RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Robbie Dale (81), ‘The Admiral’, is niet meer

Robbie Dale, vooral bekend als deejay bij Radio Caroline in de jaren ’60, is op 31 augustus overleden op 81-jarige leeftijd. Een voortreffelijke zakenman in het echte leven, maar een buitenbeentje als radiomaker.

Dale was, samen met Johnnie Walker, een van de dj’s op Radio Caroline op 14 augustus 1967, toen de Marine Broadcasting Offenses Act van kracht werd en het station besliste om toch door te gaan met uitzenden. Het bezorgde hem een plek in de Pirate Radio Hall of Fame. Op zijn hoogtepunt telde Caroline 23 miljoen luisteraars.

Robbie Dale en Johnnie Walker in 1967 op de MV Mi Amigo.

Dave Lee Travis bezorgde Robbie de bijnaam “The Admiral” omdat hij bij de rest van de bemanning altijd heel erg aandrong op netheid en orde op het schip. Zo vertelde Robbie het toch tijdens de allereerste eigen tv-uitzending van Veronica in 1976. Naar verluidt droeg hij soms een admiraalsuniform tijdens zijn show.

Na de sluiting van Radio Caroline werkte Robbie van mei 1968 tot augustus 1969 voor de Nederlandse zeezender Radio Veronica. In juli 1971 presenteerde hij, bij afwezigheid van Hugo van Gelderen, enkele keren de Nationale Tip 10 bij de TROS op Hilversum 3. Later was hij vanaf donderdag 23 augustus 1973 enkele jaren als invaller betrokken bij de zendtijduitbreiding van de TROS als A-omroep op Hilversum 3.

Robbie Dale werd op 21 april 1940 geboren als Robbie Robinson in Littleborough (Lancashire). In 1969 nam hij ook de single Soul Mama op voor Pink Elephant Records en schreef hij de song Soul Entertainer voor de funksoul-band Respect.

In de jaren zeventig had Dale een schoonmaakbedrijf in Londen. Een van zijn belangrijkste contracten was met Capital Radio. Maar in 1980 keerde hij, aan de zijde van Chris Cary, terug als manager en deejay bij Sunshine 101, dat (op de middengolf) een van de populairste landpiratenzenders ooit werd in Ierland. In 1988 hield het station op te bestaan.

Dale en zijn echtgenote Stella verhuisden in 1989 van Dublin naar Lanzarote, op de Canarische Eilanden, waar hij een succesvol vakantie-appartementencomplex exploiteerde. Tien jaar geleden ging hij met pensioen. Robbie Dale leed al enkele jaren aan dementie. Zijn overlijden werd woensdag bekendgemaakt door zijn vrouw Stella, met wie hij 53 jaar getrouwd was. “Ik verloor mijn beste vriend en echtgenoot gisteren. Hij had een goed leven en stierf vredig”, aldus Stella.


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx