RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

RNI: A collection of Jingles, Promos, Theme Tunes and Commercials’ (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Na het prachtige RNI-fotoboek dat we gisteren bespraken is het vandaag de tijd voor geluid. Per slot van rekening is dat de essentie van radio. Zoals ze in Vlaanderen bij Radio 1 tegenwoordig als slogan gebruiken: ‘Alles begint bij luisteren’. Rob Out zaliger kon het bedacht hebben tussen pot en kroket uit de muur. A collection of Jingles, Promos, Theme Tunes and Commercials’, staat er op het hoesje van deze CD. Een knappe collectie samengesteld door Norman Barrington en Ray Anderson. 

Veel bekend materiaal, maar ook verrassende mixen die nooit eerder verschenen. Het is een genoegen, na een halve eeuw, om ze weer te horen mede door de perfecte productie voor RadioFabCom van beide heren. En wie kan er beter over vertellen dan Norman Barrington zelf. 

Norman Barrington en Ray Anderson

“Nou het is eindelijk klaar om verscheept te worden. De RNI dubbel CD met een 32 pagina’s tellend boekje, en het RNI kleurenboek. Dit is het derde gezamenlijke project van Ray en mij, maar je zult al geraden hebben dat de dubbel CD mijn kindje is, en het boek (en boekje) van Ray. Wat de geluidskwaliteit betreft, is er een interessant verschil tussen de vorige CD-uitgave voor Swing Radio England en deze. Ik kreeg de studioreferenties van SRE pas nadat het station uit de ether was. Dat was het begin van mijn verzameling.” 

“Maar in 1970 was die al behoorlijk gegroeid, en ik was zo blij met de nieuwe zeezender RNI dat ik een jingletape maakte als cadeau en deze persoonlijk aan Larry Tremaine in Londen gaf. Later in 1972, reisden ikzelf en een schoolvriend John O’Sullivan naar Nederland voor een korte vakantie.  We bezochten RNI’s Nederlandstalige servicestudio in Naarden. Ik nam een hele stapel mastertapes mee die in die tijd moderner waren en nog niet eerder in Europa waren uitgezonden”. 

“Ik bood ze aan om te kopiëren maar er was een voorwaarde dat ze ons in ruil een briefje zouden geven met de toestemming voor een bezoek aan de MEBO II, op de volgende tender. John de Mol jr – ja hij was de junior in die dagen – gaf daarvoor het OK. Daarna konden we wachtten terwijl men in de studio enthousiast spoel na spoel kopieerde. Daarna hebben we een geweldige reis gehad naar het kleurrijke schip”.

“Het punt van dit verhaal is dat veel van de jingles die nu op deze CD’s te horen zijn, eigenlijk gekopieerd zijn van diezelfde banden die ik nog steeds heb. Een kostbaar bezit in mijn verzameling. Natuurlijk was mijn bijdrage slechts een klein deel van het Engels- en Nederlandstalige repertoire. RNI had een heel andere benadering van jingles en productie. Hoewel er nog steeds de knipoog was naar de PAMS-jingles bij  de vroegere zeezenders, gebruikte RNI veel meer materiaal van andere bedrijven”. 

“Een nieuw terrein werd betreden toen Robbie Dale een onbekend jingle-pakket ging gebruiken van Gwinsound, een klein jingle-bedrijf uit Dallas. De bestaande Amerikaanse ID’s werden verwijderd, en hij liet zangers een RNI-tekst opnemen, over de  muziekbedden heen. Dit werd RNI’s belangrijkste pakket. Er werd meer gebruik gemaakt van Pepper Tanner producties, terwijl RNI putte uit de UBN jingle collectie. John Denny leende brutaal het Audio Producers Radio One jingle pakket”.

“In 1973 produceerde Ken Justiss, via Steve England die zelf zorgde voor een aantal sonovox cuts. Het befaamde ‘Logotronics’ en een grote top up in 1974. Met de groeiende populariteit in Nederland werden ook de Nederlandstalige jingles niet verwaarloosd, met talrijke professioneel geproduceerde aangepaste pakketten. Nederlandse bands maakten speciale herkenning-jingles en DJ sing-overs completeerden het RNI repertoire.”

Steve England aan boord van de MV Jeanine in 1974

“Deze dubbel CD, net als onze voorgangers voor Caroline, heeft als doel deze uitgebreide collectie samen te brengen, als een completer en natuurgetrouwer archief. Het moet meer zij dan alles wat de fan tot nu toe gehoord heeft. Ik ben zorgvuldig geweest om het Engelse en Nederlandse materiaal in evenwicht te brengen. Er staan zelfs een John de Mol jr jingle op. Er zijn in het verleden RNI CD’s uitgebracht, maar dit is een dubbelaar van net geen 160 minuten, dus je krijgt meer dan het dubbele van de platen die voorheen beschikbaar waren.”

° U kunt de CD’s hier bestellen (en ook de track listings bekijken). Wie het boek erbij wil hebben, kan dat doen via deze weg. Er is geen probleem met het versturen vanuit Engeland, maar als je liever van een punt op het vasteland koopt, dan kan dat ook bij het Rock Art Museum. (Hans Knot)


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Gouden jingle-jubileum van Norman Barrington

Norman Barrington begon in 1967 met het verzamelen van jingles, voortgestuwd door wat hij had Lees verder

De hoorbare geest van Swinging Radio England & Britain Radio (audio)

Naast het bijhouden van radioprogramma's waar we in onze jeugd dol op waren, is er Lees verder

Recensie: Swinging & Britain Radio in fotoboek (video)

Het is toch ongelofelijk dat bijna 55 jaar nadat in Engeland de Marine Offences Act Lees verder

Blad 1530: VRT, RNI, Edinburgh

• Podcast: inzicht in de 'silo's' van de VRT • RNI: jingle-collectie en fotoboek • Lees verder

Zoeken naar de vlag van Veronica (audio)

Bladerend in mijn archieven van het jaar 1962 botste ik op berichten over de toen Lees verder

1962: En hier is Radio Veronica voor… de huisvrouw (audio)

Hans Knot blikt terug op een onderzoek uit 1962 waarin men uitvlooide waarom huisvrouwen vooral Lees verder

De laatste adem van Monique

Aanstaande zaterdag - 26 november - wordt één van de laatste hitlijsten de zeezender Radio Lees verder

Nieuwe unieke zeezenderfoto’s online

Hoewel Duitsland zelf geen zeezenders kende, is het dankzij oosterburen dat de geschiedenis van de Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx