RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Retro Radio Noordzee Internationaal Top 50

Ook in 2020 zijn er nog zekerheden, zoals deze bijvoorbeeld: Ferry Eden die een oud-zeezender hitlijst recycleert. Al is het eigenlijk veel meer. Het is een verbeterde remake, is een duidelijkere omschrijving. Zeker naar kwaliteit toe. Waar de luisteraars van weleer het met de kwaliteit van middelgolf moesten klaren, is dat tegenwoordig met het digitale geluid op zoveel meer platformen.

De nieuwe van Ferry wordt morgen, zaterdag 29 februari uitgezonden via FouteMuziekRadio. Mist u de uitzending, dan houdt u de volgende dagen onze vaste rubriek ‘Het Blad’ best in de gaten, want daar vindt u straks weer een link waar u de hele uitzending alsnog kan downloaden. Dit keer beleeft de Top 50 van 3 maart 1973, oorspronkelijk uitgezonden door Radio Noordzee Internationaal, z’n come back.

° Lees verder onder de foto

Hitlijst uit de hoogtijdagen van het Nederlandse zeezenderepos

Het is begin maart 1973 en voor de Scheveningse kust zijn drie zendschepen actief. Radio Veronica was al twaalf jaar bezig en zond uit op 538 meter middengolf vanaf de Norderney, in onwetendheid dat het schip een maand later op het strand zou liggen. Vanaf de MV Mi Amigo was op 259 meter in het Engels en Nederlands Radio Caroline actief met vrij nieuwe namen als Bert Bennett, Joop Verhoof, Peter van Dam (Peter Brian) en Wil van der Steen.

Het derde schip voor de Scheveningse kust was de MEBO II van Radio Noordzee Internationaal (RNI) met uitzendingen op 220 meter middengolf. Na een avontuurlijk maar onzeker bestaan in 1970, was het station sinds 6 maart 1971 vrijwel continue in de lucht geweest. De uitzendingen werden gefinancierd door de reclameopbrengsten in de Nederlandstalige uitzendingen (06:00-19:00 uur). Daarna waren er Engelse programma’s tot 03:00 uur en in het weekend zelfs de hele nacht. Meestal verzorgd door meestal drie live-deejays.

De Nederlandstalige bandprogramma’s van Ferry Maat, Tony Berk, Peter Holland, Nico Steenbergen, Vader Abraham en André van Duin werden opgenomen in de Hofstede ‘Oud-Bussem’ in Naarden. Van de live presentatoren Leo van de Goot, Marc van Amstel, Hans Molenaar, Hans ten Hooge, Gerard Smit en nieuwkomer Dick de Graaf, waren de laatste drie op 3 maart 1973 aan boord.
 
Radiobaas van de Nederlandstalige Radio Noordzee Internationaal was John de Mol Sr., in dienst bij Strengholt. Terwijl kranten schreven dat het einde van de zeezenders en dus ook van RNI in zicht leek te komen, vierde dat station begin maart 1973 juist zijn tweede verjaardag. Ferry Maat, zou pas in de Top 50 van 10 maart op die tweede verjaardag ingaan. Hij was begin van de maand net terug van wintervakantie waardoor de lijst, een week eerder, door Leo van der Goot was gepresenteerd.

In ‘onze’ aflevering 102 van 3 maart 1973 zijn er vijf nieuwe en maar liefst twaalf Nederlandstalige platen, want het was carnaval dat weekend! Op die derde maart was er een tamelijk sobere Top 50, die ‘geschoven’ werd door studiotechnicus Jack Aalten. Buiten de aanzienlijke hoeveelheid verplichte reclames waren er veel minder jingles dan gewoonlijk. Ferry Maat gebruikte de resume-‘mars’ niet en ook de ‘stations-omroepster’ van de RNI-nummers bleek afwezig.

In de retro-versie met Ferry Eden hoor je de gebruikelijke jingles en tunes wel. Bovendien vormt de muziek, inclusief de carnavalskrakers, het feest van de herkenning, op zaterdag 29 februari 2020 via FouteMuziekRadio tussen 12:00 en 15:00 uur.


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx