fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Retro-interview met Guy De Pré (audio)

Vorige week namen we afscheid van ‘Het Vinylmoment’ van, met en door Peter Van Dam. Vanaf nu duiken we iedere zaterdag opnieuw in het rijke audio-archief van RadioVisie, op zoek naar de babbels die we hadden met ‘schoon’ radiovolk. In 2019 is het precies 45 jaar geleden dat de basis werd gelegd van… RadioVisie. In al die tijd hebben we veel, héél veel en nog meer mensen geïnterviewd.

In de jaren dat RadioVisie nog een gedrukt maandblad was, ging het om geschreven interviews. Toen we in 1997 actief werden via internet, was het toch nog een poos wachten tot de mogelijkheden van die aard waren dat we ook audio-interviews online konden gaan plaatsen. In de eerste helft van de jaren 2000 was het eindelijk zover. En toen was het hek helemaal van de dam. De oude Sennheiser-microfoon en de Sony DAT-recorder gingen altijd en overal mee.

In de herfst van 2004 liepen we Guy De Pré tegen het lijf. We hoeven u niet meer uit te leggen wat er toen gebeurde. Het gesprek verscheen online op 2 oktober van datzelfde jaar. Uiteraard moet u alle vragen en antwoorden beluisteren in het licht van vijftien jaar geleden.


° De vragen werden gesteld door Dirk Van Oirbeek en JL Bostyn, de na-productie werd verzorgd door Fabian Croes

Toen schreven we dit als begeleidende tekst

De man maakt al programma’s sinds de radio werd uitgevonden. Tenminste zo lijkt het wel. Mijn tachtigjarige ouders kennen zijn naam, mijn achttienjarige zoon weet wie hij is. Geef toe, niet iedere radiopresentator kan evenveel credibility voorleggen.

Guy De Pré is dan ook een fenomeen. Niet alleen als presentator, hij is vooral iemand die weet hoe het medium radio werkt. Hij staat er mee op, gaat ermee slapen. Hij is een volbloed radiokenner én fan. Waar nogal wat collega’s er een ‘nine to five’ job op nahouden, duurt diezelfde baan van Guy De Pré iedere dag een etmaal lang. Maar werken is het nauwelijks, wel een passie. Of een passionele hobby. Een liefhebberij. Een stokpaardje. Of eigenlijk dat allemaal te samen…

Zijn lange carrière, zijn aanvoelen van hoe je programma’s populariseert en zijn kennis van het medium maken van hem tegelijk iemand die super makkelijk te interviewen is, tezelfdertijd is het aartsmoeilijk omdat je je zelf betrapt dat je zoveel meer zou kunnen en willen vragen. Maar zelfs deze zaterdagse babbels hebben hun regeltjes qua duur en lengte. En dat is jammer.

Misschien moeten we maar eens terug gaan voor een ‘sequel’. Eigenlijk zien we dat met z’n allen best zitten. En Guy De Pré ook. Dat weten we haast wel zeker…

In de prijzen

In 2008 won Guy De Pré de RadioVisie Award als beste presentator. Hij kreeg ‘m op zaterdag 17 januari 2009 overhandigd in het Wijnegem Shopping Center. Ook Jan Leirs (Jouwradio), Kevin De Geest en Sofie Verschueren (Nostalgie), Myriam Famelaer (VRT Verkeersredactie), Annemie Peeters (Radio 1), Alexandra Potvin (Qmusic), Sylvia Bosteels (webmaster Qmusic), Tom Coninx (Sporza), Kevin Major (VRT journaal), Jens Mortier (reclameregie), Christel Van Dijck (Radio 2), Carl Schmitz (Qmusic), Peter Van de Veire (Donna), Michel Follet (carrière trofee) en Adriaan Van Landschoot (Radio Atlantis) viel toen in de prijzen. (SBK)


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Mobiliteitsproblemen zijn echt geen exclusiviteit voor automobilisten! En sommigen hebben dat begrepen! Radiostudio meenemen in
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Om een boek te 'lezen', hebt u niet eens uw handen nodig De herfst komt
Sinds goed twee weken kreeg Radio 1 een nieuwe vormgeving. Het aangepaste auditieve logo en
De RTBF maakt voor haar uitzendingen, dit in tegenstelling tot de VRT, nog wel gebruik
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
'Publieke omroep' klinkt neutraler dan 'nationale radio en televisie', want dan ligt de nadruk wel
Vlaamse publieke omroep in snelheid gepakt door Nederland (al heel lang trouwens) Het gaat niet

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
Zieken Omroep was een beetje vrije radio

Radio Continu: vanuit Meerle voor Breda (video)

Op 6 januari 2018 overleed Peter van Dam (audio)

Zo klonk kerstavond bij Maeva en bij Laser (audio)

De stemmen achter VT4 Radio (audio)

De soldaten van de nationale omroep (audio)

Sluiten