RadioVisie

  • .
    Heynen
    .

Retro-interview: Johan Henneman (audio)

Weinig radiomakers kunnen op hun CV de namen van werkgevers als Contact, Maeva, Mi Amigo, Donna, 4FM, Joe FM, één televisie) én Nostalgie (we slaan er gemakkelijkheidshalve enkele kleinere zenders over) voorleggen. Johan Henneman kan dit wel. Als Bert de Groeff begon hij begin jaren 80 van de vorige eeuw, vanuit de Witte Villa in Asse bij Vlaanderen’s grootste vrije radio ooit; Maeva.

Later ging hij aan de slag bij Radio Donna, de toenmalige hitzender van de Vlaamse openbare omroep. In de loop der jaren presenteerde hij er diverse programma’s zoals de ochtendshow ‘Jabbedabbedoe’, het middagprogramma ‘Donnateur’ en ‘Hitback’ op zaterdag. Programma’s die nu nog in het collectieve geheugen van de ietwat oudere luisteraar ‘gegroefd’ zitten. Hij werkte er aan de zijde van o.a. Mieke Scheldeman en Leen Demaré (foto).

In 2006 maakte hij de overstap naar 4FM als dj en producer. Hij presenteerde er in eerste instantie het ochtendprogramma, later verhuisde hij naar de dagprogrammering. Nadat Joe FM in april 2009 de plek innam van 4FM, was Henneman elke zondagmiddag te horen op deze zender. In december 2009 besloot hij plotseling te stoppen met zijn radiowerk en zijn carrière een andere wending te geven. Hij startte een restaurant in Mariakerke. In september 2010 besloot Henneman zijn restaurant echter alweer in de etalage te plaatsen.

In de zomer van 2011 kreeg hij twee maanden lang een vakantiebaantje bij Nostalgie. Hij presenteerde er elke werkdag ‘The Summerfeeling’ tussen 16:00 en 19:00 uur. Wat eerst tijdelijk was, werd definitief. Hij bleef bij het station op Antwerpen’s Linkeroever. Tegenwoordig hoor je hem iedere doordeweekse middag tussen 13:00 en 16:00 uur. 

In 2007 zochten we hem op in de Schaarbeekse Reyerslaan toen toen hij nog bij de publieke omroep het mooie weer hielp maken. Serge Hadermann stelde er de vragen, Fabian Croes van FCP Media, zorgde voor de na-productie. JL Bostyn schreef de begeleidende tekst.

Toen Johan nog gewoon Bert heette (of omgekeerd)

Het moet zowat een kwarteeuw geleden zijn dat we voor het eerst en het laatst met elkaar praatten. Toen heette onze gesprekspartner van vandaag nog ‘gewoon’ Bert De Groef en presenteerde hij programma’s voor Radio Maeva. We liepen elkaar tegen het vege lijf tijdens een van de vele mobiele drive in shows van ’s lands grootste vrije radio op dat moment.

Het was de tijd dat deejays, zo werden alle presentatoren toen nog genoemd, door het radioleven gingen onder al dan niet ronkende dubbelnamen. Vrije radio was à priori verboden en bijgevolg kon je gestraft worden als je meewerkte aan illegale radio-uitzendingen. Daarom kozen nogal wat medewerkers voor een schuilnaam. Een strafblad schrikt ook werkgevers wel eens af. Vandaar… Al waren er uiteraard ook nog andere redenen om te kiezen voor een alter ego. 

Soms wilden deejays gewoon zo goed mogelijk op hun illustere radiovoorbeelden lijken. De Van Praags, de Den Draaijers en Vandams waren niet in één enkele dubbeldekbus te krijgen. Of iemand had gewoon een minder ‘goed bekkende’ naam. Zeg nu zelf als je Jozef Vandikkelvenne heet of Marie-Ange Verberckmoes, dan heb je een probleem als je fris, flitsende en vlotte muziekradio wil maken. Anders misschien ook… 

Heynen

Waarom Donna’s Johan Henneman ooit voor het pseudoniem Bert De Groef koos, kom je uiteraard te weten in dit interview.  Al de rest vroegen we ook.  


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx