RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Retro-interview met Ingrid Lieten (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Spreek de woorden ‘Minsiter van media’ uit, in deze volgorde en de bloeddruk van menigeen in radioland gaat spontaan risico’s vertonen. Vermoedelijk is het omgekeerde ook waar. Confronteer de bewuste minister met de term ‘niet openbare radiostations’ en het hart gaat in overdrive. Al sinds de vrije zenders hun intrede deden, hebben de opeenvolgende ministers op het departement van media immers verre van een vlekkeloos parcours gereden. Laat staan dat ze getuigden van een progressieve, doordachte, moderne aanpak. 

Sinds enkele weken parkeert Benjamin Dalle zijn auto voor de deur van het Departement Media. Uiteraard krijgt hij alle voordeel van de twijfel, al zullen de dossiers die zijn voorganger hem naliet, eerder een molensteen om de nek dan een geschenk zijn. Maar dit is het heden, nu eerst terug naar toen. Naar de voorganger van Sven Gatz. Ingrid Lieten, van socialistische signatuur mocht zij het Media-kabinet leiden. Ze deed dat zelfs vrij behoorlijk, zonder al teveel aversie op te wekken in radioland. Een uitzondering.

Tegenwoordig schrijven we over haar als ex-politica want de voormalig Vlaams minister en ex-directeur-generaal van De Lijn, is vanaf 11 maart van dit jaar de nieuwe directeur van Verso, de intersectorale werkgeversorganisatie voor de Vlaamse social profit. In april 2014 spraken we haar wel nog aan als ‘Mevrouw de minister’ toen we met haar gingen babbelen. Over de plannen en ideeën die vijf jaar geleden bedacht werden. Wat is er van geworden?

Teveel de minister van de openbare omroep?

Een radiodebat stond ook tijdens de legislatuur 2009-2014 van Ingrid Lieten wat in de schaduw van koning televisie. Hoe heeft de uittredend Vlaams minister van Media/viceminister-president de toekomst van de publieke n private omroep verzekerd? RadioVisie zocht het antwoord in een exclusief audio-interview.

“We hebben daar een analyse gemaakt (..) naar welke nieuwe dingen er zullen moeten komen. Daar zal de komende maanden in de Commissie Media over gediscussieerd worden”, zegt ze over die aan KPMG gegunde studie, met een kostenplaatje van € 160.000. De oppositie vreest dat lokale radio’s straks niet meer mogen toetreden tot ‘ketens’, als gevolg van last-minute amendementen bij het radioluik in het mediadecreet. Lieten praat over haar uitdagingen maar spreekt zich in het interview niet echt uit over private radio-organisaties zoals lokale radiogroepering.

Als het aan de regering van lopende zaken ligt zal daarnaast ingezet worden op “gemeenschapsradio” in 2016. Beslissen over de financiering van die gemeenschapsradio’s met een non-profitkarkater is voor de volgende regering, volgens de minister. “Of er nog andere regioradio’s (dan die van de VRT) gesubsidieerd kunnen worden zal bekeken moeten worden in functie van het nieuw parlement”.

Het verslag over de doorvoering en het voorafgaand debat in de commissie media van de Vlaamse Regering kan je hier nalezen. Woensdagavond in de laatste plenaire vergadering stemde de meerderheid vóór die decretale wijziging met betrekking tot artikel 146 in het mediadecreet. 70 keer werd ‘ja’ ingedrukt en 29 keer ‘neen’. Er waren ook twee onthoudingen.

Uitdagingen

Wat is naast klassieke kanalen als FM-radio leefbaar in 2016? Het blijft een hamvraag. “We hebben aanzet gegeven om de radio in de toekomst al perspectieven te geven”, vernemen we. Ze poogden om samenwerking tussen de bestaande omroep-bazen en medewerkers te verwezenlijken. Of en wanneer er kan worden samengewerkt met een universele radiospeler “moeten de partners onder elkaar de uitdaging opnemen” klinkt het op onze expliciete vraag. De VRT start in mei met haar eigen platform radioplus.be.

Nu haar ministerperiode (2009-2014) er bijna opzit vragen we hoe ze erop terugkijkt. Waar blijft zij radiogewijs het meeste trots op? “Zeker wat de VRT betreft is in de commissie ernstig gedebatteerd over de profielen van MNM, Radio 1 en Radio 2”, geeft ze toe. “Maar ook naar de vrije radio’s toe”. Wie herinnert zich niet de politieke twisten over MNM? Zelfs de met de VRT bevriende krant De Standaard schreef erover.

Neutraal standpunt?

De VRT komt niet langer zoals aan het begin van haar legislatuur eind mei met haar jaarrapport naar de pers. De mediacommissie moest, net zoals het toezichtsrapport van de Mediaregulator de primeur krijgen. Dat blijkt volgens het mediakabinet decretaal gedekt in de beheersovereenkomst. Maar zal er in juli transparantie komen in een nieuwe  commissie Media?

Zelfs de met de Q-group bevriende krant De Morgen schreef erover dat Ingrid Lieten iets te veel minister van de VRT was. Is ze dat volgens opposanten die zich op dit RadioVisie-forum uitten ook pakweg voor de regionale televisie? Maar rond het lobbyverhaal moet gezegd dat de Q-group het met een wenskaartje van het kabinet Media/Innovatie moest doen bij de lancering van het eigen TV-kanaal (Visual Radio). De minister-president zelf knipte er toen het lintje door.

Voor onze artiesten

Dat ze ook begint over muziekprogramma’s op VRT-Radio 2 en Radio 1 is logisch, we strikten haar voor deze babbel in het VRT Radiohuis, toen ze aanwezig was op de persconferentie over het op stapel staande Viva Vlaanderen.be. Zij mocht voor de ‘Vereniging van VLAamse POdiumartiesten’ niet ontbreken om de gratie te herstellen. Rond de opdracht van de publieke radio qua ‘Vlaams-populaire muziek’ kreeg het mediakabinet het bestuur bij VLAPO’, gesteund door de collega’s van Menttv (foto onderaan, met Marc Hallez) aan haar deur.

Wat we in Vlaanderen doen, doen we beter, toch? Goeie vraag voor de volgende mediaminister. Visie op lange termijn gaat natuurlijk verder dan bruggen bouwen tijdens een legislatuur van vijf politieke jaren. (TDN)

° Beluister hieronder het volledig audio-interview


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Retro-interview Dieter Vandepitte (audio)

Toen RadioVisie ‘out of the blue’ opnieuw van start ging in 2017 stootten we op Lees verder

Retro-interview: Werner Michiels (audio)

Het is bevreemdend, zelfs een beetje beangstigend te moeten vaststellen dat de generatie die de Lees verder

Retro-interview met RVV (audio)

RadioVisie, met een dagelijks 'deep dive' in de archieven van de radio omdat toch iemand Lees verder

Retro-interview: Bjorn Verhoeven (audio)

Omdat toeval niet bestaat, hebben we in deze zaterdagse editie van RadioVisie nogal wat digitale Lees verder

Retro-interview: Evert Venema (audio)

Wie radio zegt; denkt vaak heel snel aan… muziek. Te vaak zijn beiden enkel en Lees verder

Retro-interview: Johan Henneman (audio)

Weinig radiomakers kunnen op hun CV de namen van werkgevers als Contact, Maeva, Mi Amigo, Lees verder

Retro-interview: Luc Degroot (audio)

De iets oudere radiofan en lezer/bezoeker van RadioVisie zal zich de naam Radio Praatcafé herinneren. Lees verder

Retro-interview: Danny Debruyn (audio)

Op zoek in onze archieven naar een foto van Yasmine, op 25 juni  a.s. herdenkt Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx