RadioVisie

  • .
    .

Retro Monique Top 50 – Moeilijk gaat ook

Midden jaren 80 van de vorige eeuw werd de ‘Monique Top 50’ van de Nederlandse zeezender Radio Monique live vanaf het zendschip de Ross Revenge in een liefst vier uur durende aflevering gepresenteerd. Een gevolg van de lange platen en de vele reclames. Op 19 april 1986 werd evenwel de voorlopig laatste editie uitgezonden. Net als de eerste, op 16 mei 1985, gepresenteerd door Ad Roberts. 

Als de vooraf in Hilversum opgenomen programma’s (op cassette) tijdig het zendschip bereikten, zou er vanaf 26 april een drie uur durende versie van deze Top 50 te horen zijn, gepresenteerd door Maarten de Jong. Hij had het leven aan boord verruild voor een meer comfortabele studio aan land bij MMI. Daar namen ook Joost den Draaijer en Tony Berk hun programma’s op. Deze laatste presenteerde sinds 7 april 1986 (op werkdagen) een nieuwe versie van het oude, razend  populaire Radio Noordzee Internationaal-programma ’Prijsbewust’. 

Waar blijven mijn centen?

Onder de boorddeejays was er behoorlijk wat ongenoegen over de toenemende betalingsachterstanden. Die waren vooral het gevolg van de hoge exploitatiekosten van het zendschip, de maandelijkse huur die aan Ronan O’Rahilly – de eigenaar van het zendschip – betaald moest worden en de nasleep van een ankerkwestie uit februari 1986. Toen was de Monique-organisatie een klein fortuin kwijt geraakt om een maritiem bedrijf uit Vlissingen, gedurende meerdere dagen op volle zee een nieuwe ankerpartij aan het eerder losgeslagen zendschip te laten bevestigen.

Maar wat de boordmedewerkers vooral ergerde was dat ‘wie dicht bij het vuur zat het ’t warmst had’. De organisatoren zelf leken van geldproblemen minder last te hebben. Tekenend was dat het op de Ross Revenge al een tijd een gaan van oude en het komen van nieuwe medewerkers was. Nefast voor de goede werking van het station. Om de eerste verjaardag van zijn zoontje Freek thuis te kunnen vieren werd Ferry Eden (foto bovenaan – links) op 2 april 1986 afgelost en hij zou pas in mei terugkeren. Ook hij ervoer opnieuw dat de uitbetaling achterbleef.

Nieuwe dj’s, nieuwe programmering

De vrij nieuwe deejay Mark Stam nam op 2 april ‘Opstaan met Monique’ van Ferry over, terwijl Wim de Valk ’3 om 3’ en Ad Roberts, op werkdagen tussen twee en vier ’s, de namiddagen bleven doen. Het voormalige live uitgezonden ‘Windkracht 4 tot 6’ was vanaf april 1986 vervangen door het studioprogramma ‘Poptiek’ van Maarten de Jong. Het paste in het ‘minder live’-beleid van de Monique organisatie die de boordploeg vooral voor nieuws en vervanging van ontbrekende tapes wilde inzetten. Met meer bandprogramma’s werd men immers minder afhankelijk van het soms wel lastige en ongrijpbare ‘live-team’ daar ver weg op zee. 

De retro-versie

Uiteraard had een ‘Monique Top 50’-aflevering van eind april 1986 voor de hand gelegen. Helaas is noch de lijst noch het programma bewaard gebleven. De gegevens van 19 april 1986 werden gelukkig grotendeels door Jan-Fré Vos uit Groningen opgetekend. Geflankeerd door een stukje opname van die originele uitzending met Ad Roberts werd een retro versie mogelijk.

Al was het een hele krachttoer om het programma in drie uur op te nemen, daarom werden heel veel platen ingekort. Hetzelfde probleem met een Top 50 van drie uur ervoer ook Maarten de Jong toen hij zijn vooraf opgenomen lijst vanaf 26 april 1986 presenteerde. Het verklaart allicht waarom er later dat jaar in de MMI Top 50-afleveringen zo vaak platen plots in de studio ‘ontbraken’. 

Op 30 april 2022 worden alle vijftig de liedjes, inclusief de reclames en jingles van toen, tussen 12:00 en 15:00 uur uitgezonden via FouteMuziekRadio. De lijst is via onderstaande link te downloaden.


TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx