Rood licht voor digitalisering lokale radio Raadpleging over aanbesteding DAB+ kavel van start

Leestijd: 2 minuten

Gisteren, maandag 12 maart, is de bevraging gestart over een nieuw nationaal DAB+-kavel. Dat is een Europese verplichting. Tijdens deze hoorzitting stond er op de powerpoint van Jacqueline Bierhorst de melding ‘under construction’ wat betreft lokale radio. Inmiddels is die ‘bouwwerf’ voor vele jaren stilgelegd. De definitieve digitale achterstand lijkt daarmee een feit te zijn.

Wie denkt via de bevraging zijn ongenoegen te uiten vergist zich. De bevraging gaat enkel over de aanbesteding en niet over de keuze om geen lokale kavels te maken. Duidelijk terug te vinden in de voorwaarden: “De input, commentaren en bedenkingen dienen exclusief betrekking te hebben op het voorwerp van de raadpleging zelf, te weten de ontwerpregelgeving in kwestie. Input, commentaren en bedenkingen die betrekking hebben op andere elementen of beleidskeuzes inzake het mediabeleid alsook denigrerende commentaren of bedenkingen worden niet als geldige input beschouwd”.


Lees verder onder de advertentie


‘Gun de lokale zenders ook iets’

Deze feedback zal dus de eindrapportage niet halen. De vraag is of dit een wettelijk juiste manier van bevraging is? Kan de overheid een complete sector zomaar uitsluiten en voor jaren op achterstand zetten? Voldoet dat aan het gelijkheidsbeginsel? Maar dat is voer voor juristen. Enkele maanden geleden riepen de leden van de Commissie Media nog dat er ook iets voor lokale radio moest worden geregeld op het digitale platform. Daarop kwam evenwel geen antwoord van minister van Media Sven Gatz. 

Inmiddels bereiken ons via diverse kanalen berichten dat ‘de lokale radio tijd krijgt om te wennen aan hun nieuwe frequenties en dat er misschien over enkele jaren toch nog iets uit de bus kan komen’. Op dat moment zal er, vermoedelijk, een ander parlement en een andere mediaminister zijn. Kortom, een belofte van de huidige overheid is een hele vage garantie. We zullen er de huidige politieke spelers in elk geval niet op kunnen afrekenen.

Dit is de praktijk 

Twaalf DAB+-kanalen voor de publieke omroep blijven behouden. Het dubbele gaat naar de nationale commerciële radiozenders. In totaal gaat het dus om 36 omroepprogramma´s voor ruim zes miljoen Vlamingen. Bedenking: er werd geen enkel onderzoek gedaan of dit economisch leefbaar is. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat de grotere mediaspelers meerdere kanalen gaan ‘bezetten’.  Eentje heeft er nu al vijf gehuurd. Spitant… over zowat een jaar is er voor de luisteraars meer keuze op DAB+ dan op FM. Elk denkbaar format zal op dat moment eveneens digitaal beschikbaar zijn. Om zijn lokale radio terug te vinden, zal de luisteraar terug moeten schakelen naar FM.

° Lopende raadplegingen: Nieuwe raadpleging vrijgavebesluit 5A en 5D

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

UK: Chris Evans is weer thuis (video) Maakte gisteren zijn comeback bij Virgin De beste pizza is Italiaans, de betere auto’s zijn Duits, champagne komt uit Frankrijk, tulpen uit Holland en echte radio uit het Verenigd Koninkrijk. Clichés? Misschien, maar u ko...
Noorwegen: radioluisteren opnieuw op niveau FM-tijdperk Vernieuwd luisteronderzoek van sta... In Noorwegen hebben de radioluistercijfers zich opnieuw hersteld tot op het niveau van voor de uitschakeling van de landelijke FM-zenders ten voordele van DAB+, zo blijkt uit de ee...
Het Avondblad van 21 januari (video) Geloof in podcasts, DAB+- op de kabel, AM-fans en Kim... Geloof in de toekomst Podcasts lijken eindelijk door te breken. En dat is het relatief nieuwe contentproductiehuis Becoming niet ontgaan. Ook zij hebben resoluut gekozen voor ee...
Paneda levert nieuwe DAB+ mux Norkring (video) Noorse specialist in DAB+ haalt contract bi... Telecomoperator Norkring België, in Vlaanderen onder meer de operator van de commerciële DAB+ muxen 11A en (de toekomstige) 5A/5D, tekende vorige week een overeenkomst met het Noor...
Het Avondblad van 19 en 20 januari Streamende radio, sprekende burgermeester, slippende pr... Oud-burgermeester maak (jongeren)radio Patrick Moenaert, burgermeester van Brugge van 1995 tot eind 2012) heeft op z’n 69ste een nieuw hobby ontdekt. Hij presenteert tweewekelij...
Autosalon zet digitale radio in de kijker DAB+ binnen twee jaar verplicht in alle nieuwe a... De vooropening van het Autosalon 2019 in de Heizelpaleizen in Brussel vormde gisteravond een officieel moment voor politici uit binnen- en buitenland, Europese radiobedrijven, radi...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound

4
Reageer op dit artikel

avatar
4 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
4 Personen die reageerden
DimitriKempenaarBartPVM Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
PVM
Gast
PVM

Dus, als ik jullie mag geloven zullen we over 1 jaar, een 36 tal Vlaamse radiostations hebben op DAB+?

Bart
Gast
Bart

En welke radio kan het financieel opbrengen een DAB+ kanaal te huren ?

Kempenaar
Gast
Kempenaar

In Nederland kan lokale radio (technisch gezien) wel perfect op DAB+ blijkt uit volgend onderzoek. Vijf minuten politieke moed (die hier in Vlaanderen totaal ontbreekt ivm lokale radio) en het warm water ook niet opnieuw moeten uitvinden (want in de buurlanden is er al onderzoek naar gedaan):
http://www.olon.nl/Resources/Uploads/files/20180130%20Evaluatierapport%20OLON%20DAB%20V1_0(1).pdf
Ik heb nooit goed begrepen waarom zoiets hier ook niet kan of kon. Het moet toch perfect mogelijk zijn om een een lokale DAB+-zender te hebben van pakweg 200 Watt voor een beperkt gebied waarin dan bijvoorbeeld enkele lokale zenders uit de streek worden gegroepeerd en eventueel overgebleven plaats dan nog aan een nationale speler kan gegeven worden. De DAB+-zender zou zelfs bij een lokaal station zelf kunnen geplaatst worden én beheerd worden (maar dat zie ik hier in Vlaanderen om de een of andere reden al helemaal niet gebeuren). Nu wordt dus enorm duidelijk welke nadelen DAB(+) allemaal heeft. DAB(+) is volledig op het lijf geschreven van openbare omroepen in Europa (ivm het ensemble dat meerdere programma’s bevat). Citaat: “HD-Radio (IBOC) is in de Verenigde Staten ontwikkeld. Men zocht een vervanging van de huidige analoge radio. Een andere techniek, DAB ( Digital Audio Broadcasting) wilde men niet gebruiken. Het nadeel van DAB zou zijn dat meerdere services moeten worden opgenomen in een ensemble, iets dat niet paste in het Amerikaanse broadcast model.” (Bron: Wikipedia.) Deze tekst verwoord het enorm goed. DAB met zijn ensemble past niet in het Amerikaanse model. Waarom eigenlijk wel in het Europese vraag ik mij daarbij af. Waarom niet toegeven dat DAB(+) eigenlijk toch niet de juiste norm is voor digitale radio? En waarom niet alsnog (al is het maar enkel voor de lokale radiostations als men die dan toch niet op DAB+ wil laten) een vergelijkbaar digitaal systeem op FM ontwikkelt zoals in Amerika?

Een ander groot nadeel lijkt mij de controleerbaarheid op de uiteindelijke stations die op DAB+ gaan uitzenden. Bij FM werd het geheel (frequentie + programma van het station) volledig door de overheid gecontroleerd, maar bij DAB(+) is dat niet meer het geval. Een kanaal (frequentie) wordt nog wel door de overheid vergund aan een private instelling zoals Nordkring, maar die laatste gaat dan eigenlijk bepalen wie en wat er allemaal op dat DAB-kanaal (in dat ensemble dus) te horen gaat zijn en aan welke prijs. Nu blijkt ook dat de VRT haar DAB-kanaal volledig en alleen voor haar wil hebben en er nog liever “overbodige” nonstop-kanalen op plaatst dan “verhuren” aan een commerciële zender. Ok, over die nonstop-kanalen is blijkbaar voorlopig het laatste woord gezegd en gaat niets veranderen. Maar hebben die techniekers bij de VRT dan str*nt in hun oren??? Klara en Continuo klinken ronduit vlak, flets en dynamiekloos. Ik begrijp niet goed dat daar nog niet meerdere mensen een melding over gemaakt hebben. Blijkbaar is dat dan toch een echte niche-markt geworden. Maar vele verdwenen lokale radiostations waren dat ook! Ik blijf erbij, de politiek is wat dat betreft echt niet goed bezig.

Dimitri
Gast
Dimitri

Als men kanaal 10 inschakelt voor DAB+
Hebben ze 4 kanalen om te verdelen over de 5 provincies. A W-Vl en Limburg, B O-Vl, C Antwerpen en D Vl-Br om maar een voorbeeld te geven.

Meer in Actueel
Ruis op de lijn met Dag Allemaal
Website Radio Mi Amigo Internationaal terug online
RadioVisie sprak met Wilfried Vandaele
Het Radioblad van 13 maart (video)
MNM zoekt ‘De Strafste School’ (video)
Northsound 2 gaat volledig digitaal (audio)
Sluiten