Rood licht voor digitalisering lokale radio Raadpleging over aanbesteding DAB+ kavel van start

Gisteren, maandag 12 maart, is de bevraging gestart over een nieuw nationaal DAB+-kavel. Dat is een Europese verplichting. Tijdens deze hoorzitting stond er op de powerpoint van Jacqueline Bierhorst de melding ‘under construction’ wat betreft lokale radio. Inmiddels is die ‘bouwwerf’ voor vele jaren stilgelegd. De definitieve digitale achterstand lijkt daarmee een feit te zijn.

Wie denkt via de bevraging zijn ongenoegen te uiten vergist zich. De bevraging gaat enkel over de aanbesteding en niet over de keuze om geen lokale kavels te maken. Duidelijk terug te vinden in de voorwaarden: “De input, commentaren en bedenkingen dienen exclusief betrekking te hebben op het voorwerp van de raadpleging zelf, te weten de ontwerpregelgeving in kwestie. Input, commentaren en bedenkingen die betrekking hebben op andere elementen of beleidskeuzes inzake het mediabeleid alsook denigrerende commentaren of bedenkingen worden niet als geldige input beschouwd”.


Lees verder onder de advertentie


‘Gun de lokale zenders ook iets’

Deze feedback zal dus de eindrapportage niet halen. De vraag is of dit een wettelijk juiste manier van bevraging is? Kan de overheid een complete sector zomaar uitsluiten en voor jaren op achterstand zetten? Voldoet dat aan het gelijkheidsbeginsel? Maar dat is voer voor juristen. Enkele maanden geleden riepen de leden van de Commissie Media nog dat er ook iets voor lokale radio moest worden geregeld op het digitale platform. Daarop kwam evenwel geen antwoord van minister van Media Sven Gatz. 

Inmiddels bereiken ons via diverse kanalen berichten dat ‘de lokale radio tijd krijgt om te wennen aan hun nieuwe frequenties en dat er misschien over enkele jaren toch nog iets uit de bus kan komen’. Op dat moment zal er, vermoedelijk, een ander parlement en een andere mediaminister zijn. Kortom, een belofte van de huidige overheid is een hele vage garantie. We zullen er de huidige politieke spelers in elk geval niet op kunnen afrekenen.

Dit is de praktijk 

Twaalf DAB+-kanalen voor de publieke omroep blijven behouden. Het dubbele gaat naar de nationale commerciële radiozenders. In totaal gaat het dus om 36 omroepprogramma´s voor ruim zes miljoen Vlamingen. Bedenking: er werd geen enkel onderzoek gedaan of dit economisch leefbaar is. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat de grotere mediaspelers meerdere kanalen gaan ‘bezetten’.  Eentje heeft er nu al vijf gehuurd. Spitant… over zowat een jaar is er voor de luisteraars meer keuze op DAB+ dan op FM. Elk denkbaar format zal op dat moment eveneens digitaal beschikbaar zijn. Om zijn lokale radio terug te vinden, zal de luisteraar terug moeten schakelen naar FM.

° Lopende raadplegingen: Nieuwe raadpleging vrijgavebesluit 5A en 5D

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Weekendblad van 18 en 19 augustus Digitaal offensief bij Qmusic en Joe, open deur in H... Medialaan start drie extra kanalen op DAB+ Er beweegt eindelijk nog eens wat op DAB+ in Vlaanderen. Norkring België voegde vrijdag drie nieuwe producten toe aan de commerciële m...
Het Avondblad van 17 augustus (video) Rik Joossens is niet meer, 'flop accounts' en soul i... Oud-radiomaker Rik Joossens is niet meer klik om te vergroten In de parochiekerk Heilige Familie in Brasschaat vindt morgen, zaterdag 18 augustus, om 11:00 uur de uitvaart p...
Het Avondblad van 16 augustus Broertjes voor PROS, een parlementaire vraag en de West-Vlaa... PROS krijgt twee broers Radio PROS schakelt een versnelling hoger en gaat van start met twee extra webstreams. Op Europe Gold Radio zal vooral muziek uit de jaren 80 en 90 en...
Juridische strijd over DAB+ barst los Een heel najaar boordevol rechtsprocedures We schreven al eerder dat Broadcast Partners de aanbesteding van het VRT DAB+netwerk gewonnen heeft. Nu hebben we daar de definitieve bevestiging van. Norkring liet echter niet zom...
Het Franse DAB+-stappenplan (video) Grote vraag: wie wil meedoen? De Franse mediawaakhond CSA is vorige week gestart met de verdeelprocedure voor landelijke DAB+-capaciteit. Het is de bedoeling dat binnen acht jaar 90% van de snelwegen en 75% van...
Het avondblad van 7 augustus (audio) Limburg, Berlijn, Glasgow en Playa de Aro Q2 op bezoek bij RBS Q-music dj Jolien Roets (foto bovenaan) was even gast-dj bij evenementenradio RBS tijdens de Lokerse Feesten. Ze maakte deel uit van een tv-team van Q2, dat...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Spotlight
Amptec
TVV Sound

4 gedachten over “Rood licht voor digitalisering lokale radio

 • di 13 mrt 2018 om 22:32
  Permalink

  Dus, als ik jullie mag geloven zullen we over 1 jaar, een 36 tal Vlaamse radiostations hebben op DAB+?

  Beantwoorden
 • di 13 mrt 2018 om 22:48
  Permalink

  En welke radio kan het financieel opbrengen een DAB+ kanaal te huren ?

  Beantwoorden
 • di 13 mrt 2018 om 23:21
  Permalink

  In Nederland kan lokale radio (technisch gezien) wel perfect op DAB+ blijkt uit volgend onderzoek. Vijf minuten politieke moed (die hier in Vlaanderen totaal ontbreekt ivm lokale radio) en het warm water ook niet opnieuw moeten uitvinden (want in de buurlanden is er al onderzoek naar gedaan):
  http://www.olon.nl/Resources/Uploads/files/20180130%20Evaluatierapport%20OLON%20DAB%20V1_0(1).pdf
  Ik heb nooit goed begrepen waarom zoiets hier ook niet kan of kon. Het moet toch perfect mogelijk zijn om een een lokale DAB+-zender te hebben van pakweg 200 Watt voor een beperkt gebied waarin dan bijvoorbeeld enkele lokale zenders uit de streek worden gegroepeerd en eventueel overgebleven plaats dan nog aan een nationale speler kan gegeven worden. De DAB+-zender zou zelfs bij een lokaal station zelf kunnen geplaatst worden én beheerd worden (maar dat zie ik hier in Vlaanderen om de een of andere reden al helemaal niet gebeuren). Nu wordt dus enorm duidelijk welke nadelen DAB(+) allemaal heeft. DAB(+) is volledig op het lijf geschreven van openbare omroepen in Europa (ivm het ensemble dat meerdere programma’s bevat). Citaat: “HD-Radio (IBOC) is in de Verenigde Staten ontwikkeld. Men zocht een vervanging van de huidige analoge radio. Een andere techniek, DAB ( Digital Audio Broadcasting) wilde men niet gebruiken. Het nadeel van DAB zou zijn dat meerdere services moeten worden opgenomen in een ensemble, iets dat niet paste in het Amerikaanse broadcast model.” (Bron: Wikipedia.) Deze tekst verwoord het enorm goed. DAB met zijn ensemble past niet in het Amerikaanse model. Waarom eigenlijk wel in het Europese vraag ik mij daarbij af. Waarom niet toegeven dat DAB(+) eigenlijk toch niet de juiste norm is voor digitale radio? En waarom niet alsnog (al is het maar enkel voor de lokale radiostations als men die dan toch niet op DAB+ wil laten) een vergelijkbaar digitaal systeem op FM ontwikkelt zoals in Amerika?

  Een ander groot nadeel lijkt mij de controleerbaarheid op de uiteindelijke stations die op DAB+ gaan uitzenden. Bij FM werd het geheel (frequentie + programma van het station) volledig door de overheid gecontroleerd, maar bij DAB(+) is dat niet meer het geval. Een kanaal (frequentie) wordt nog wel door de overheid vergund aan een private instelling zoals Nordkring, maar die laatste gaat dan eigenlijk bepalen wie en wat er allemaal op dat DAB-kanaal (in dat ensemble dus) te horen gaat zijn en aan welke prijs. Nu blijkt ook dat de VRT haar DAB-kanaal volledig en alleen voor haar wil hebben en er nog liever “overbodige” nonstop-kanalen op plaatst dan “verhuren” aan een commerciële zender. Ok, over die nonstop-kanalen is blijkbaar voorlopig het laatste woord gezegd en gaat niets veranderen. Maar hebben die techniekers bij de VRT dan str*nt in hun oren??? Klara en Continuo klinken ronduit vlak, flets en dynamiekloos. Ik begrijp niet goed dat daar nog niet meerdere mensen een melding over gemaakt hebben. Blijkbaar is dat dan toch een echte niche-markt geworden. Maar vele verdwenen lokale radiostations waren dat ook! Ik blijf erbij, de politiek is wat dat betreft echt niet goed bezig.

  Beantwoorden
 • vr 16 mrt 2018 om 00:11
  Permalink

  Als men kanaal 10 inschakelt voor DAB+
  Hebben ze 4 kanalen om te verdelen over de 5 provincies. A W-Vl en Limburg, B O-Vl, C Antwerpen en D Vl-Br om maar een voorbeeld te geven.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in Actueel
Ruis op de lijn met Dag Allemaal
Website Radio Mi Amigo Internationaal terug online
RadioVisie sprak met Wilfried Vandaele
Het Radioblad van 13 maart (video)
MNM zoekt ‘De Strafste School’ (video)
Northsound 2 gaat volledig digitaal (audio)
Sluiten