RadioVisie

  • .
    .

RNW: de vergeten primeurs (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De Wereldomroepen. Bijna ieder land had er eentje. Met zware zenders, extra hoge zendmasten en gewaagde antenne-constructies werden meertalige programma’s uitgezonden, bedoeld voor andere continenten. Vaak om de uitgeweken landgenoten te bereiken, minstens even vaak als politiek propaganda-middel. Naast de BBC World Service, gold Radio Nederland Wereldomroep (RNW) lange tijd als hét voorbeeld van hoe je zo’n internationaal radioproject in goed banen moest leiden.

Media Network goot de geschiedenis van RNW in een aantal afleveringen, waarvan alweer de derde online is gezet. Dit keer staat de focus op de vergeten primeurs. Met veel zelf geschoten beeldmateriaal en historische opnames uit de geredde archieven van Radio Nederland, aangevuld met beelden die hun weg vonden naar YouTube. Een publieke bijdrage moet tot een beter begrip leiden van wat alle medewerkers van de Nederlandse internationale omroep, in 85 jaar hebben bereikt. 

De Nederlandse binnenlandse media hebben de neiging om bij het maken van documentaires of nieuwsitems over RNW altijd oude beelden uit de jaren 60 te kiezen. Ze negeren de briljante onderzoeksjournalistiek en de brede muziekproducties van het begin van de jaren 80 tot 2012. RNW pionierde in vele formaten, en was verre van een verouderde achterblijver. 

Aangezien het studiocomplex van RNW aan de Witte Kruislaan 55 deze maand werd verkocht is het tijd om daar nog eens op terug te kijken. Het avontuur is misschien voorbij, maar het is goed om na te gaan wat we hebben geleerd over internationale communicatie. Veel van de ideeën die verband houden met gemeenschapsmedia zijn nog steeds geldig. Vooral in een wereld na Trump. (BVP)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx