fbpx

RadioVisie

.
Spotlight
.

Retro-interview: Wim Oosterlinck (audio)

Iedere zaterdag nemen we een duik in het rijke audio-archief van RadioVisie, op zoek naar de babbels die we hadden met ‘schoon’ radiovolk. In 2019 is het precies 45 jaar geleden dat de basis werd gelegd van… RadioVisie. In al die tijd hebben we veel, héél veel en nog meer mensen geïnterviewd.

In de jaren dat RadioVisie nog een gedrukt maandblad was, ging het om geschreven interviews. Toen we in 1997 actief werden via internet, was het toch nog een poos wachten tot de mogelijkheden van die aard waren dat we ook audio-interviews online konden gaan plaatsen. In de eerste helft van de jaren 2000 was het eindelijk zover. En toen was het hek helemaal van de dam. De oude Sennheiser-microfoon en de Sony DAT-recorder gingen altijd en overal mee.

Terug naar 2003/2004

Wim Oosterlinck presenteert de ochtend van Studio Brussel. De zender kaapt in die periode behoorlijk wat RadioVisie Awards weg. Immers tijdens de aan- en afloop van deze prijzen kreeg StuBru meer dan één podiumplaats toebedeeld: brons voor ‘Beste radioprogramma van het jaar’, zilver voor ‘Radiopersoonlijkheid’ en warempel een headtrick scorend met een gouden plak voor ‘Beste Programma-item’.

Wim net geen Radiopersoonlijkheid

Met cijfers, tabellen en grafieken kan je alle kanten uit, er alles mee aantonen. Zo kunnen wij bijvoorbeeld bewijzen dat StuBru het dichtst bij de lezers van RadioVisie staat. Als we alle categoriëen nemen waarin een programma’s van StuBru in de Top 3 staat, of waar een medewerker een podiumplaats kreeg toebedeeld, dan is een andere conclusie niet mogelijk. Deze opvallende prestatie heeft uiteraard heel veel te maken met de immense aandacht die het jongerenstation besteedt aan zichzelf via de eigen website, maar minstens evenveel met Wim Oosterlinck. Hij is immers alom aanwezig in deze verkiezing.


Wim Oosterlinck krijgt zijn ‘diploma’ uit handen van toenmalig RadioVisie-redacteur Dirk Van Oirbeek

In de afdeling ‘Beste programma van het jaar’, staat de ochtendshow van Oosterlinck op 3. In de categorie ‘Radiopersoonlijkheid’, moet hij de duimen leggen voor Mediaminister Marino Keulen, maar gaat hij wel Leen Demaré voor. Goed voor een zilveren plak dus. En nog is het niet gedaan, want in de rubriek’ Beste Programma-item’ gaat hij warempel aan de haal met de gouden plak. Niemand deed beter.

Wat is het geheim van Wim Oosterlinck?

Veel beter dan er naar te raden of het te vragen aan psycholoog Bo Coolsaet, is het de man zelf laten uitleggen tijdens een heel opmerkelijk gesprek. Enige voorkennis kan daarbij behulpzaam zijn. De Wim-daghoroscoop van 22 april 1973 schept alvast enige duidelijkheid. Dit Stier-kind is immers een boreling met een natuurlijke uitstraling.

‘Het zal waarschijnlijk fysiek zijn ingesteld en de behoefte voelen om zijn omgeving te kunnen betasten. Het zal belangrijk voor dit kind zijn dat de dingen om hem heen concreet en duidelijk worden. Waarschijnlijk zal het Stier-kind gevoelig zijn voor ambachtelijke zaken en interesse tonen voor ‘schone’ zaken. Het kan daarom leuk zijn om het te stimuleren tot creatieve activiteiten’.

Serge Hadermann, gelegenheidsreporter voor RadioVisie interviewt Wim O.

Het verhaal achter de sterren

Oosterlinck is een gesjeesde wiskundefreak en gefrustreerde stemtherapeut -, lezen we in zijn bio. Hij breekt zijn opleiding moraalwetenschappen in Hasselt vroegtijdig af wegens onverzoenbare meningsverschillen met de prof ‘Vraagstukken van de fundamentele orthopedie’. Hij wordt onverwacht geconfronteerd met de vrij dramatische afdeling drama van het Gentse muziekconservatorium.

Hij besluit dan maar om het te houden bij sorteerder van schotelvodden of presentator bij Studio Brussel. Postmodern qua ideengoed, maar niet fanatiek. Houdt niet van vertraagd verkeer op de A14 Gentbrugge-Lolbroecke, des te meer van de liefde en voor de muziek. Presenteert daarom met aanstekelijk enthousiasme het ochtendontbijt bij StuBru.

° Wim Oosterlinck geïnterviewd in januari 2004


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Een complete generatie bekende radiomakers gaat met pensioen Qmusic.nl krijgt prestigieuze trofee voor innovatief denken,
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er
Radio Minerva bijna klaar voor de digitale overstapJournalistieke ambities? Belgodyssee gaat weer van startExtra Gold
‘Dos Cervezas’, de singel waarmee Tom Waes probeert om zich te plaatsen voor een schlagerfestival
Studio Brussel is 'een beetje boos' op de collega's van Qmusic. Tenminste, op één collega,
Het is een traditie geworden: elk jaar bedenkt Radio 2 een passend Feestlied voor de Vlaamse feestdag.

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
Retro-interview met Guy De Pré (audio)
Zieken Omroep was een beetje vrije radio
Radio Continu: vanuit Meerle voor Breda (video)
Op 6 januari 2018 overleed Peter van Dam (audio)
Zo klonk kerstavond bij Maeva en bij Laser (audio)
De stemmen achter VT4 Radio (audio)
Sluiten