De Groupe Rossel, bekend als uitgever Le Soir en als eigenaar van de regionale kranten Sud Presse en DPG Media hebben besloten om zich te ontdoen van de Luxemburgse vlag van hun dochteronderneming RTL Belgium (o.a. Bel RTL en Radio Contact). De groep zal zich als lokale speler schikken naar het Franstalige wettelijke kader inzake reclame, bescherming van minderjarigen en bijdragen aan de audiovisuele productie – in het bijzonder van series. Aldus wordt de groep opnieuw een volwaardige uitgever in de Franse Gemeenschap.
“De strategie en positionering van RTL Belgium zijn er meer dan ooit op gericht om zijn verankering in het audiovisuele landschap van de Franse Gemeenschap en in de lokale economische structuur te consolideren, meer bepaald om de toegenomen concurrentie van internationale zenders en de GAFAN* te bestrijden”, aldus Guillaume Collard, CEO van RTL Belgium.
“Ons doel is duidelijk: nabijheid tot een strategisch onderscheidende factor maken door te investeren in lokale content, door lokale kwaliteitsinformatie in te zetten en productiesamenwerkingen met lokale spelers te versterken. Tegelijk willen we de opkomst en promotie van talent in Franstalig België bevorderen.”
De CEO legt uit dat deze beslissing volgt op “operationele veranderingen in Luxemburg in combinatie met gewijzigde wettelijke bepalingen in Franstalig België die de vlotte integratie van RTL in het Franstalige audiovisuele landschap van België zullen verzekeren”.
Korte historiek
RTL Belgium en zijn toenmalige aandeelhouder, het Duitse Bertelsmann, besloten in 2005 om hun dubbele exploitatievergunning op te geven en enkel de Luxemburgse te behouden, wat leidde tot serieuze geschillen tussen de zender en de CSA. De terugkeer naar België heeft veel, zonet alles te maken met enkele garanties die aan RTL Belgium werden gegeven, zoals de toegang tot het seriefonds dat tot nu toe was voorbehouden aan de RTBF en met het feit dat de verplichte bijdrage aan de lokale productie voortaan ook opengesteld wordt voor de ‘feed uitzendingen’.
- GAFAN: De mondiale internetgiganten Google, Apple, Facebook, Amazon en Netflix
en nu nog op zoek naar een nieuwe naam…