RadioVisie

  • .
    .
Heynen

RTBF start ‘nieuwsradio’ voor Oekraïense vluchtelingen

De RTBF lanceert vanavond (maandag) om 18.00 uur een nieuwsradiostation gewijd aan Oekraïne, beschikbaar via DAB+ en streaming. Het doel is om de integratie van Oekraïense vluchtelingen in de Belgische samenleving te vergemakkelijken, maar ook om de banden binnen deze gemeenschap en met de Belgische bevolking te bevorderen.

RTBF Ukraine – Україна, zoals het station zal heten, komt op DAB+ in de plaats van RTBF Spot, het speciale kanaal waar alle info over de coronapandemie werd gebundeld. Met dit initiatief wil de RTBF een antwoord bieden op de huidige noodsituatie rond Oekraïne en alle beschikbare informatie delen.

De redacties zullen hiervoor in nauw contact blijven met de autoriteiten die belast zijn met de opvang en met de verenigingen die de integratie begeleiden van Oekraïners die in België aankomen. Het team dat dit project leidt, bestaat uit drie RTBF-experten en Micha, een 25-jarige Oekraïner, die de lus met praktische informatie in het Oekraïens zal doorgeven.

Aan deze zogenaamde ‘infodienstradio’ wordt ook een speciale webpagina in het Oekraïens gekoppeld met alle mogelijke inhoud en praktische info, waaronder een audiolus met de actuele gebeurtenissen, nuttige informatie over België en Europa, praktische informatie over rechten, plichten, gezondheidszorg, status, enz. Voorts zullen basislessen Frans worden aangeboden.

Tegelijk opent de RTBF een eigen Telegram-account, het populairste sociale netwerk in Oekraïne. Via dit kanaal worden alle artikelen in het Oekraïens online doorgeven via de speciale webpagina. Het kanaal wordt geblokkeerd en hoeft daarom niet te worden gemodereerd.

“Het werd ons al snel duidelijk dat het essentieel was om een ​​ruimte te creëren waar nuttige informatie in het Oekraïens beschikbaar zou zijn”, zegt RTBF-baas Jean-Paul Philippot. “Audio en digitaal zijn hiervoor buitengewone hulpmiddelen. Meer dan ooit vraagt ​​de wereld ons om wendbaar te zijn om onze missies uit te voeren.”


Amptec
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

4 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
PVM
PVM
23 maart 2022 - 19:41 19:41

Oekrainse vluchtelingen komen hier toe zonder radio denk ik. Dus zou een zender op DAB+ wel kunnen. Men zou dan ieder gezin een DAB+ radio kunnen geven en hun het juiste kanaal aantonen. Maar zover is het niet op dit ogenblik!

Rink
Rink
23 maart 2022 - 12:00 12:00

Hebben Oekraïnse vluchtelingen dan DAB+ radio’s?
Ik denk het niet.
Zet gewoon de middengolfzender op 621 kHz weer aan, dan kunnen Oekrainers in B, NL, Lux, en in delen van UK, F en D gewoon ook meeluisteren.

Johan
Johan
23 maart 2022 - 17:33 17:33
Antwoord aan  Rink

De middengolf reactiveren zal moeilijk gaan want de antenne die daarvoor in Waver gebruikt werd, is vorig jaar al afgebroken. Bij mijn weten is de zender daar ook al weggehaald.

Rob
Rob
21 maart 2022 - 12:27 12:27

Waarom ook niet via DAB+ in Vlaanderen? Eén lege doos kan toch opgeofferd worden?

Don`t copy text!
4
0
Deel hier gerust uw gedachtenx