RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Rojin Ferho Vlaamse winnaar Belgodyssee 2019

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Rojin Ferho (Erasmushogeschool Brussel) en Arnaud Bruckner (IHECS) zijn dit jaar de winnaars van de Belgodyssee Prijs voor beloftevolle journalisten in spe. De deelnemers gingen tijdens deze editie voor hun reportages op zoek naar positieve initiatieven voor het klimaat. De prijzen werden gisteren, woensdag 11 december, uitgereikt in het Koninklijk Paleis in Brussel door Z.K.H. Koning Filip.

Het is dus de Koerdische Rojin Ferho (foto bovenaan), die aan Vlaamse zijde het betaalde stagecontract van zes maanden bij de VRT won. RadioVisie zat op de eerste rij bij de ceremonie en had een exclusieve babbel met deze jonge wolvin, die zich heel goed voelt en héél blij is. De laureate bezocht voor haar winnende Radio 1-reportage de Weegbree, een ecologische leefgemeenschap in Sint-Katelijne-Waver.

Rojin Ferho: “Ik heb die reportage gemaakt met mijn Franstalige partner. Ik ben wel begeleid door de VRT en door Gijs Ramboer die de montage heeft verzorgd, samen met mij. Het was een heel prettige samenwerking. Altijd leuk als je aan Franstalige kant kunt samenwerken met elkaar, hé.”

Werken bij de VRT

“Ik heb er al stage gedaan, vorig jaar bij Rudi Vranckx. Het zou niet de eerste keer zijn dat ik er ga werken. Ik kijk er wel naar uit om nieuwe dingen en nieuwe uitdagingen te proberen bij de nieuwsdienst van Radio 1. Ik verwacht dat ik er heel veel ga oppikken en dat ik zelf heel veel bijdragen kan leveren.

“Ik interesseer mij vooral in conflictjournalistiek in het Midden-Oosten. Ik ben bezig met extremisme en met autonome regio’s, zelfbestuur. Eigenlijk alles waar dat een hoek aan is in het nieuws. Ik ben zelf Koerdisch, misschien kan dat een reden zijn. Ik ben er altijd al mee bezig sinds dat ik jong was, dat is nooit niet gestopt”.

“Waar ik wil staan binnen vijf jaar, weet ik niet. Het is toch mijn ambitie dat te doen waar ik gelukkig van wordt. Dat ik mijn boodschap kan brengen en die van anderen. De wereld kan doen bewegen op één of andere manier. Ik hoop dat ik dat ga kunnen waarmaken.”

° Lees verder onder de foto

Statieportret Belgodyssee 2019  (credits: KBS)

De (wed)strijd

Belgodyssee is een initiatief van het Prins Filipfonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, samen met de nieuwsdienst van de VRT, La Première en VivaCité van de RTBF, en de kranten L’Avenir en Metro, met de steun van de Kanselarij van de Eerste Minister.

De wedstrijd, inmiddels welbekend bij de journalistenopleidingen van hogescholen en universiteiten, ontving voor haar vijftiende editie een recordaantal kandidaturen. Veertien uitverkoren kandidaat-journalisten uit de verschillende Gemeenschappen gingen twee weken aan de slag in duo – één Franstalig, één Nederlandstalig – en maakten samen reportages en artikels.

De winnaars

Voor Wallonië ging Arnaud Bruckner met de trofee naar huis. Hij heeft het in zijn RTBF-bijdrage over de uitdagingen van stadslandbouw in Brussel. Ook hij krijgt een betaalde stage van zes maanden, zij het bij de Waalse publieke omroep.
Daarnaast werden nog verschillende andere prijzen uitgereikt.

Andries Haesevoets (Thomas More Hogeschool Mechelen) schreef in de krant Metro een artikel over Stormkop, een projecthuis in Antwerpen dat samen met kinderen plastiek uit de Schelde haalt en er kunst mee maakt. Olivia Grisard (IHECS) maakte voor L’Avenir een reportage over een eco-school in Brussel. Zij winnen een betaalde stage van een maand bij de respectieve media.

Charlotte Deprez (VUB) en Daphné Fanon (IHECS) worden voor hun uitstekende samenwerking voor een reportage rond het (opnieuw) inzetten van trekpaarden in de landbouw, beloond met vliegtickets van de ondersteunende partner Brussels Airlines.

De Social Media prijs, die voor de tweede maal wordt uitgereikt, gaat naar het duo Kamiel Hammenecker (VUB) en Arnaud Bruckner (IHECS). Zij scoorden met hun originele posts en stories op de socialemediakanalen van Belgodyssee veel likes en interactie en winnen een tweedaagse mediavorming, georganiseerd in samenwerking met Mediarte, het sociaal fonds van de audiovisuele sector. (TDN)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Winnaars Belgodyssee 2018 zijn bekend

Belgodyssee, een initiatief van het Prins Filipfonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, samen met de Lees verder

Belgodyssee-winnaars op stage bij VRT en RTBF

Ruben Matthys (KU Leuven) en Milan Berckmans (ULB) hebben Belgodyssee, de wedstrijd voor jonge, beloftevolle Lees verder

Blad 148: Qmusic, Joe, Felix en Patrick (video)

MEDIALAAN bouwde twee nieuwe radiostudio'sFelix Meurders volgt Tineke de Nooij op als winnaar 'Zilveren Reissmicrofoon'Patrick Lees verder

Blad 147: Minerva, Belgodyssee en Extra Gold (video)

Radio Minerva bijna klaar voor de digitale overstapJournalistieke ambities? Belgodyssee gaat weer van startExtra Gold Lees verder

Het Avondblad van 20 september (video)

Als wij het niet weten, dan bent u er nog We hebben alerte lezers. Af Lees verder

En intussen bij VRT NXT INVASION

In haar lange geschiedenis heeft de publieke omroep altijd talent gezocht en gevonden. Denk maar Lees verder

Blad 1478: Be One, Noordzee, MNM en VRT

• Lokale radio’s present tijdens ‘Week van Ondernemend Oostende’ • MNM én De Mol in Lees verder

Blad 1476: MNM, Fluister, Qmusic

• MNM en het geloof in de West-Vlaamse toekomst • Fluister: nieuwe abonnementsdienst voor audio Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x