen • UK: Al 148 lokale radio's via kleinschalige Lees verder

Wallonië: het beste van NRJ nu op het digitale platform van RTBF

De samenwerking mag niet zo verbazen want reclameregie RMB is in beide gevallen de commerciële Lees verder

Blad 1631: Radio Kamiel, Radio 1, Tipik (audio)

• Ook Radio Kamiel is er aan begonnen • Radio 1 sessies maken comeback • Lees verder

Blad 1625: RTL België, Agentschap Telecom, Team Talk (audio)

• Wallonië: Frédéric Herbays terug naar RTL • Nederland: nieuwe naam voor Agentschap Telecom • Lees verder

Exclusief: Belgische Oostkantons krijgen eigen DAB+

Als alles vlot gaat, dan start wellicht eind november in blok 8A al een digitaal Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Rink
Rink
9 mei 2021 - 19:48 19:48

In Nederland niet op RTL 7 ? en RTL 8 ?

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx