RadioVisie

  • .
    .

Retro-interview: Evert Venema (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Wie radio zegt; denkt vaak heel snel aan… muziek. Te vaak zijn beiden enkel en alleen daarvoor synoniem. Het ‘oude medium’ staat echter eveneens garant voor babbels, gesprekken, interviews. Radio 1 maakt er z’n handelsmerk van, zelfs tijdens de vakantiemaanden, die zopas op gang werden gefloten.

Ook in 2019 inviteert men er, iedere doordeweekse dag, van 09:00 tot 12:00 uur, een gast tijdens ‘De zomer van…’ Twee maanden lang muziek, met suggesties voor en door luisteraars. De invité mag een centraal onderwerp kiezen, waarna de bijhorende muziek gezocht wordt, met de inbreng van de luisteraars. Daarnaast mogen de genodigden in gesprek met onder andere Evert Venema. De Nederlandse Belg (sommigen noemen het een Belgische Hollander), die al een eeuwigheid bij de openbare omroep werkt. Ruim veertien jaar geleden sprak RadioVisie voor het eerst met hem.

Waarna het hoog tijd leek om een opname uit de archieven te halen waarbij Venema zelfs vraagjes mocht beantwoorden. Uiteraard over radio. Toen nog Donna. Serge Hadermann hield de Sennheizer-microfoon vast (foto bovenaan), waarna JL Bostyn het begeleidende stukje schreef. ‘De zomer van Evert Venema’, weliswaar gerecycleerd uit de winter van 2005.

Audio-interview met Evert Venema (Radio Donna)

Geef toe, (nationale) radiomakers zijn ook allemaal een beetje BV. Ze halen weliswaar minder vaak de voorpagina’s, zelfs op de binnenpagina’s van de ‘boekskes’ zie je ze minder vaak opduiken dan hun illustere tv-genoten, toch gaan ze niet naam- en roemloos door het leven. Het minder grote ‘vedettengehalte’ heeft natuurlijk ook voordelen. Radiomakers zijn makkelijker te benaderen.

Even roepen en voor je het weet zit je samen een koffie te slurpen, de microfoon in de aanslag. Het zou te mooi zijn mocht het voorgaande waar zijn. Inschikkelijk zijn heeft minder met media, showbizz (en sport) te maken dan met een portie gezond menselijk verstand en een fijn karakter. Radiomakers zijn net zo makkelijk of moeilijk te benaderen als alle andere bekende landgenoten. Sommigen proberen we al ruim een jaar te strikken voor een interview, maar gelijktijdig met hun ‘succes’ zijn blijkbaar ook enkele barrières opgetrokken… Anderen vraag je vijf minuten vooraf of ze even een halfuurtje voor je hebben, waarna je binnen de minuut een uur lang zit te praten.

Donna-man van het eerste uur, Evert Venema behoort tot de laatste, uitermate sympathieke categorie. “Hoi Evert, heb je even tijd voor een korte babbel?”. “Ja hoor, maar niet te lang want ik moet mijn programma voor aanstaande zondag nog voorbereiden. Maar een kwartiertje lukt wel.” Een uur later stellen we onze laatste vraag, anderhalf uur later eindigt de fotoshoot. Twee uur later drinken we samen onze laatste koffie. En toch is het nog goed gekomen met die ene aflevering van ‘Evert en Co’.

Radiomakers zijn creatieve mensen, vooral met de tijd. Dat ze dat maar eens op de voorpagina zetten van de ‘boekskes’.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Retro-interview: Johan Henneman (audio)

Weinig radiomakers kunnen op hun CV de namen van werkgevers als Contact, Maeva, Mi Amigo, Lees verder

Retro-interview: Luc Degroot (audio)

De iets oudere radiofan en lezer/bezoeker van RadioVisie zal zich de naam Radio Praatcafé herinneren. Lees verder

Retro-interview: Danny Debruyn (audio)

Op zoek in onze archieven naar een foto van Yasmine, op 25 juni  a.s. herdenkt Lees verder

Retro-interview: Van Landschoot en Van Praag (audio)

Het evenement 'Mi Amigo 45' is vandaag aan z'n derde dag toe. Een keur aan Lees verder

Retro-interview: Nathalie Delporte (audio)

Ze maakt al een eeuwigheid radio, tegenwoordig bij Joe. Daarvoor bij Qmusic, TOPradio en... Radio Lees verder

Retro-interview: Bart-Jan Depraetere (audio)

We geven het grif toe, alhoewel we hem al een eeuwigheid (toch in medialand) kennen, Lees verder

Retro-interview: de beste lokale radio’s van 2003 (audio)

In 2003 organiseerde RadioVisie voor het eerst ‘De Radiopersoonlijkheid van het Jaar’. Zes edities volgden Lees verder

Retro-interview: Geert Segers (audio)

‘Voice overs’, de stemmen die je hoort bij documentaires, video en andere filmpjes waarbij extra Lees verder

Meer over VRT Radio 1

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx