Gisteren, maandag 12 maart, is de bevraging gestart over een nieuw nationaal DAB+-kavel. Dat is een Europese verplichting. Tijdens deze hoorzitting stond er op de powerpoint van Jacqueline Bierhorst de melding ‘under construction’ wat betreft lokale radio. Inmiddels is die ‘bouwwerf’ voor vele jaren stilgelegd. De definitieve digitale achterstand lijkt daarmee een feit te zijn.
Wie denkt via de bevraging zijn ongenoegen te uiten vergist zich. De bevraging gaat enkel over de aanbesteding en niet over de keuze om geen lokale kavels te maken. Duidelijk terug te vinden in de voorwaarden: “De input, commentaren en bedenkingen dienen exclusief betrekking te hebben op het voorwerp van de raadpleging zelf, te weten de ontwerpregelgeving in kwestie. Input, commentaren en bedenkingen die betrekking hebben op andere elementen of beleidskeuzes inzake het mediabeleid alsook denigrerende commentaren of bedenkingen worden niet als geldige input beschouwd”.
‘Gun de lokale zenders ook iets’
Deze feedback zal dus de eindrapportage niet halen. De vraag is of dit een wettelijk juiste manier van bevraging is? Kan de overheid een complete sector zomaar uitsluiten en voor jaren op achterstand zetten? Voldoet dat aan het gelijkheidsbeginsel? Maar dat is voer voor juristen. Enkele maanden geleden riepen de leden van de Commissie Media nog dat er ook iets voor lokale radio moest worden geregeld op het digitale platform. Daarop kwam evenwel geen antwoord van minister van Media Sven Gatz.
Inmiddels bereiken ons via diverse kanalen berichten dat ‘de lokale radio tijd krijgt om te wennen aan hun nieuwe frequenties en dat er misschien over enkele jaren toch nog iets uit de bus kan komen’. Op dat moment zal er, vermoedelijk, een ander parlement en een andere mediaminister zijn. Kortom, een belofte van de huidige overheid is een hele vage garantie. We zullen er de huidige politieke spelers in elk geval niet op kunnen afrekenen.
Dit is de praktijk
Twaalf DAB+-kanalen voor de publieke omroep blijven behouden. Het dubbele gaat naar de nationale commerciële radiozenders. In totaal gaat het dus om 36 omroepprogramma´s voor ruim zes miljoen Vlamingen. Bedenking: er werd geen enkel onderzoek gedaan of dit economisch leefbaar is. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat de grotere mediaspelers meerdere kanalen gaan ‘bezetten’. Eentje heeft er nu al vijf gehuurd. Spitant… over zowat een jaar is er voor de luisteraars meer keuze op DAB+ dan op FM. Elk denkbaar format zal op dat moment eveneens digitaal beschikbaar zijn. Om zijn lokale radio terug te vinden, zal de luisteraar terug moeten schakelen naar FM.
° Lopende raadplegingen: Nieuwe raadpleging vrijgavebesluit 5A en 5D
Als men kanaal 10 inschakelt voor DAB+
Hebben ze 4 kanalen om te verdelen over de 5 provincies. A W-Vl en Limburg, B O-Vl, C Antwerpen en D Vl-Br om maar een voorbeeld te geven.
In Nederland kan lokale radio (technisch gezien) wel perfect op DAB+ blijkt uit volgend onderzoek. Vijf minuten politieke moed (die hier in Vlaanderen totaal ontbreekt ivm lokale radio) en het warm water ook niet opnieuw moeten uitvinden (want in de buurlanden is er al onderzoek naar gedaan):
http://www.olon.nl/Resources/Uploads/files/20180130%20Evaluatierapport%20OLON%20DAB%20V1_0(1).pdf
Ik heb nooit goed begrepen waarom zoiets hier ook niet kan of kon. Het moet toch perfect mogelijk zijn om een een lokale DAB+-zender te hebben van pakweg 200 Watt voor een beperkt gebied waarin dan bijvoorbeeld enkele lokale zenders uit de streek worden gegroepeerd en eventueel overgebleven plaats dan nog aan een nationale speler kan gegeven worden. De DAB+-zender zou zelfs bij een lokaal station zelf kunnen geplaatst worden én beheerd worden (maar dat zie ik hier in Vlaanderen om de een of andere reden al helemaal niet gebeuren). Nu wordt dus enorm duidelijk welke nadelen DAB(+) allemaal heeft. DAB(+) is volledig op het lijf geschreven van openbare omroepen in Europa (ivm het ensemble dat meerdere programma’s bevat). Citaat: “HD-Radio (IBOC) is in de Verenigde Staten ontwikkeld. Men zocht een vervanging van de huidige analoge radio. Een andere techniek, DAB ( Digital Audio Broadcasting) wilde men niet gebruiken. Het nadeel van DAB zou zijn dat meerdere services moeten worden opgenomen in een ensemble, iets dat niet paste in het Amerikaanse broadcast model.” (Bron: Wikipedia.) Deze tekst verwoord het enorm goed. DAB met zijn ensemble past niet in het Amerikaanse model. Waarom eigenlijk wel in het Europese vraag ik mij daarbij af. Waarom niet toegeven dat DAB(+) eigenlijk toch niet de juiste norm is voor digitale radio? En waarom niet alsnog (al is het maar enkel voor de lokale radiostations als men die dan toch niet op DAB+ wil laten) een vergelijkbaar digitaal systeem op FM ontwikkelt zoals in Amerika?
Een ander groot nadeel lijkt mij de controleerbaarheid op de uiteindelijke stations die op DAB+ gaan uitzenden. Bij FM werd het geheel (frequentie + programma van het station) volledig door de overheid gecontroleerd, maar bij DAB(+) is dat niet meer het geval. Een kanaal (frequentie) wordt nog wel door de overheid vergund aan een private instelling zoals Nordkring, maar die laatste gaat dan eigenlijk bepalen wie en wat er allemaal op dat DAB-kanaal (in dat ensemble dus) te horen gaat zijn en aan welke prijs. Nu blijkt ook dat de VRT haar DAB-kanaal volledig en alleen voor haar wil hebben en er nog liever “overbodige” nonstop-kanalen op plaatst dan “verhuren” aan een commerciële zender. Ok, over die nonstop-kanalen is blijkbaar voorlopig het laatste woord gezegd en gaat niets veranderen. Maar hebben die techniekers bij de VRT dan str*nt in hun oren??? Klara en Continuo klinken ronduit vlak, flets en dynamiekloos. Ik begrijp niet goed dat daar nog niet meerdere mensen een melding over gemaakt hebben. Blijkbaar is dat dan toch een echte niche-markt geworden. Maar vele verdwenen lokale radiostations waren dat ook! Ik blijf erbij, de politiek is wat dat betreft echt niet goed bezig.
En welke radio kan het financieel opbrengen een DAB+ kanaal te huren ?
Dus, als ik jullie mag geloven zullen we over 1 jaar, een 36 tal Vlaamse radiostations hebben op DAB+?