RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Ronan O’Rahilly overleden (audio & video)

Deze ochtend bereikte ons het trieste nieuws dat de gezondheid van Ronan O’Rahilly, de Ier die in 1964 het vuur aan de lont stak van het Britse offshore radio-epos, dramatisch was geworden. Daar waar eerst werd gemeld dat hij naar de intensive care van een ziekenhuis zou zijn overgebracht, bleek dit na dubbel checken, toch niet te kloppen. O’Rahilly zou volgende maand 80 zijn geworden.

Hij verbleef toen nog steeds in z’n gewone verzorgingstehuis in Carlingford (Ierland), waar hij wel werd behandeld voor een plotse slikpneumonia. Vorige week was tijdens het eten voedsel in zijn luchtwegen terechtgekomen. Ronan overleed echter alsnog namiddag om 15:00 uur (Europese tijd) aan de gevolgen ervan, in het bijzijn van zijn vriendin Ines.

De oprichter van Radio Caroline leed sinds 2013 ook aan dementie. Hij was een tijdlang de zakenpartner van wijlen Sylvain Tack. Als duo waren ze verantwoordelijk voor de uitzendingen van Radio Mi Amigo en Radio Caroline, vanaf de MV Mi Amigo. Toen het schip in 1980 zonk, leken de avonturen vanaf zee voorbij. Maar in 1983 slaagde O’Rahilly erin om een come back te forceren, vanaf een nieuw zendschip, de Ross Revenge. 

O’Rahilly richtte in 1964 de zeezender Radio Caroline op uit onvrede omdat bepaalde platen niet bij de BBC te horen waren. Er was ook de zogenaamde ‘needle time’, waarbij het aantal uren muziek sowieso, in z’n totaliteit, beperkt was. Bij Radio Luxembourg bepaalden dan weer slechts enkele grote platenlabels wat er gedraaid werd.

Ook belangrijk in de Lage Landen

Vlak na Pasen in 1964 ging Caroline, genoemd naar de dochter van John F Kennedy, voor het eerst de lucht in. O’Rahilly was een groot fan van de in 1963 vermoorde Amerikaanse president. De zeezender was ook in de Lage Landen goed te ontvangen, en had vanaf de start een grote schare luisteraars. Op het hoogtepunt werden tien miljoen luisteraars, in heel Europa, geclaimd.

Na het einde in 1968, waarbij door geldgebrek de twee Caroline zendschepen in de haven van Amsterdam terechtkwamen, volgde twee jaar later de comeback, vanaf de MV Mi Amigo, die toen vlak voor Scheveningen verankerd lag. In 1973 verhuurde O’Rahilly zendtijd aan Radio Atlantis, vanaf 1 januari 1974 aan Radio Mi Amigo. Daarmee heeft hij ook een niet te onderschatten rol gespeeld in de Vlaams/Nederlandse radiogeschiedenis.

Sinds december 2017 zendt Caroline uit op de middengolf, 648 kHz. Dit keer geheel legaal. Omdat de zender langs de oostkust staat, zijn de programma’s ook in de Lage landen te ontvangen. Vanwege het overlijden begon Caroline onmiddellijk met het uitzenden van tribute-programma’s. Omdat de gezondheidstoestand van Ronan al een hele tijd zo wankel was en de slikpneumonie daar nog eens bovenop was gekomen, waren die al eerder voorbereid. (TB)

Lees ook: Caroline treurt om Ronan (video)


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Caroline
Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
theo vanderheyden
theo vanderheyden
20 april 2020 - 23:51 23:51

Het voelt aan of er ook een stukje van mijn herinneringen aan mijn jeugdjaren samen met Ronan overleden zijn.
Heerliike tijd in 1963 met Caroline en Atlanta op de Noordzee en met een prima signaal.
De ontvangstkwaliteit van radio Veronica op de 192 m. was in Belgisch Limburg veel slechter dan de 2 Engelsen.
Goodbye,Ronan
Theo Vanderheyden Lommel Belgie

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx