RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Retro-interview: Kathy Lindekens (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het moet in de zomer van 1976 zijn geweest, samen met Ton Schipper – al heette hij toen nog niet zo wegens nog niet aan het werk bij Radio Mi Amigo -, was ik op bezoek bij de Marex Combinatie in Amsterdam. RadioVisie ging toen nog door het leven als de Vereniging voor Vrije Radio, de uitgever van het maandelijkse tijdschrift ‘Baffle’. 

De Marex Combinatie, waar het koppel José Herps en Alfred Debels achter schuil ging, publiceerde het Free Radio Magazine. Beide clubs en bladen werkten prima samen. Om dat zo te houden, in tijden zonder internet, moést je af en toe bij elkaar over vloer gaan. En een dagje Amsterdam sloegen twee jongens uit West-Vlaanderen ook nooit af… 

De horizontale uitzondering

Plannen maken, bijpraten en evalueren. De gesprekken bleven meestal bij één enkel onderwerp. Radio dus. De zeezenders waren verdwenen, of zo goed als, bijgevolg wilden we van elkaar wel eens weten welke op dat moment onze favoriete zender was. Schipper en ikzelf ontdekten toen, zonder dat we dat eigenlijk vooraf van elkaar wisten, dat we vaak luisterden naar… BRT1. De nieuws- en informatie zender van de publieke omroep.

Voor een deel omdat we er onze nieuwshonger konden stillen, maar ook omwille van de duidelijke programmering, die toen al zo goed als helemaal horizontaal was. Een uitzondering voor een nationale omroep, die zich toen vooral liet opmerken als een lappendeken, een allegaartje van programma’s, een versnippering van stijlen en formats…

Maar ook omdat bij BRT1 toen ene Kathy Lindekens werkte. Ook voor haar hadden we enkel maar bewondering, sympathie en ontzag. Wat een (sympathieke) stem. Présence. Woordenschat. En dan die articulatie. Ze presenteerde op de woensdagnamiddag ‘Van kattenkwaad tot erger’. Een soort scholierenprogramma, waarvoor we eigenlijk te oud waren, maar waar fantastische muziek te horen was…

Toen namen we het kloeke besluit om haar ooit te interviewen. Het zou nog… zeven jaar duren. Maar Rome is ook niet op één dag gebouwd. De VVVR moest nog vervellen tot Radiovisie en de vereniging moest nog zijn strepen verdienen in de sector. In de lente van 2004 was aan alle voorwaarden voldaan en trok ik, dit keer vergezeld van Sofie Vander Donckt, die later zelf voor de radionieuwsdienst van de VRT zou gaan werken, naar de Reyerslaan. 

Na een omzwerving in de Antwerpse stadspolitiek (2001-2003), waar ze gemeenteraadslid werd en schepen voor onderwijs en jeugd, was Kathy Lindekens inmiddels bij… Radio 1 terechtgekomen om er het sportprogramma te presenteren (927Live en Sporza). Veel ronder kon een cirkel niet zijn… De vragen die Sofie stelde en Kathy beantwoordde, werden online gezet op 29 mei 2004. Ikzelf, die enkel als ‘chaperonne’ fungeerde die dag, schreef achteraf de begeleidende tekst om het interview te duiden. En omdat alles terugkomt, gebeurt dit nu opnieuw. (JLB)

Dame van stand in een mannenwereld

We zijn alweer toe aan aflevering 15 van onze zaterdagse radiobabbel. Zonder dat we het eigenlijk zelf in de gaten hadden (maar daar wijst u ons wel op), stak er tussen de vorige veertien babbels maar één enkele vrouw; Christina Van Geel. Hoog tijd om daar wat aan te doen!

De radiowereld is een mannenwereld. Dat is het wielrennen en het voetbal ook. Maar misschien ligt dit omwille van duidelijke fysische verschillen meer voor de hand. Vrouwen praten net zo lekker als mannen, dus wat radio betreft, is het minder duidelijk waarom er weinig vrouwelijke presentatoren zijn, en deejays nagenoeg helemaal niet. 

Of vergissen we ons? Lijkt het alleen maar zo? Het kleine productieteam van de ‘zaterdagse babbel’, zette zich rond de tafel en scheidde een lijstje persoonlijke vrouwelijke voorkeurbabbels af. De reeks werd langer, veel langer dan we oorspronkelijk gedacht hadden. Algauw diende zich een nieuw probleem aan: onze lijst vrouwelijke radiomakers was ineens te lang geworden. Daarom werd een bijkomend selectiecriterium ingeroepen; de actualiteit. 

Sporza Radio is deze week officieel van start gegaan, hét boegbeeld van de opvolger van 927 Live is uiteraard Kathy Lindekens. Het leek ons daarom helemaal gepast om deze dame van stand en nog meer radio-oorlogen, aan het woord te laten. Om de eerder platgetreden paden helemaal te verlaten, of minstens dan toch een beetje taboedoorbrekend te zijn, plaatsten we Kathy Lindekens tegenover onze eigen Sofie Vander Donckt. In een enkele klap is de radiowereld plots een stuk minder een mannenwereld. Misschien houden we het wel zo. 

° Meer Kathy Lindekens? Wikipedia vertelt het!


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Koen Fillet ruilt VRT voor schildersatelier (en podcasts)

De Radio 1-presentator verraste dinsdagnamiddag de mediawereld en zijn volgers met het bericht dat hij Lees verder

Radio 1: de begrafenis van Queen Elizabeth

De uitvaart op maandag 19 september wordt ook rechtstreeks uitgezonden op Radio 1. De plechtigheid Lees verder

Het radionajaar van 2022: Radio 1

Geen spectaculaire wijzigingen bij de informatiezender van de VRT, maar wel enkele nieuwe programma's.

Radio 1, waar geen enkel programma nog waardig oud mag worden

Bij Radio 1 krijgen programma's nooit meer de kans om écht iconisch te worden. En Lees verder

Radio 1: Het doek valt over ‘Interne Keuken’

Er komt geen dertiende seizoen meer, zo kondigden Sven Speybrouck en Koen Fillet zaterdag zelf Lees verder

De zomers van Klara en Radio 1 (video)

Ook Radio 1 en Klara laten zich in de zomer van 2022 niet helemaal onbetuigd. Lees verder

‘Les Yeux de Ma Mère’ van Arno op 1 in de Radio 1 Classics 1000

'Les Yeux de Ma Mère' van Arno staat op de eerste plaats in de ‘Radio Lees verder

Ultimas 2022 op Radio 1 en VRTNU

De Vlaamse overheid reikt de Ultimas dit jaar uit op dinsdag 10 mei tijdens een live-event in Lees verder

Meer over VRT Radio 1

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx