fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

2005: Retro-interview Evert Venema

Wie radio zegt; denkt vaak heel snel aan… muziek. Te vaak zijn beiden enkel en alleen daarvoor synoniem. Het ‘oude medium’ staat echter eveneens garant voor babbels, gesprekken, interviews. Radio 1 maakt er z’n handelsmerk van, zelfs tijdens deze vakantiemaanden.

Ook in 2018 inviteert men er, iedere doordeweekse dag, van 09:00 tot 12:00 uur, een gast. Die mag een centraal onderwerp kiezen, waarna de bijhorende muziek gezocht wordt, met suggesties van de luisteraars. Daarnaast mogen de genodigden in gesprek met presentator Evert Venema. De Nederlandse Belg (sommigen noemen het een Belgische Hollander), die al een eeuwigheid bij de openbare omroep werkt. Ruim dertien jaar geleden sprak RadioVisie voor het eerst met hem.

Waarna het hoog tijd leek om een opname uit de archieven te halen waarbij Venema zelfs vraagjes mocht beantwoorden. Uiteraard over radio. Toen nog Donna. Serge Hadermann hield de Sennheizer-microfoon vast, waarna JL Bostyn het begeleidende stukje schreef. ‘De zomer van Evert Venema’, weliswaar gerecycleerd uit de winter van 2005.

Audio-interview met Evert Venema (Radio Donna)

Geef toe, (nationale) radiomakers zijn ook allemaal een beetje BV. Ze halen weliswaar minder vaak de voorpagina, zelfs de binnenpagina’s van de ‘boekskes’, dan hun illustere tv-genoten, toch gaan ze niet naam- en roemloos door het leven. Het minder grote ‘vedettengehalte’ heeft natuurlijk ook voordelen. Radiomakers zijn makkelijker te benaderen.

Even roepen en voor je het weet zit je samen een koffie te slurpen, de microfoon in de aanslag. Het zou te mooi zijn mocht het voorgaande waar zijn. Inschikkelijk zijn heeft minder met media, showbizz (en sport) te maken dan met een portie gezond menselijk verstand en een fijn karakter. Radiomakers zijn net zo makkelijk of moeilijk te benaderen als alle andere bekende landgenoten. Sommigen proberen we al ruim een jaar te strikken voor een interview, maar gelijktijdig met hun ‘succes’ zijn blijkbaar ook enkele barrières opgetrokken… Anderen vraag je vijf minuten vooraf of ze even een halfuurtje voor je hebben, waarna je binnen de minuut een uur lang zit te praten.

Donna-man van het eerste uur, Evert Venema behoort tot de laatste, uitermate sympathieke categorie. “Hoi Evert, heb je even tijd voor een korte babbel?”. “Ja hoor, maar niet te lang want ik moet mijn programma voor aanstaande zondag nog voorbereiden. Maar een kwartiertje lukt wel.” Een uur later stellen we onze laatste vraag, anderhalf uur later eindigt de fotoshoot. Twee uur later drinken we samen onze laatste koffie. En toch is het nog goed gekomen met die ene aflevering van ‘Evert en Co’.

Radiomakers zijn creatieve mensen, vooral met de tijd. Dat ze dat maar eens op de voorpagina zetten van de ‘boekskes’.° Foto bovenaan: credits VRT


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Volgende week vier keer naar Woodstock met Lies bij KlaraWaarin 'kleine' jongens, toch grote Vlaamse
Jan Knudde, momenteel nethoofd van Radio 2, zal vanaf oktober de leiding bij Radio 1
De Vereniging van Vlaamse Podiumartiesten (Vlapo) en de VRT hebben zopas een constructief gesprek gehad
Een geschiedenis van '100 Jaar Nederlandse radio' in veel podcast-delenOok in de media is het
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Wegens de staking bij de pubieke omroep vielen gisteren ook de reguliere radioprogramma's weg. Het
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De Pré Historie wordt vervangen door Yesterdayland Precies op de verjaardag van Guy De Pré,

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
Free Radio Magazine is terug (of toch niet?)

Toen radio de toekomst uitvond (audio)

2004: Retro-interview Stefan Ackermans

Maeva hakte aan het omroepbestel – 2 (audio)

2004: Retro-interview met RVV (audio)

Radio Maeva hakte aan het omroepbestel

Sluiten