RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Retro-interview: Geert Segers (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

‘Voice overs’, de stemmen die je hoort bij documentaires, video en andere filmpjes waarbij extra uitleg wordt verschaft onder de beelden. Ze zijn neutraal en tegelijk kenmerkend. Niet iedereen beheerst de techniek om mensen tegelijk te boeien en degelijk te informeren. Er wordt daarom niet zelden richting radio gekeken om de juiste persoon te vinden die het kan.

Eén van de bekendste en tegelijk onbekende specialisten was Geert Segers. ‘Wie?’, roept u in koor… Wat meteen de eerste alinea van dit stukje bewijst. Daarom een ander ‘keyword’ om het duidelijker te maken, want iedereen herinnert zich wél het legendarische tv-programma ‘Man bij hond’. De stem die de kijker begeleidde was die van… Geert Segers.

Wàs, de ‘nieuwshow’ is inmiddels verdwenen in het collectieve geheugen, de stem is alweer enkele jaren met pensioen. Zestien seizoenen lang verzorgde Geert Segers de commentaar van dit Woestijnvis-monument, vijftien jaar lang op Eén en slechts één seizoen op VIER. Hij sprak ook de 1.000 zonnen-rubriek ‘Weet u nog?’ in.

En toch was de geboren Aalstenaar in de eerste plaats presentator, programmamedewerker en muzieksamensteller bij Radio 1. Daarom trok een team van RadioVisie in 2004 naar de VRT om te praten met de toén bekendste stem van Vlaanderen en de vrij onbekende man erachter.

O ja, die goede stem gaf Geert Segers ook door aan zijn zonen. Lennart is journalist bij Radio 2, Iwein is zanger en acteur, Lander slaagde eerder met vlag en wimpel voor de stemproef van VRT.

Eén miljoen ‘radioluisteraars’ op tv. Je moet ze verdienen!

Dagelijks stemmen gemiddeld 700.000 Vlamingen op hem af. Bij piekmomenten worden dat zelfs bijna een miljoen eenheden. In marktaandelen vertaald gaat het om een cijfer dat in de buurt van 40% komt. Een getal om enigszins van te duizelen en uit te roepen: “Wie doet beter?”

De vele oortjes die hem doordeweeks, van maandag tot en met vrijdag (helaas niet in de zomer), aan het werk horen, luisteren evenwel niet naar de radio, maar kijken naar het tv-programma ‘Man bijt hond’. Waarna we tot de bizarre vaststelling komen dat zowat heel Vlaanderen de commentaarstem al gehoord heeft, minstens half Vlaanderen die stem zonder meer herkend, maar bijna niemand weet aan wie ze toebehoort.

Toch maakt de man al heel veel jaren radio. Radio 3, Klara en Radio 1 zijn de natuurlijke biotoop van Geert Segers. Momenteel trouw, notoir en gewaardeerd medewerker van de nieuws- en duidingszender en het namiddagprogramma ‘Ditto’. En uiteraard afwachtend wat het nieuwe schema van Radio 1 (in het najaar), voor hem in petto heeft.

Waarna we meteen tot een tweede opmerkelijke vaststelling komen. Zo jong Geert Segers kinkt op radio en televisie, toch stop je hem niet meer in het vakje ‘youngsters’. Segers is gelouterd en gepokt in het radiovak. Bovendien straalt hij niet louter radiocultuur uit, de man is gewoon cultuur.

‘Man bijt Hond’ is zeker niet zijn core business, Geert Segers is en blijft radiomaker in hart en nieren. Televisie en tv-succes plaatsen wel vaker zaken in totaal verkeerde verhoudingen en perspectieven. Hier is het niet anders. Dat stelden we zelf vast tijdens de babbel met de man die zonder dat hij er een extra inspanning voor hoeft te doen, één van de meest duidelijke en zeker de meest ironiserende stem van Vlaanderen heeft.

Ben Mouling stelde de vragen, FCP Media produceerde het interview, de extra uitleg was van JL Bostyn. Het artikel verscheen per 4 augustus 2004 online bij RadioVisie. (SB)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Retro-interview: Wim Weetjens (audio)

Weet jij waar Wim tegenwoordig werkt? Ach, het is een beetje spelen met woorden natuurlijk. Lees verder

Retro-interview: Carl Schmitz (video)

Carl Schmitz is alweer sedert augustus 2014 te horen bij Joe. Hij kwam van Qmusic. Lees verder

Retro-interview: Kathy Lindekens (audio)

Het moet in de zomer van 1976 zijn geweest, samen met Ton Schipper - al Lees verder

Retro-interview: Christel Van Dyck-Filip Pletinckx (audio)

Lang geleden, héél lang geleden, nog voor er drie madammen waren, werd de doordeweekse ochtend Lees verder

Retro-interview: Johan Persyn (audio)

Hij was deze week nog prominent in ‘beeld’ omdat hij omroeper wordt bij Eclips TV: Lees verder

Retro-interview: Jeroen Roppe (audio)

Sinds april 2016 gaat het Vlaamse niet commerciële radiostation voor het hoofdstedelijk gewest door het Lees verder

Retro-interview: Christina Van Geel (audio)

Precies vijftien jaar geleden - het was maart 2004 - , trok een team van Lees verder

Retro-interview: Roos Van Acker (audio)

Iedere zaterdag opnieuw zetten we de deur van ons rijke audio-archief op een kiertje. In Lees verder

Meer over VRT Radio 1

Meer over Klara

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx