Twee prototypes met groot succes voorgesteld op Superbooth in Berlijn
Wie in de vorige eeuw radio gemaakt heeft of – enfin – achter een mengpaneel in de studio zat, kent de naam Rodec. Dat mengpaneel is nu terug van (nooit helemaal) weggeweest. Superbooth in Berlijn, de belangrijkste muziekbeurs voor elektronische muziekinstrumenten van Europa, kreeg de primeur bij de voorstelling van twee nieuwe prototypes waar een R&D team van audio- en elektronische ingenieurs een jaar op werkten.
Het betreft de MX Modular een professionele modulaire mixer waarmee je eindeloos kan combineren en de Bunk 01 en een klein model in een doosje voor de vinyl liefhebber thuis. Rodec mengpanelen waren in de jaren 90 ook de gouden standaard in clubs van Ibiza tot Korea. Hoewel de productie van Rodec stopte in 2014, bleef de populariteit van het merk groeien onder DJ’s, muzikanten, audioprofessionals en -enthousiastelingen.
Met de nieuwe eigenaar, Tom De Ridder, die als producer en DJ zelf een early adopter was van de befaamde Rodec MX180, wordt het merk opnieuw tot leven gewekt. De ambitie is nog steeds die van het begin: het creëren van de perfecte hardware om hedendaagse en next gen muziekliefhebbers in staat te stellen hun ultieme audioprestaties te produceren. De Rodec liefde voor kwaliteit, engineering, audio en het leveren van de beste behuizing voor de audio uitvoerende industrie is daarmee verzekerd.
Het Rodec-verhaal gaat terug tot 1954, wanneer stichter Roger Declercq radio’s, versterkers en luidsprekers op maat bouwt. Na tientallen jaren op maat gemaakte high-end audioapparatuur te hebben gebouwd, ziet in 1970 de eerste mixer met faders het licht, als een originele uitvinding van Rodec. De opkomst van house muziek versnelt de expansie van het bedrijf. Het MX-180 werkpaard wordt in 1990 gelanceerd en de volgende decennia brengen een uitbreiding van het productassortiment en een boost in de creativiteit van audio-artiesten over de hele wereld.
° Meer tekst onder de foto’s



Met een productie van slechts een paar duizend stuks per jaar blijft Rodec altijd een ambachtelijke makelij, zelfs op het hoogtepunt van zijn populariteit. In 2014 stopt de productie en in 2021 wordt het merk gekocht door Tom De Ridder. Als jonge DJ en producer van enkele releases bij het Belgische label Big Time en daarna bij Spot-On en PIAS in de UK, was hij altijd al fan van de mengpanelen. Na een carrière van twintig jaar in de IT wereld als stichter van het softwarebedrijf Stylelabs, dat ondertussen werd verkocht aan het Zweeds-Amerikaanse Sitecore, besluit hij om Rodec nieuw leven in te blazen en terug te keren naar zijn eerste liefde.
“De compromisloze kwaliteit van de componenten, de stevige bouw en het iconische vette geluid blijven vorige en nieuwe generaties aanspreken”, zegt Tom De Ridder, CEO van Rodec. “Het enthousiasme voor onze prototypes in Berlijn was overweldigend. Op basis van de feedback die we kregen kunnen eind dit jaar de eerste producten effectief op de markt komen.”
De Rodec visie van vandaag
De volgende generatie creatieve audioapparatuur doet de grenzen tussen studio en podium oplossen, het vervaagt de lijnen tussen creëren en optreden als muzikant en DJ. De nieuwe Rodec apparatuur is daarom modulair en maakt eindeloze combinaties mogelijk. De mengpanelen zijn nog steeds analoog, met de component- en bouwkwaliteit, maar ook de rijke emoties en sfeer waar Rodec zo gekend voor is.
Tom De Ridder: “Vanuit onze nieuwe R&D en testruimte in Leuven willen we blijven werken aan die perfecte sound in al onze modellen, maar ook de productie van de modules en de assemblage zal in België gebeuren bij verschillende maatwerkbedrijven. Dat is een bewuste keuze. De nabijheid van productie staat ons toe om de kwaliteit te garanderen en laat geen massaproductie toe.”