RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

‘RNI Top 50’ van 22/01/1972 met Ferry Eden

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

‘Blijft hij of gaat hij weg’, dat was bij Radio Noordzee Internationaal (RNI), begin 1972 de vraag rond Joost den Draaijer. Na Radio Veronica en VPRO Hilversum III was de radionestor al bijna een jaar verbonden aan Neerlands tweede zeezender, RNI. Het zendschip MEBO II van de Zwitsers Meister & Bollier, had tijdens de tegenvallende start gedurende die eerste negen maanden van 1970 hoofdzakelijk Engelstalige uitzendingen gekend. 

Na vijf maanden stilte was er sinds 6 maart 1971 de terugkeer van RNI met ook Nederlandstalige programma’s. Dat was zeer tegen de wens van de Veronica-directie, die voor het aanvankelijk onrendabele RNI veel geld geleend had aan de Zwitsers om niet in de lucht te komen. Toen het duo dat alsnog wilde doen en daarom het geld wille teruggeven, weigerde Veronica het te aanvaarden

Veronica-baas Bull Verweij en zijn directie hadden de scheepspapieren van de MEBO II als onderpand voor die leningen. Ze refuseerden formeel die terug te geven in ruil voor de terugbetaling en wilden dat het Noordzee-zendschip naast hun Veronica-schuit ‘zou blijven zwijgen’. In een kort geding van Veronica stelde een rechter de Zwitsers in het gelijk waardoor de terugkeer van RNI onvermijdelijk was. 

Voor de doorstart waren de Zwitsers een samenwerking aangegaan met Muziekbedrijf Strengholt van Guus Jansen. Die had meteen twee voormalige Veronica-coryfeeën ingeschakeld, die er boos vertrokken waren. Joost den Draaijer en Jan van Veen waren maar al te graag bereid hun voormalige werkgever te beconcurreren door mee te werken aan Radio Noordzee Internationaal. 

Dat de MEBO II weer uitzond, met concurrerende Nederlandstalige programma’s van ook nog eens Joost en Jan, bracht de woede bij de Veronica-leiding tot een kookpunt. Half mei 1971 was er een  aanslag op de MEBO II en het blussen van de brand kon daar maar net het einde van RNI voorkomen. De Veronica-directeur en zijn secondant werden als opdrachtgevers tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld. Voor programmaleider Joost den Draaijer was de lol er toen wel af.

Omdat Jan van Veen was aangetrouwd in de familie Verweij, zag Joost den Draaijer zijn radiomaat om die reden bij Radio Noordzee Internationaal vertrekken. Bovendien bleef een financiële regeling met topman Guus Jansen maar telkens uit en de spanningen daarover kregen begin 1972 de overhand. Joost, die voor zijn programma’s niet betaald werd, was met Guus Jansen een aandeel in de Noordzee-winst overeengekomen. 

Jansen en zijn secondant, Noordzee-directeur John de Mol Sr., hielden echter vol dat er nog geen winst was, hoogstens een kostendekkende radio-exploitatie. De eerste maand van 1972 was meteen ook de laatste maand dat Joost den Draaijer nog volledig met RNI meedeed, daarna werd de Top 50 ‘tijdelijk’ en daarna voor goed overgedragen aan Ferry Maat, en het middagprogramma aan Tony Berk. 

De retro ‘Radio Noordzee Superhit 50’ van 22 januari 1972 is aanstaande zaterdag 30 januari (12:00-15:00 uur) te beluisteren via FouteMuziekRadio in een presentatie van Ferry Eden. En de week daarop te downloaden via onze vaste rubriek ‘Het Blad’.  


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Radio Mi Amigo even terug via Foutemuziekradio

Er zijn nog zekerheden in het leven. Het klimaat is om zeep. De wereld wordt Lees verder

Opgepoetste Mi Amigo Top 50 op FouteMuziekRadio

Een Top 50 op zaterdag bij FouteMuziekRadio, dat kan enkel een gerecycleerde lijst zijn, eerder Lees verder

Foutemuziekradio in een offshore radio-jasje

Foutemuziekradio gaat aanstaande zaterdag terug naar het najaar van 1974. Op 24 november startte een Lees verder

Nooit uitgezonden Joepie Top 50 wordt… uitgezonden

Ook in 2021 verblijdt Ferry Eden anoraks, muziekfans en hitlijstenfanaten met een maandelijkse remake van Lees verder

1962: En hier is Radio Veronica voor… de huisvrouw (audio)

Hans Knot blikt terug op een onderzoek uit 1962 waarin men uitvlooide waarom huisvrouwen vooral Lees verder

De laatste adem van Monique

Aanstaande zaterdag - 26 november - wordt één van de laatste hitlijsten de zeezender Radio Lees verder

Nieuwe unieke zeezenderfoto’s online

Hoewel Duitsland zelf geen zeezenders kende, is het dankzij oosterburen dat de geschiedenis van de Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (63): Jeugdhelden

Gisteren luisterde JLB nog eens naar wijlen Gerard Smit, ooit in dienst bij Radio Noordzee Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx