RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Retro: ‘Belgische Nationale Hitparade’ – 1 juli 1979

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

U weet inmiddels hoe het werkt: het einde van de maand staat gelijk aan een nieuwe aflevering van een opgefriste offshore radio hitlijst, van de hand van Ferry Eden. Als oud-presentator van Radio Mi Amigo, kent hij de geschiedenis van dit station als geen ander. Iets wat hij trouwens bewees als auteur van het boek ’Mi Amigo, de Vlaamse Tack van de zeezenders’. In deze aflevering gaan we terug naar 1 juli 1979.

Vier sponsors en één nieuw zendschip

Bijna onverwacht verscheen op 24 juni 1979 het nieuwe zendschip de MS Magdalena van Radio Mi Amigo  voor de Belgische kust. Daaraan was in Griekenland gedurende vijftien maanden een kostenverslindende voorbereiding vol tegenslagen voorafgegaan. Het radiostation zèlf had nog tot en met 20 oktober 1978 uitgezonden van het oude zendschip de MV Mi Amigo, dat in de monding van de Thames gedeeld werd met Radio Caroline. Deze laatste slaagde er vanaf april 1979 weer in operationeel te worden vanaf het vervallen zendschip. Ook Radio Delmare was opnieuw weer van de partij vanaf de schuit Martina oftewel de Aegir II.
 
De initiatiefnemers van het Magdalena-project, Patrick Valain en Germain Boi, hadden vier sponsors weten aan te trekken, waarvan Sylvain Tack er één was. Hij had in het voorjaar van 1978 de zender gekocht die via HAM in Gent (de reclame ‘Wat is citizenband of 27 MC…’). in de Verenigde Staten was besteld en in Griekse havenplaatsje Piraeus was afgeleverd. Maar de Spaanse overheid had Tack eind 1978 gesommeerd te stoppen met Mi Amigo óf het land te verlaten.

Het bochtengewring van Sylvain Tack
 
De terugkeer van de naam Mi Amigo vanaf zee kwam Sylvain Tack juni 1979 dus zeer ongelegen. Hij moest zich in Spanje in allerlei bochten wringen om zich te verantwoorden en zijn betrokkenheid te ontkennen. Het zou tot veel gedoe leiden en zelfs tot een aangifte van zijn advocaat bij de Belgische justitie tegen het gebruik van de naam Mi Amigo. Je leest er alles over in het hierboven geciteerde boek.
  
Bij vertrek uit Griekenland was het zendschip niet klaar en de officiële start van Mi Amigo op 1 juli 1979 was niet gepland. De organisatoren hadden beslist dat het zo wel genoeg gekost had. Door ‘de bodemloze put’ was het geld ver op! Bovendien was het volop zomer en vakantie, zon en strand was dus een gunstige tijd voor het muzikale geluid vanaf zee. De andere investeerders waren er blij mee.
 
Tijdens de testuitzendingen op de 272 meter middengolf, 1100 kHz, de eerdere golflengte 319 meter was immers in gebruik bij Caroline, werd opmerkelijk vaak ‘Guitar Holiday’ van Oasis gedraaid, wat de nieuwe herkenningsmelodie bleek te zijn. De plaat was een productie van Mouse Music van Adriaan van Landschoot. Samen met andere nummers uit zijn bedrijf, was zijn betrokkenheid bij het project meer dan speculatief.

Besparingen alom en te vroege start
 
De personele bezetting aan boord van de Magdalena was bedenkelijk. Mechanicus Hannah was bevorderd tot kapitein van het zendschip, hij kon rekenen op de hulp van drie Ghanese matrozen. Kees Borrell (foto bovenaan: links), die als toezichthouder en manusje van alles tijdens de verbouwing tot zendschip maanden aan boord was gebleven, maakte non stop muzikale overuren in de studio. Na de fantastische start met Ton Schipper om 12:00 uur op 1 juli 1979, bleek er slechts één deejay aan boord te zijn: Wim de Groot. Samen met ‘non stop’ Kees Borrell stond hij garant voor de complete live-programmering!
 
Ferry Eden: “Ik heb het met verbijstering aangehoord! Ik was verbaasd dat Germain Boi, die me eerder in 1979 adviseerde standby te blijven, me niet belde nu Mi Amigo terug was. Dat gebeurde pas in de derde week, waarna ik de hele rest van de zomer op het zendschip was. Veertig jaar later, tijdens het schrijven van mijn boek, werd me duidelijk dat men uit besparing bij voorkeur jongens die net van school kwamen en nog geen hoge financiële eisen stelden, had gezocht. Spoedig was de onwenselijkheid daarvan duidelijk, maar het bleef kwakkelen met Mi Amigo en de Magdalena.”   
 
Op zaterdag 27 juni 2020 tussen 12:00 en 15:00 uur presenteerde Ferry Eden (foto bovenaan – rechts) de ‘Belgische Nationale Hitparade’ van het weekend 1 juli 1979. Vanwege de officiële start van Mi Amigo op die datum en de beperkte middelen aan boord werd die indertijd niet uitgezonden. In de sfeer van toen kun je de vijftig populaire platen van toen, 41 jaar later alsnog beluisteren via FouteMuziekRadio (12:00-15:00 uur).


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Ferry Eden met ‘nieuwe’ Mi Amigo Top 50

Zaterdag 25 april op FouteMeziekRadio   Het is lente 1978 op het zendschip MV Mi Amigo in Lees verder

Menuwissel: Ferry Eden presenteert RNI Top 50

Via FouteMuziekRadio is er aanstaande zaterdag 27 juli 2019 voor de afwisseling weer eens een Lees verder

Mi Amigo Top 50: Ferry Eden doet het dubbel

Top 50 van 14 juli 1974 in twee verschillende uitvoeringen Naar trouwe en goede maandelijkse Lees verder

Retro ‘Mi Amigo Top 50’ met Ferry Eden

Zaterdag aanstaande 2 maart, is via foutemuziekradio.nl de ‘Mi Amigo Top 50’ van 18 maart Lees verder

Het is vandaag 12 september… 1979 (audio)

Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag Lees verder

Radio Caroline zoekt 500k voor restauratie Ross Revenge

Radio Caroline moet 500.000 pond vinden om het historische radioschip “definitief en grondig” op te Lees verder

Blad 1556: Studio 100, Mi Amigo Harwich en Nederlandse FM-kavels

• Studio 100: Bourlon gelooft in oplossing voor radiodossier • Harwich: twee dagen zeezenders • Lees verder

Offshore Radio Collection wordt gelanceerd op YouTube (video)

In samenwerking met Ben Meijering kondigt Radio London de start aan van een nieuw YouTube-kanaal.

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx