fbpx

RadioVisie

  • .
    .

RTBF MIX vanaf 2 mei op Vlaamse DAB+

De RTBF pakt vanaf morgen (2 mei) op de Vlaamse DAB+ uit met een nieuw product: RTBF MIX. Dat kondigde de Waalse openbare omroep vanmorgen zelf aan op haar website.

De RTBF sloot met Norkring, de uitbater van de twee Vlaamse commerciële muxen, een contract af om het nieuwe kanaal te verspreiden via de recent opgestarte mux 5A/5D. Voor de RTBF was dat technisch en wettelijk de enige mogelijkheid om landelijk in Vlaanderen via de ether beluisterd te kunnen worden. Eerder had de VRT zelf uitgesloten om onderling op DAB+ een plekje te ruilen tussen de Vlaamse en Waalse openbare omroepen.

RTBF MIX gaat letterlijk om een mix van drie bestaande programma’s: La Première (van 5 tot 10 uur, in het weekend van 6 tot 9 uur), Classic 21 (op maandag van 10 uur doorlopend tot dinsdag 5 uur, van dinsdag tot vrijdag van 10 tot 20 uur en van 23 uur tot 5 uur, op zaterdag van 10 tot 18 uur en op zondag van 10 tot 14 uur) en VivaCité (meer bepaald Viva Sport van dinsdag tot vrijdag van 20 tot 23 uur, op zaterdag van 18 tot 23 uur en op zondag van 14 tot 24 uur).

De RTBF staakte op 31 december 2018 zijn uitzendingen op de middengolf, zodat luisteraars in Vlaanderen grotendeels op het internet waren aangewezen.

Het zal ons vooral benieuwen of deze “zet” van de Waalse openbare omroep in Vlaanderen – in deze verkiezingstijden – voor politiek-communautaire oprispingen zal zorgen. In dat verband is het wel interessant om te weten dat het decreet – dat zowel de RTBF als Norkring vrijelijk de mogelijkheid geven om deze samenwerking aan te gaan – destijds (2007-2008) werd geschreven door toenmalig minister van Media Geert Bourgeois (N-VA).

De RTBF is trouwens niet het eerste radiostation op de Vlaamse commerciële DAB+ dat – strikt genomen – ‘vreemd’ is aan Vlaanderen. Op de eerste commerciële mux 11A, eveneens in het beheer van Norkring, draait de BBC World Service al een heel tijdje mee volgens een gelijkaardige overeenkomst.


Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound

Meer over Norkring

Je zou ook interesse kunnen hebben in...
In haar tijdschrift “Nouvelles de Flandres” betreurt de Association pour la promotion de la francophonie
De openbare omroep RTBF mag van de regering van de Franse Gemeenschap de twee provinciale
Een van de toch wel bijzondere initiatieven op de eerste landelijke DAB+ mux in Oostenrijk
Een hoofdstuk lokale DAB+ in Italië, met nieuwe muxen in Umbrië en SardiniëOostenrijk: nieuwe kansen
In Nederland is na maandenlang onderhandelen een belangrijk akkoord bereikt tussen de regering en de
Een samenvatting van de tekortkomingen Geen perspectief voor lokale radio Donderdag 4 april werd de
Vlaams minister van Media Sven Gatz heeft deze voormiddag geantwoord op de vragen van Vlaams
De Noors-Vlaamse zenderoperator Norkring heeft blijkbaar zijn excuustruus in stelling gebracht om het kanaal 10

13
Reageer op dit artikel

avatar
5 Aantal reacties
8 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
12 Personen die reageerden
RobertDirk VangoidsenhovenWilfriedHaveveAlain Brouhon Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Dirk Vangoidsenhoven
Gast
Dirk Vangoidsenhoven

Toch straf als het totale Belgische frequentie pakket dat beschikbaar is over meer dan voldoende capaciteit beschikt om zowel in noord als zuid de hoofdkanalen van de twee omroepen door te geven. Waarom moet radio 2 vijf keer worden doorgestuurd ? Regionaal ? Daar bestaat een regionale mux voor dacht ik…. Typisch vlaams geknoei…. om nog maar niet te spreken van kanaal 10….

Robert
Gast
Robert

Dat kan ik ook niet begrijpen… 5 keer dezelfde programas van Radio 2… Alleen 3 uur per dag lokale informatie (wel meer muziek dan info eigenlijk… Dezelfde muziek trouwens op de 5 kanalen ook als ze lokaal gaan..)… Een klucht of 5 keer klucht

Wilfried
Gast
Wilfried

De VRT zou ook beter, naar het voorbeeld van de RTBF, één mix zender hebben die in gans Wallonië te ontvangen is en desnoods ook in Zuid-Nederland.

Dimitri
Gast
Dimitri

De RTBF frequenties genieten in Vlaanderen een betere bescherming dan die van de Vlaamse Nostalgie. Zolang dat FM er is zie ik hun probleem niet.

Johan
Gast
Johan

het omgekeerde werkt in elk geval niet… wij hadden een aanvraag om als Vlaamse lokale radio op een Waalse dab+ lokale mux, omdat die ook tot aan onze regio te ontvangen was, initieel was er een akkoord, wat later ingetrokken werd, daar bovenop moesten we gebruik gaan maken van meerdere masten, waardoor het al snel niet meer betaalbaar zou zijn als lokale radio en moest het via de RTBF lopen…uiteindelijk konden we het proberen door een officiele erkenning bij de CSA aan te vragen, de procedure voor FM en dab+ die tot 20 maart liep, maar gezien bovenstaande redenen zijn we daar niet verder mee gegaan…

Jos
Gast
Jos

Terwijl de VRT niet te ontvangen is in Wallonie. Wanneer men Brussel verlaat riching zuid en Oost zit men in het buitenland.

Pieter Van Banden
Lid

Dat klopt Jos!En persoonlijk vind ik dat zeer erg…en er zijn oplossingen om dit probleem op te lossen op een beschaafde manier.Met een beetje goeie wil (en die heeft de RTBF dan wel)…maar blijkbaar komt er deze niet langs Vlaamse kant.

cools jean pierre
Gast
cools jean pierre

Met Norkring was de ontvangst van de VRT geen probleem met Broadcast Partners een hoop ellende. Ik heb een dab+ buiten richt antenne en zelfs met dat is de VRT bijna niet te ontvangen, de Waalse regionale DAB+ Muxen dezelfde ontvangst ellende.

Jozef Mermans
Gast
Jozef Mermans

Ik ben enorm blij met dit initiatief van de RTBf. Sinds de laatste herschikking was het bij mij onmogelijk geworden om mijn meest favoriete zender Classic21 nog verder via DAB te ontvangen. Dit is dus een steengoede oplossing, in afwachting tot hopelijk en mogelijk de DAB+ van Classic21 terug tot bij mij in het Antwerpse komt.

Hugo Van Vlaenderen
Lid

Dat is helemaal geen ‘steengoede’ oplossing, het is improviseren in een puinhoop die de overheid steeds meer heeft gemaakt. En die nu steeds meer leidt tot chaos. Sommigen zullen daarin wel een eigen weg vinden, of (opnieuw) afdwingen.

Alain Brouhon
Gast
Alain Brouhon

Ik vind het ook héél leuk om eindelijk de beste zendere ter wereld terug te kunnen ontvangen (Classic21) wel in beperkte mate.
Ideaale mix van muziek nuttige info en verkeersinfo. Hopelijk 24 op 24 in de toekomst.

Meer in Actueel
Oostenrijk: shoppingradio-format op DAB+

Klara: Jazz Middelheim viert 50ste verjaardag

Is radiospel van Qmusic.nl een inbreuk op de privacy?

Radioblad 130: André van Duin, Stan Haag, Spotify en Heidi Van Thielen (dubbel audio én één video)

Radio 2 lanceert ‘Straat Préféré’

NRJ gaat versneld op zoek naar raptalent (video)

Sluiten