De openingsavond van de Champions League werd in Frankrijk overschaduwd door een kolossale flater die Radio Monte Carlo in verlegenheid bracht. Duizenden zagen hun voetbalplezier door een samenloop van omstandigheden de mist ingaan. Terwijl PSG tijdens een zinderende slotfase tegen een swingend Liverpool ten onder ging, stroomden de klachten binnen en werd het voorval door de concurrerende stations genadeloos uitvergroot.
Veel voetbal, veel geld
Een terugblik; De aanslepende onderhandelingen tussen de digitale telecomaanbieder SFR en Radio Monte Carlo leidden in het voorjaar tot de oprichting van een compleet sportpakket inclusief de kosten verslindende Champions League en de Europa League. De leverancier van supersnel internet, telefonie, radio en televisie met wie Telenet overigens onlangs in zee ging, had maar liefst 330 miljoen euro per jaar veil voor het behalen van de fel begeerde uitzendrechten. Vermits vele fans en vooral het door Canal Plus geïntegreerde BeInSports, de eigenaar van PSG, zonder beelden en zonder commentaar tijdens dé clash tegen hun Engelse opponenten dreigden te vallen, werd er in zeven haasten een akkoord gesloten. Helaas, de praktische uitvoering hiervan verliep niet zoals gewenst.
Chaos
De nieuwe abonnees, die in totaal haast tachtig euro betaalden om Canal Plus en RMC Sport 100% Digital in huis te halen, kregen verschillende mogelijkheden. Samen met de traditionele camerabeelden en de gebruikelijke commentaren van Radio Monte Carlo kon men overal onder meer via pc-tablet en smartphone alles gedetailleerd volgen. Tenminste, zo hoopte men, want de kwaliteit van de streaming was van een bedroevend niveau. Stilstaande beelden, haperingen aan de lopende band en andere onderbrekingen leverden furieuze reacties op. Zeker tijdens de laatste minuten van het beladen duel toen de goal van de Braziliaanse spits Firmino de Parijse bezoekers definitief in het verlies duwde.
Beschadigd imago
SFR en Radio Monte Carlo boden na deze desastreuze start meteen hun excuses aan en schreven het technische falen aan de massale gelijktijdige aanmeldingen toe. Dat men 20.000 extra leden noteerde, was slechts een kanttekening. Directeur Alain Weil, die als topman van SFR en Nextradio vervolgens de media afschuimde om de gemoederen te bedaren, kreeg vooral van RTL de wind van voren.
Hij poogde de misnoegde consumenten te sussen met de belofte dat de huidige problemen snel zouden opgelost worden. Gezien de onophoudelijke wijzigingen in het landschap van de betaaltelevisie viel bovendien ook de primeur dat de hoge kosten voor een dergelijk abonnement naar omlaag zouden gaan. Naar verluidt opperden SFR, Canal Plus en Radio Monte Carlo reeds tijdens de verkennende gesprekken de uitdrukkelijke wens om met een goedkoper aanbod van minder dan 40 euro op de markt te komen. Een schrale troost na een valse start.