RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Requiem voor een Zwart Schaap (audio & video)

‘Veronica Sorry, is het nou allemaal echt voorbij?’ Het antwoord kwam in de late namiddag van zaterdag 31 augustus 1974 toen de sluiting van de ver uit bekendste zeezender in de Benelux op ongeloof, onbegrip en op veel verdriet stuitte. De toenmalige minister van CRM (Cultuur, Recreatie & Maatschappelijk werk) Harry van Doorn was de kop van jut omdat hij achter de Nederlandse anti-zeezenderwet zat. Maar was de striemende kritiek wel geheel terecht?

Het monopolie van het schijnbaar onaantastbare Radio Veronica (genoemd naar een boek van schrijfster Annie M.G. Schimidt), in de lucht sinds 1960, werd in het voorjaar van 1971 aangevallen. Radio Noordzee Internationaal had al een hele tijd, met vallen en opstaan, geprobeerd om met Duits- en Engelstalige programma’s een deel van het Europese publiek te charmeren. Maar pas toen er een flinke kapitaalsinjectie kwam uit Nederland van de door John de Mol Senior geleide muziekuitgeverij Strengholt, kwam er schot in de zaak. 

Het was nog meer schrikken voor Veronica toen voor de Nederlandstalige service hun oud-medewerkers Jan van Veen en Joost den Draaijer werden aangetrokken. En plots lagen er voor de Scheveningse kust twee zendschepen die streden om de gunst van de consumenten. Een compleet nieuwe situatie die zou leiden tot een bitsige strijd. De gevestigde waarde wilde de nieuwkomer liever geen plekje gunnen…. 

Her en der haalden bepaalde minder fraaie acties van Veronica de pers. Uiteindelijk barstte de bom. Nogal letterlijk zelfs. In de late avond van 15 mei 1971 klauterden drie duikers, in opdracht van de Veronica-directie, aan boord van de kleurige Mebo II. Een springtuig werd op een waterbuis gemonteerd. De daarop volgende explosie en de uitslaande brand schudden de bemanning door elkaar, iets later gevolgd door politiek Den Haag. 

Fragment uit ‘ Andere Tijden Sport’ van 20 januari 2019 waarin een eigenzinnige Frans Derks centraal staat.

Massaal protest

Het aanzwellende gemor van de politici in de Tweede Kamer over deze gangsterpraktijken resulteerde in diverse hoorzittingen waarbij Veronica voor de omschakeling van zeezender naar commerciële radio pleitte. Duizenden fans spraken hun steun uit. ’18 april, we kunnen het toch proberen’ werd de grootste demonstratie die het Binnenhof ooit had gezien. Maar de regering hield het been stijf. Vanaf 1 september 1974 zouden zeezenders niet langer geduld worden.

Tijdens een alles of niets offensief om de definitieve ondergang af te wenden, startte de in zeven haasten opgerichte Veronica Omroep Organisatie (V.O.O.) een grootschalige ledenwerfcampagne. Met succes, maar de overheid spartelde tegen om Veronica tot het publieke omroepbestel toe te laten. De weg naar een officiële erkenning bleef lang gesloten. 

Op de laatste dag van de zomervakantie in 1974 namen alle geliefde stemmen één na één afscheid van het zendschip en de luisteraars. Met het uitschakelen van de zender op de Norderney door technicus José van Groningen, precies om 18:00 uur, viel het doek over een bijzonder boeiende periode in de radiogeschiedenis. Ferry Maat zorgde twee uur later bij Radio Noordzee Internationaal voor hetzelfde passende slot.

Epiloog

Ondanks de herhaalde politieke weigeringen om een vergunning toe te kennen, gaf de Veronica Omroep Organisatie de strijd niet op. De onafgebroken inspanningen werden uiteindelijk beloond toen op 28 december 1975 de V.O.O. de nieuwe klassieke muziekzender Hilversum 4 mocht openen. En het zou daar niet bij blijven… (FVM)


Spotlight

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Rock Art verwerft nalatenschap zeezender Veronica

Het Nationaal PopMuseum RockArt heeft uit een nalatenschap een groot aantal unieke items van de Lees verder

Mi Amigo en Veronica terug op AM (audio)

Het zeezendergevoel is een woord dat geen enkele automatische tekstcorrector (vanzelf) kent. Het hoort dan Lees verder

M-TV sprak met Hans Becker over Veronica (video)

De Nederlandse Auteur Hans Becker was vrijdag 26 juni te gast bij M-TV. Hij vertelde Lees verder

Een ‘zeezender’ in Amsterdam anno 2020!

Extra AM is één van de (vele) LPAM-zenders die in Nederland te beluisteren zijn. Gelicenseerde Lees verder

Norderney nog één keer terug op zee?

Recentelijk is de stichting ‘Vrienden van het Veronica-schip’ opgericht met als doel in het ‘Jaar Lees verder

Het is vandaag 28 augustus… 1999 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het is vandaag 21 augustus… 1999 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Terug naar ‘Veronica 828’ (video)

Al is het alweer vele decennia geleden dat de grootste avonturen van zeezenderradio achter ons Lees verder

Meer over Veronica

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x