RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

RTBF MIX vanaf 2 mei op Vlaamse DAB+

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De RTBF pakt vanaf morgen (2 mei) op de Vlaamse DAB+ uit met een nieuw product: RTBF MIX. Dat kondigde de Waalse openbare omroep vanmorgen zelf aan op haar website.

De RTBF sloot met Norkring, de uitbater van de twee Vlaamse commerciële muxen, een contract af om het nieuwe kanaal te verspreiden via de recent opgestarte mux 5A/5D. Voor de RTBF was dat technisch en wettelijk de enige mogelijkheid om landelijk in Vlaanderen via de ether beluisterd te kunnen worden. Eerder had de VRT zelf uitgesloten om onderling op DAB+ een plekje te ruilen tussen de Vlaamse en Waalse openbare omroepen.

RTBF MIX gaat letterlijk om een mix van drie bestaande programma’s: La Première (van 5 tot 10 uur, in het weekend van 6 tot 9 uur), Classic 21 (op maandag van 10 uur doorlopend tot dinsdag 5 uur, van dinsdag tot vrijdag van 10 tot 20 uur en van 23 uur tot 5 uur, op zaterdag van 10 tot 18 uur en op zondag van 10 tot 14 uur) en VivaCité (meer bepaald Viva Sport van dinsdag tot vrijdag van 20 tot 23 uur, op zaterdag van 18 tot 23 uur en op zondag van 14 tot 24 uur).

De RTBF staakte op 31 december 2018 zijn uitzendingen op de middengolf, zodat luisteraars in Vlaanderen grotendeels op het internet waren aangewezen.

Het zal ons vooral benieuwen of deze “zet” van de Waalse openbare omroep in Vlaanderen – in deze verkiezingstijden – voor politiek-communautaire oprispingen zal zorgen. In dat verband is het wel interessant om te weten dat het decreet – dat zowel de RTBF als Norkring vrijelijk de mogelijkheid geven om deze samenwerking aan te gaan – destijds (2007-2008) werd geschreven door toenmalig minister van Media Geert Bourgeois (N-VA).

De RTBF is trouwens niet het eerste radiostation op de Vlaamse commerciële DAB+ dat – strikt genomen – ‘vreemd’ is aan Vlaanderen. Op de eerste commerciële mux 11A, eveneens in het beheer van Norkring, draait de BBC World Service al een heel tijdje mee volgens een gelijkaardige overeenkomst.


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Norkring

Inschrijven
Abonneren op
guest

12 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Wilfried
Wilfried
6 mei 2019 - 12:20 12:20

De VRT zou ook beter, naar het voorbeeld van de RTBF, één mix zender hebben die in gans Wallonië te ontvangen is en desnoods ook in Zuid-Nederland.

Dimitri
Dimitri
2 mei 2019 - 00:10 00:10

De RTBF frequenties genieten in Vlaanderen een betere bescherming dan die van de Vlaamse Nostalgie. Zolang dat FM er is zie ik hun probleem niet.

Johan
Johan
2 mei 2019 - 10:53 10:53
Antwoord aan  Dimitri

het omgekeerde werkt in elk geval niet… wij hadden een aanvraag om als Vlaamse lokale radio op een Waalse dab+ lokale mux, omdat die ook tot aan onze regio te ontvangen was, initieel was er een akkoord, wat later ingetrokken werd, daar bovenop moesten we gebruik gaan maken van meerdere masten, waardoor het al snel niet meer betaalbaar zou zijn als lokale radio en moest het via de RTBF lopen…uiteindelijk konden we het proberen door een officiele erkenning bij de CSA aan te vragen, de procedure voor FM en dab+ die tot 20 maart liep, maar gezien bovenstaande redenen zijn we daar niet verder mee gegaan…

Haveve
3 mei 2019 - 10:14 10:14
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

‘Strikt genomen’? Dat is een strik met veel knopen, teveel fantasie. Dromen mag, maar liefst wel met de voeten op de grond blijven. Artikel 3.3 van de procedure: (vertaald) “De aanvrager moet zijn programma’s in het Frans uitzenden, behalve in het geval van vooraf opgenomen muziek, en/of aangenomen dat er een gemotiveerde afwijking is, die door het college van autorisatie en controle wordt toegestaan, ​​om de culturele en taalkundige diversiteit van de diensten te bevorderen”. Het is niet de bedoeling dat men de fouten van een mediabeleid ‘herstelt’ door spitsvondigheden om elders ook hiaten te creëren. Het is de bedoeling van een overheid dat een mediabeleid foutloos wordt uitgevoerd, dat is zelfs verplicht, zonder excuses. De Franstalige omroepen hebben in Vlaanderen trouwens ook geen aanvraag ingediend, toch krijgen ze zendruimte die nu wettelijk is vastgelegd, en die een storende factor is voor anderen. (Artikel 3.3 in ’t Frans: “Règles en matière de programmes en langue française : Le déclarant doit émettre ses programmes en langue française, hors le cas de musique préenregistrée et l’hypothèse d’une dérogation motivée accordée par le Collège d’autorisation et de contrôle en vue de favoriser la diversité culturelle et linguistique des services”).

Jos
Jos
1 mei 2019 - 13:01 13:01

Terwijl de VRT niet te ontvangen is in Wallonie. Wanneer men Brussel verlaat riching zuid en Oost zit men in het buitenland.

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
2 mei 2019 - 09:05 09:05
Antwoord aan  Jos

Dat klopt Jos!En persoonlijk vind ik dat zeer erg…en er zijn oplossingen om dit probleem op te lossen op een beschaafde manier.Met een beetje goeie wil (en die heeft de RTBF dan wel)…maar blijkbaar komt er deze niet langs Vlaamse kant.

cools jean pierre
cools jean pierre
2 mei 2019 - 09:17 09:17
Antwoord aan  Jos

Met Norkring was de ontvangst van de VRT geen probleem met Broadcast Partners een hoop ellende. Ik heb een dab+ buiten richt antenne en zelfs met dat is de VRT bijna niet te ontvangen, de Waalse regionale DAB+ Muxen dezelfde ontvangst ellende.

Jozef Mermans
Jozef Mermans
1 mei 2019 - 12:25 12:25

Ik ben enorm blij met dit initiatief van de RTBf. Sinds de laatste herschikking was het bij mij onmogelijk geworden om mijn meest favoriete zender Classic21 nog verder via DAB te ontvangen. Dit is dus een steengoede oplossing, in afwachting tot hopelijk en mogelijk de DAB+ van Classic21 terug tot bij mij in het Antwerpse komt.

Haveve
1 mei 2019 - 13:31 13:31
Antwoord aan  Jozef Mermans

Dat is helemaal geen ‘steengoede’ oplossing, het is improviseren in een puinhoop die de overheid steeds meer heeft gemaakt. En die nu steeds meer leidt tot chaos. Sommigen zullen daarin wel een eigen weg vinden, of (opnieuw) afdwingen.

Alain Brouhon
Alain Brouhon
2 mei 2019 - 16:51 16:51
Antwoord aan  Jozef Mermans

Ik vind het ook héél leuk om eindelijk de beste zendere ter wereld terug te kunnen ontvangen (Classic21) wel in beperkte mate.
Ideaale mix van muziek nuttige info en verkeersinfo. Hopelijk 24 op 24 in de toekomst.

Don`t copy text!
12
0
Deel hier gerust uw gedachtenx