RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Rock Art verwerft nalatenschap zeezender Veronica

Het Nationaal PopMuseum RockArt heeft uit een nalatenschap een groot aantal unieke items van de zeezender Radio Veronica verworven. Het betreft stukken van zowel de twee zendschepen, de Borkum Riff (later gewoon Veronica) en de Norderney, alsmede van de bevoorradingskotter de Ger-Anna. Alle stukken komen uit de persoonlijke collectie van wijlen Bull Verweij, oud directeur van Radio Veronica.

De collectie bestaat onder andere uit het scheepskompas, bouw- en verbouwtekeningen en zeekaarten van het eerste zendschip de Borkum Riff (1960 tot november 1964). Er zijn ook heel wat originele documenten uit de kapiteinshut waaronder aankoopstukken, de logboeken van de kapitein en de scheepsdagboeken van het tweede zendschip de Norderney (november 1964-1974). Diverse zendbuizen, zowel van de eerste zender (192 meter) alsmede een zendkristal van de tweede golflengte (538 meter) en diverse onderdelen van het ankergerei, met bijbehorende keuringsrapporten en onderhoudsgereedschap.

Nadat de regering de anti-zeezender-wet had aangenomen vond de laatste uitzending vanaf het zendschip Norderney plaats op 31 augustus 1974. Een jaar later werd de Norderney de haven van Amsterdam binnengesleept waar het schip langere tijd afgemeerd heeft gelegen. Om eventuele souvenirjagers vóór te zijn was het schip zo goed als mogelijk ontmanteld en werd de inboedel opgeslagen.

Na het overlijden van ‘Oom Bull’ bleek, jammer genoeg, toch één en ander verdwenen. Om de resterende stukken zo goed mogelijk bij elkaar te houden, hebben de erfgenamen besloten deze over te dragen aan Museum RockArt in Hoek van Holland. (Mediapages.nl)

° Foto bovenaan: De sleepboot Titan brengt een nieuw anker voor de Norderney.

Een deel van de unieke Veronica items (Copyright: Museum RockArt)


Spotlight
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Veronica
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx