RadioVisie

  • .
    .

Retro-interview: de beste lokale radio’s van 2003 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In 2003 organiseerde RadioVisie voor het eerst ‘De Radiopersoonlijkheid van het Jaar’. Zes edities volgden waarin personen, programma’s, teams en complete radiostations naast een titel, ook een trofee kregen. Er werd weken aan voorbereid, gedurende een korte periode kon iedereen z’n stem uitbrengen in diverse categorieën, waarna een paar maand later oorkondes en andere prijzen werden uitgereikt. 

De locaties waar dat gebeurde varieerden van de Norderney, het oud-zendschip van Radio Veronica, al over Taverne Dick Martens (van Luc Degroot) in Aalst,  het Feestpaleis in Beervelde tot het Wijnegem Shopping Center. Veel aandacht ging naar hij/zij die ging lopen met de titel ‘Radiopersoonlijkheid’. Minister Marino Keulen kreeg ‘m, Greet Op de Beeck, Wim Oosterlinck en Peter Van de Veire (driemaal) volgden. 

Maar er was ook veel aandacht voor de lokale omroepen. Al was het niet evident om er een ‘beste’ uit te pikken. Daarom werd per provincie één winnaar gezocht. Op 9 en 10 januari 2004 werden alle gelukkigen door ons telefonisch op de hoogte gebracht van hun winst. Serge Hadermann sprak achtereenvolgens met de verraste vertegenwoordigers van: TRL (Oost-Vlaanderen), Spitsradio Succes (Vlaams Brabant), Radio Benelux (Limburg), VBRO (West-Vlaanderen) en Golden Flash (Antwerpen).

Deze ‘avonturen’ speelden zich af net na het in voege gaan van het zoveelste nieuwe frequentieplan. We zijn inmiddels vijftien jaar verder. U stelt samen met ons vast dat er sindsdien heel veel is veranderd. Wat we in januari 2004 schreven en registreerden, leest en hoort u hieronder opnieuw. De originele tekst is van JL Bostyn, Philippe Van Gerwen zorgde voor de opname-faciliteiten, Fabian Croes monteerde de gesprekjes.

De vlijtigste vijf van Vlaanderen

Meer dan bij alle anderen zijn lokale winnaars het gevolg van de inzet van een compleet team. Lokale radio maak je bezwaarlijk in je eentje. Laat staan de beste lokale radio van een provincie. Om verwarring te vermijden en geloof ons, die was er wel degelijk, herhalen we nog eens waarover het eigenlijk ging.

In onze perceptie zochten we niet naar een lokale radio die deze benaming draagt omdat hij in een klein gebied te ontvangen is, maar naar het station dat het meeste beantwoordt aan de oorspronkelijke gedachte van lokale radio. In 1980 gingen we met z’n allen op de barricades staan om radiostations te legaliseren die zich wilden integreren in alle socio, culturele, sport en belevingsaspecten van een stad, gemeente of regio. Moet er nog zand zijn? 

De provincie Oost-Vlaanderen

Medewerkers van TOPradio TRL ontvingen het bewijs dat hun station verkozen werd als ‘Beste lokale radio’ van de provincie Oost-Vlaanderen.

Topradio TRL, dat sinds jaren voor de regio rond Eeklo uitzendt, mag dan deel uitmaken van een netwerk toch wordt het lokale aspect niet over het hoofd gezien. Tijdens de ontkoppelingen beperkt men zich immers niet tot het klakkeloos behandelen van de meest frappante gebeurtenissen maar richt men zich vooral op een jeugdige doelgroep. Een aanpak die tijdens de verkiezing van de ‘Oost-Vlaamse lokale radio van het jaar’ talrijke stemmen opleverde waardoor TRL met recht en rede in de prijzen viel. 

De provincie Vlaams-Brabant

Spitsradio Opwijk begon als Radio Freeland op 24 juli 1980. Het sprookje duurde tot 1986 toen het station vanwege een weinig hoopgevende situatie ermee ophield. Bovendien deelde men de zendtijd met het in 1982 gestarte Radio TROD. Deze laatste richtten zich aanvankelijk op de derde leeftijd maar zochten vervolgens toch een ruimer publiek. Vanaf 1 april 1987 schoot Succes uit de startblokken en veroverde snel een plaats in het lokale radiolandschap. Tussen 1999 en 2001 werd aangesloten bij het Spitsradionetwerk maar wanneer de bedenkers uiteindelijk kozen voor TOPradio, hield Succes zich aan zijn oorspronkelijke koers. Een keuze die men zich na al die tijd nog niet beklaagde. 

De provincie Limburg

De voorzitter van Radio Benelux krijgt een ‘Oorkonde’ uit handen van de toenmalige Aalsterse Prins Carnaval in Taverne Dick Martens.

Radio Benelux startte in 1980 met uitzenden in Paal/Beringen. En eigenlijk houdt het verhaal hier al op. Gewoon omdat dit station sindsdien nooit zijn originele koers heeft laten varen. Gestart als lokale omroep is men dit nog steeds. Het enige en grootste verschil zit enkel en alleen in de kwaliteit van de uitzendingen. Die zijn alleen maar beter geworden. De band met de regio nog strakker. Over enkele maanden staat misschien wel de grootste gebeurtenis sinds jaren te wachten. Na het behalen van de nieuwe licentie voor negen jaar, kreeg men ook een nieuwe frequentie. Er wordt in maart verhuisd van 103.6 naar 106.4MHz.

° Achtereenvolgens: Radio TRL, Spitsradio Succes en Radio Benelux

De provincie West-Vlaanderen

De VBRO is de Vrije Brugse Radio Omroep. Het station is het geesteskind van zanger, componist en producent Norbert van Slambrouck. Ooit aan de slag als presentator bij Radio 2 Omroep West-Vlaanderen en Radio Mi Amigo. Geen wonder dus dat men snel de weg vond naar de Brugse bevolking. Helaas ging het begin jaren negentig bergaf en ging de vereniging in vereffening. 

VZW Edison Radio Omroep nam de frequentie van de VBRO over. Desondanks bleef de ambitie bestaan om de Brugse glorie van weleer terug in de lucht te brengen. Het was vooral Fréderic Thomas die in 1991 geen enkele inspanning onbenut liet om deze droom te realiseren. Er volgde een kort avontuur bij FamilyRadio maar omdat de Brugse luisteraars massaal protest aantekenden, werd snel weer voor een onafhankelijke koers gekozen. Een beslissing die men zich tot op heden nog niet beklaagde. 

De provincie Antwerpen

Radio Golden Flash kreeg niet alleen op lokaal niveau maar ook op landelijk vlak de nodige bekendheid via een reportage tijdens het televisieprogramma ‘Koppen’ op TV1. De vaste waarde in het radiolandschap van Westerlo is het levenswerk van de 36-jarige Patrick Van Kerckhoven. Sinds 1 april 1982 volgt de lokale omroep, die vanuit een omgebouwde garage uitzendt, een eigenzinnige richting. Volks, familiaal, dicht bij de mensen. Door het mislopen van een nieuwe licentie oogt de toekomst evenwel vrij somber. 

Achtereenvolgens: VBRO en Radio Golden Flash


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Intussen in de provincies: Radio Bingo en Radio Maaskant

Radio Bingo in Roeselare gaat rolschaatsen en Radio Maaskant in Maasmechelen houdt het voor bekeken.

Radio Minerva: Verjaardag 40 in mineur

Jan Kritiek (naam bekend bij de redactie) maakt zich zorgen over het plotse elitaire karakter Lees verder

Blad 1584: Lily, Tom, Radio LRM & ROS

• 'Lily' van Tom De Cock wint trofee • Minister Dalle bezocht Radio LRM • Lees verder

Blad 1581: OER Audio, Jess FM, Radio2, NPO 3FM (video/audio)

• Nieuw DAB+-toestel voor mensen met dementie • Jess FM hervat Wonderjaren Live • Jingles Lees verder

PXL Radio brengt leren radiomaken in de praktijk

Hogeschool PXL start op maandag 19 september, de start van het nieuwe academiejaar, met haar Lees verder

Small City versus big city (video)

De herfst avant la lettre in carnavalstad Aalst waar het als radiostation, mits het surfen op Lees verder

Blad 1577: Valerie Wynants, PXL Radio, Prix Europa

• Valerie Wynants naar Studio Brussel • Limburg: Radio VRD wordt PXL Radio • VRT-podcasts Lees verder

Blad 1576: Ann&Daan, RGR2, FM-licenties Nederland

• Ann&Daan beginnen er aan • RGR2 gooit Vlaamse ambiance overboord • Nederland: commerciële FM-vergunningen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx