RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

‘Rock’ laat chauffeurs gevaarlijker rijden

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Wetenschappers van de South China University of Technology – in China dus – hebben onderzocht van welke muziek chauffeurs harder en gevaarlijker gaan rijden en die nummers dus beter niet in de auto kunnen beluisteren. De studie is weliswaar al een jaar oud, maar de resultaten doken nu pas voor het eerst bij ons op. En die zijn te ‘opvallend’ om ze te laten liggen. Bovendien zal er aan de relevantie niks veranderd zijn.

Het gaat om songs met meer dan 120 ‘beats’ per minuut. Rockradiostations komen à priori als eerste in aanmerking om die limiet te bereiken, al is dat zeker niet hun exclusieve domein. Volgens de resultaten maakt luisteren naar stevige muziek een groot verschil op de snelweg. Voor het onderzoek liet men zestig mensen twintig minuten lang in een rijsimulator rijden op een snelweg met zes rijstroken.

Tijdens deze testrit kregen de bestuurders rockmuziek te horen, maar ook rustige nummers of helemaal geen muziek. Ze wisselden gemiddeld zeventig keer van rijstrook, maar zodra rockmuziek te horen was steeg dit naar het dubbele. De ‘rockers’ reden gemiddels ook vijf kilometer per uur harder.

Kunnen we dit onderzoek ook omdraaien? Is er ook rockmuziek, waarvan automobilisten zich net rustiger gaan gedragen? Kortom: wie A zegt, moet ook B zeggen. En inderdaad, aan de andere kant van de schaal bleek dat Led Zeppelin’s ‘Stairway To Heaven’, één van de veiligste nummers – met slechts 63 beats per minuut – is om naar te luisteren tijdens het rijden. Andere ‘veilige’ treffers staan in de rechter kolom:

De ‘gevaarlijkste’ nummers

1. Greenday – ‘American Idiot’ (189 beats)
2. Miley Cyrus – ‘Party In The USA’
3. The Killers – ‘Mr Brightside’
4. The Chainsmokers – ‘Don’t Let Me Down’
5. Bruce Springsteen – ‘Born To Run’

De ‘veiligste’ rocknummers

  • Under The Bridge – Red Hot Chili Peppers
  • God’s Plan – Drake
  • Africa – Toto
  • Location – Khalid

De resultaten zijn grappig, maar er is een grotere onderliggende boodschap. Qiang Zeng, een hoofdonderzoeker aan de South China University of Technology, zei dat de bevindingen zouden kunnen helpen bij “trainings- en beheersmaatregelen, vooral voor bestuurders” en het risico van afleiding en ongevallen kunnen verminderen. 

Studies zoals deze zouden autofabrikanten ook kunnen helpen om aanvullende veiligheidstechnologieën op te nemen. Misschien probeert de volgende generatie autobouwers gewoon de muziek zachter te zetten of de track automatisch te veranderen als het onregelmatig rijden detecteert tijdens het luisteren naar een aantal high-tempo deuntjes. 

° Foto: Pixabay


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx