Eergisteren, donderdag 22 december werd het beroep van zo’n honderd andere omroep-organisaties tot vernietiging van een aantal artikelen van het radiodecreet afgewezen. De vordering tot schorsing van die decreten had het Grondwettelijk Hof al op 19 juli verworpen.
Vele miljoenen
Er kan begrip zijn voor de argumenten van de verzoekers, continuïteit en werkzekerheid in de lokale radiosector is toch al bijna veertig jaar behoorlijk zoek. Weinig of niet-bestaand is misschien nog beter uitgedrukt. Broodroof menen velen, zou er immers een andere sector zijn die even drastisch van het ene in het andere uiterste moest veranderen, telkens opnieuw?
De sector moet zo langzaam vingers te kort hebben om de ‘vernieuwingen’ en ‘verbeteringen’ nog op twéé handen te tellen. Het financiële plaatje daarvan zou, allemaal samen en door alle jaren heen, wel eens dichtbij de vele miljoenen euro’s kunnen komen die de NV Medialaan tegen de verzoekers meende te moeten inbrengen voor het Hof.
Zwart op wit en op één na
Het blijft echter evenzeer een ongeschreven wet dat wit nog altijd wit blijft en zwart ook zwart. Als er niet zwart op wit in een decreet staat dat je effectief een landelijke of regionale omroep bent, of gelijkgeschakeld, dan heb je misschien wel recht van spreken, maar moet je daarvoor waarschijnlijk niet bij een Grondwettelijk Hof in zwart en wit zijn.
Hetzelfde voor vergelijking met regionale omroepen: die zijn zwart op wit afgeschaft, rechtsgeldig toch. Ingewikkeld? Dit is Vlaanderen, het landsdeel met het op één na beste mediabeleid in Europa. Vergeleken met Nederland is het op één na, met Duitsland op één na, met Frankrijk op één na, enz.
Raad van State
In een vergelijking met Wallonië is het blijkbaar op drie na. Tenminste toch als we de agenda van 16 januari bekijken voor zittingen bij de Raad van State. In kamer XV staan dan drie zaken tegen de ‘Communauté Flamande’ op de agenda: de Franstalige Gemeenschap zelf, de RTBF en de N.V. Inadi, alle drie tegen onze Vlaamse Gemeenschap.
De N.V. Inadi is een ‘Société d’ IN-formation, d’ A-nimation et de DI-ffusion’, afgekort Inadi (zie hoofdletters). De maatschappij is opgericht in 1984 in de sector audio-visueel, met als doel het uitzenden van radioprogramma’s. De merken: RTL-TVI, ClubRTL, PLUGRTL en RTLInfo.
Dezelfde advocaat
RTL Belgium is volgens CEO Philippe Delusinne als dochter van de grootste omroepgroep in Europa (RTL Group), marktleider in radio in Franstalig België. Volgens hun website bereiken Bel RTL en Radio Contact elk apart bijna 600.000 luisteraars per dag.
De drie zaken bij de Raad van State zijn aangeduid als G/A, Grondwet en Algemene Bepalingen. De drie Franstalige verzoekers hebben dezelfde advocaat aangesteld . Zowel het onlangs getekende voorakkoord tussen beide Gemeenschappen, als de toespraak van minister Gatz, begin december bij de VRM, zullen hier nog wel fris in het geheugen liggen.
Over de behandeling van de zaak van Radioworks (FG) tegen Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel, afgelopen donderdag bij de Raad van State, is er (nog) geen verder nieuws.