RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Rondleidingen bij voormalig zendstation Radio Kootwijk (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Eén van de meest opmerkelijke en markantste gebouwen van Nederland ligt midden op de Veluwe: het voormalige zendstation Radio Kootwijk. Staatsbosbeheer organiseert ook in 2022 rondleidingen door het imponerende gebouw en het omringende natuurgebied.

Een gids laat de rijke historie van Radio Kootwijk weer tot leven komen. Het begint met een korte film over de geschiedenis, waarna er een korte wandeling volgt door de omliggende natuur en een bezoek aan de pomphuisjes. De bezoekers worden uiteraard ook meegenomen door het gerestaureerde gebouw van gewapend beton met de opvallende, metershoge ramen. Er wordt verteld over de architectuur, de techniek en het leven in het dorp met dezelfde naam, Radio Kootwijk.

De excursies beginnen tegenover de watertoren aan de Radioweg om 11:00 en 13:00 uur en duren circa 2,5 uur. Deelnemen kost 18,50 euro per volwassene en 8,00 euro voor kinderen tot en met twaalf jaar. Aanmelden vooraf is noodzakelijk. Bezoeken kan op 15, 16, 22, 23 en 29 en 30 januari, indien de maatregelen rondom corona het toelaten.

‘Hallo Bandoeng…’

Zendstation Radio Kootwijk is het historisch voorbeeld van technische ontwikkelingen in de twintigste eeuw in een ongerepte omgeving. De zendapparatuur voor de lange golf moest er gehuisvest worden voor de communicatie met de overzeese Nederlandse koloniën, met name Nederlands-Indië
In 1923 nam de PTT het radiotelegrafisch zendstation in gebruik voor de lange golf. Voor die tijd een technisch hoogstandje. Snel daarna werd overgestapt op het zenden via de korte golf.

° Lees verder onder de foto’s

Koningin-moeder Emma opende in 1929 de radiotelefoondienst met de woorden ‘Hallo Bandoeng, hoort u mij?’ Nederland kon vanaf dat moment, via de grotere postkantoren in Nederland, bellen met Nederlands-Indië en spoedig daarna ook met andere landen en continenten. Tijdens WOII gebruikten de Duitsers het station voornamelijk voor de onderzeeboten.

Het dorp

De gebouwen en infrastructuur zijn tussen 1918 en 1965 gerealiseerd. Een deel heeft cultuurhistorische betekenis. Een watertoren, transformatorhuisjes en twee pomphuisjes behoren tot de nutsgebouwen. Daarnaast waren gebouwen nodig zoals een hotel (het voormalige tehuis voor ongehuwde ambtenaren), werkplaatsen, opslagruimten, woningen en kantoren.

Einde van het zendstation

De ontwikkelingen namen een vlucht. De opkomst van satellietverbindingen in de jaren zeventig beperkten de zendfunctie van Radio Kootwijk tot lucht- en scheepvaartverkeer. Eind 1998 ging Radio Kootwijk definitief uit de lucht. In 2009 werd het voormalig zendstation overgedragen aan Staatsbosbeheer.

Foto: René de Graaff / Staatsbosbeheer


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Karma 7 – kinderboek met links naar zeezenders

OK, in dit verhaal komt helemaal geen radio voor, laat staan zeezenders. Maar toch is Lees verder

Slot: Eén eeuw radio, 100 jaar geschiedenis (video)

In het jaar dat in Nederland gevierd wordt dat het medium radio er een eeuw Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 23 (video)

Radio Nederland Wereldomroep Voor de Tweede Wereldoorlog waren er al kortegolf-uitzendingen vanuit Nederland bestemd voor Lees verder

Kolder en Klodder – 99 (video)

'Verandering van klimaat' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen ‘Voor Lees verder

Blad 1487: De Tijd, Nostalgie, Marieke Elsinga

• De Tijd en ‘wishful thinking’ over podcasts • Nostalgie zoekt een beroepsjournalist • Marieke Lees verder

NPO Radio 2 blijft net uit de greep van Qmusic

Met de maanden maart en april achter de rug onderstrepen de gisteren - dinsdag 24 Lees verder

NPO Radio 1: spotje voor BNR Nieuwsradio geweerd

Het gebeurt niet vaak, maar af en toe is er bij de VRT al eens Lees verder

Luistercijfers Nederland: NPO Radio 2 blijft Qmusic afhouden

Radio 2 bleef de marktleider bij de Nederlandse radiozenders volgens de vandaag verschenen luistercijfers over Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x