RadioVisie

  • .
    .

RTL Belgium te koop?

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Een opportuniteit voor DPG Media?

De plannen van de Luxemburgse mediareus RTL om flink te snoeien, beperken zich blijkbaar niet tot de verkoop van de Franse groep M6. Ook de mogelijkheid om zich van de Belgische activiteiten te ontdoen, ligt op tafel. 

Nog voor de pandemie het economische leven helemaal ontwrichtte, kampten de radiostations van RTL met problemen. Vivacité, het regionale netwerk van de publieke RTBF presenteerde zich als een meer dan geduchte concurrent. Resultaat: tegenvallende luistercijfers voor RTL met als gevolg diverse afdankingen, die vooral Bel RTL geen goed deden. 

Radio Contact, met het Feel Good-format, slaagde er weliswaar in om de schade te beperken maar dit volstond niet om de terugval af te remmen. Met de komst van Covid-19 stortte de reclamemarkt grotendeels in. De inkomsten droogden op waardoor de jaarcijfers over 2020 ronduit teleurstellend waren. 14% verlies en 16 miljoen euro minder jaaromzet, ofwel 159 miljoen euro. 

Besparen via een studie?

Geen wonder dat de speculaties toenamen. Zeker toen gisteren verschillende bronnen met het nieuws kwamen dat de RTL Group bij de bank JP Morgan een studie over de verkoop van alle Belgische activiteiten, bestaande uit Bel RTL, Radio Contact, Mint, RTL-TVi, Plug RTL, het digitale platform RTL Play en het publiciteitsagentschap IP had besteld. Aanvankelijk lag het ook in de bedoeling om de Franse groep M6 bij de transactie te betrekken. Dit plan werd echter afgevoerd omdat de interesse in de Belgische zijtak meer dan behoorlijk was. 

CEO Philippe Delusinne probeerde in een eerste reactie om het personeel gerust te stellen. Niettegenstaande bekende hij dat de mogelijke verkoop reeds enkele maanden geleden, tijdens een gesprek met de algemene directeur van RTL Thomas Rabe, werd aangekaart. Of zijn boodschap voldoende was om de gemoederen te bedaren, lijkt hoogst onwaarschijnlijk want naarmate de dagen en weken evolueren, verschijnen meer en meer namen van potentiële kandidaat overnemers. 

Antwerpen-Parijs-Brussel

Het belooft sowieso een harde strijd te worden tussen de groep Rossel, de eigenaar van een aantal kranten waaronder La Voix Du Nord, van Contact FM en het nog steeds ambitieuze TF1. Deze laatste is nog steeds de nummer 1 van de Franse commerciële televisiestations. En er zijn de prima relaties met NRJ. Dankzij het huidige succes van ‘The Voice’, worden ook Vlaamse bedrijven gelokt. 

Zij verdelen hun campagnes over ‘The Voice Belgique’ bij de RTBF en over ‘The Voice La Plus Belle Voix’ in Frankrijk. Ter herinnering: tijdens de vorige eeuw liepen er gesprekken over een mogelijke samenwerking met VTM en met Eurosport, dat toen vanuit Parijs werd geleid.

Ook DPG Media kijkt de kat uit de boom. Het inlijven van een aantal Nederlandse regionale bladen en de ronduit schitterende groei van Qmusic in Amsterdam, geven de onderneming vleugels. Voldoende om de plannen voor een samenwerking of voor een overname van RTL, die destijds door Roularta werd geblokkeerd, nieuw leven in te blazen? Afwachten dus wat het analyserapport van de bank JP Morgan oplevert. Pas nadien kunnen de echte onderhandelingen gevoerd worden. (FVM)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 746: DAB+ in Australië, Bel RTL en Heart

• DAB+ blijft ook sterke groeier in Australië • Bel RTL helpt lokale handelaren met Lees verder

Blad 674: Podcasts, RTL en Saarland

Voor niets gaat de zon op, maar hoe zit dat voor de podcasts in Vlaanderen? Lees verder

Blad 607: RTL, Duitsland en Giel

Beter dan bonnetjes knippen: DAB+ gestart in Luxemburg. Duitsland telt af naar de start van Lees verder

Blad 568: Lo Radio, Radio Louisa, RTL

Een nieuwe lokale aanwinst voor Lochristi. geen Camping Louisa, maar wel Radio Louisa in Hoboken. Lees verder

Blad 1645: Turkuaz FM, Proximus, Obsolete Sounds

• Wallonië: erkenningsprocedure voor eenzame lokale frequentie • Ook Proximus trekt stekker uit 3G • Lees verder

Wallonië: nieuw beheerscontract RTBF in laatste rechte lijn

De regering van de Federatie Wallonië-Brussel beslist volgende maand over het nieuwe (vijfjaarlijkse) beheerscontract met Lees verder

Blad 1634: WorldDAB, DAB+ in UK en Wallonië (video)

• WorldDAB Summit 2022 morgen in Londen • UK: Al 148 lokale radio's via kleinschalige Lees verder

Wallonië: het beste van NRJ nu op het digitale platform van RTBF

De samenwerking mag niet zo verbazen want reclameregie RMB is in beide gevallen de commerciële Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Devos
Devos
6 mei 2021 - 12:03 12:03

vreemd toch dat Wallonië als grote minderheid in België maar wat bevolkingsgroep 40%van de Belgische bevolking een nieuwszender heeft en Vlaanderen dat 60% van dezelfde Belgische bevolking in de meerderheid zijn en geen nieuwszender heeft

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx