RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Retro-interview: Van Landschoot en Van Praag (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het evenement ‘Mi Amigo 45′ is vandaag aan z’n derde dag toe. Een keur aan oud-medewerkers van deze iconische zeezender maken live programma’s vanaf de MV Castor in de jachthaven van Blankenberge. Nog tot en met morgenavond.

Om helemaal in stijl te blijven, ‘verankeren’ we onze wekelijkse retro-babbel vandaag eveneens op de Noordzee. We praatten ooit met twee mensen die meer dan hun sporen verdiend hebben in de wereld van de offshore radio; Adriaan Van Landschoot en Ben Van Praag.

Retro-interview: Van Landschoot en Van Praag

Door een besluit van de Nederlandse overheid moesten op 31 augustus 1974 alle zeezenders die het land als uitvalsbasis gebruikten, de uitzendingen staken. Ook Radio Atlantis dat zijn hoofdkwartier had geïnstalleerd in het Zeeuwse plaatsje Oostburg. Adriaan Van Landschoot had deze Vlaamse zeezender nauwelijks een jaar eerder op de rails gezet.

Ben Van Praag hoort u ook in dit retro-interview. De Brabander dook voor het eerst op bij Radio Mi Amigo 272 in de zomer van 1979 om daarna nog een hele flinke carrière uit te bouwen aan land bij onder andere Radio Maeva. RadioVisie-medewerker Serge Hadermann stelt de vragen in deze interviews, de begeleidende tekst werd destijds neergepend door JL Bostyn. De productie was van FCP Media.

Het radiovirus is een chronische, maar plezante ‘ziekte’

Ben Van Praag (foto bovenaan) voorstellen hoeft nauwelijks. Hij is een oudgediende die al meestreed in de tweede helft van de jaren zeventig. Vanaf de MV Magdalena, het tweede zendschip van Radio Mi Amigo. Een stranding en een aanhouding later was het radiovirus alleen maar sterker geworden. Maeva was de eerste grote vrije radio waar hij nadien terecht kwam, een half dozijn (of waren het toch een heel dozijn?) stations zouden volgen.

Toen Family Radio door de Contact Group veel te snel werd opgeheven zwoer Van Praag de dure eed ‘Nooit meer radio!’. Vandaag de dag is hij te horen bij Radio Forrest (Hamme), 94 Extra Gold (West-Vlaanderen) en straks ook in de Kempen bij Radio 7. Komt ervan als je niet regelmatig je pilletje slikt tegen het radiovirus…

Adriaan Van Landschoot (foto) stond aan de ‘andere kant’ van het radiomaken. De man dook uit het onbekende niets op in 1973 toen per 15 juli 1973 Radio Atlantis van start ging. Vlaanderen en de publieke omroep hadden er warempel in één klap een commercieel station en concurrent bij.

Het avontuur eindigde voor Van Landschoot toen nauwelijks een jaar later de Nederlandse overheid de zeezenders het leven wel heel erg zuur maakte. Het resultaat was dat het Vlaamse radiostation samen met Veronica en Noordzee Internationaal ermee stopte op 31 augustus 1974.

Sindsdien heeft Van Landschoot nauwelijks nog iets te maken met radio. Hij is vooral bekend geworden als conceptbedenker, arrangeur, orkestleider, manager en brein achter tal van Vlaamse en, min of meer, internationale artiesten. Al blijft de radio natuurlijk wel de belangrijkste band tussen hem, zijn artiesten en het publiek. Zonder radio geen artiesten, geen publiek. En vele keren vice versa natuurlijk.

Het interview met Adriaan Van Landschoot werd opgenomen tijdens de eerste Belgische Zeezenderdag in 1999 (Beervelde). Ben Van Praag zat voor de microfoon ter gelegenheid van de Radio Mi Amigo Revival in 2000 (Zoersel).


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

De laatste adem van Monique

Aanstaande zaterdag - 26 november - wordt één van de laatste hitlijsten de zeezender Radio Lees verder

Nieuwe unieke zeezenderfoto’s online

Hoewel Duitsland zelf geen zeezenders kende, is het dankzij oosterburen dat de geschiedenis van de Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (63): Jeugdhelden

Gisteren luisterde JLB nog eens naar wijlen Gerard Smit, ooit in dienst bij Radio Noordzee Lees verder

Blad 1632: Qmusic, Peter Chicago, Sinterklaas

• Q-Beach House verkast naar Curaçao • Ampex-relikwie is terug bij Caroline • Drie keer Lees verder

Blad 1628: Radiotunes, DAB+ in Saksen, zeezenderdag

• Een Spotify-playlist met radiotunes • Landelijke Saksische DAB+ komt er aan • Zeezenderdag in Lees verder

Pareltjes zeezender Veronica nù bij ‘Beeld & Geluid’ (video)

Alle nog bestaande banden met daarop vooraf opgenomen programma’s werden overgedragen aan het Hilversumse museum Lees verder

3 stations, 3 hitlijsten, 1 presentator

Voor de verzamelde fans van oude hitlijsten én zeezenders komt er weer een boeiend weekend Lees verder

Realisten 81: de zeezender die nooit van start ging

In 1981 probeerde ene Hans Knoop met veel blufpoker over een zogenaamde zeezender aandacht te Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx