RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Open brief aan Lex Harding, Willem van Kooten, Ruud Hendriks en John de Mol

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De nieuwste ontwikkelingen rond het vroegere zendschip van Radio Veronica, de Norderney, vervullen mij met afschuw en grote zorg. Geparkeerd aan de NDSM pier in Amsterdam, schuin tegenover dat andere brok mediageschiedenis: het REM eiland, wordt de Norderney in handen van de zoveelste ondernemer een soort veredelde friettent.

De naam VERONICA staat nog altijd aan weerszijden op de romp, er staan masten op die precies lijken op de masten waartussen in de jaren zestig en zeventig de antenne was gespannen die Nederland van razend populaire radioprogramma’s voorzag. Zo van een afstand valt de afschuwelijk verminking niet op en lijkt het allemaal dik in orde.

De Norderney groeide destijds uit tot het symbool van het gevecht tegen het schandelijke monopolie van Hilversum en het verraad van volksvertegenwoordigers die partijpolitiek boven de wens van de Nederlanders stelden. De afgelopen jaren is het schip gebruikt voor activiteiten die totaal niets met de door haar geschreven radiohistorie te maken hebben, die één voor één faalden en het schip slechter achterlieten.

En vergeet niet: het aantal landen op deze wereld dat te maken heeft gehad met het unieke hoofdstuk zeezenders is bijzonder klein. Scandinavië, Engeland, Schotland, Nederland, België, Israël, Nieuw Zeeland… dan heb je het wel gehad.

Het fameuze schip van Radio Caroline: de mv Mi Amigo is in het harnas gestorven, het zendschip van RNI is op de Middellandse Zee naar de bodem gebombardeerd, de Galaxy van Radio London rotte weg in een haven in Hamburg, de Communicator van Laser is gesloopt zoals talloze anderen. 

Alleen in Engeland ligt de Ross Revenge nog: het schip van Caroline dat in de tachtiger jaren nog een tijdje radio uit zee heeft verzorgd en nu met een zendvergunning actief is. De Norderney is één van nog geen handvol gespaard gebleven zendschepen. Wat er op dat schip gebeurde, heeft de basis gelegd voor alle commerciële stations die we vandaag de dag in ons land hebben.

Het kan toch niet zo zijn dat we dat schip langzaam maar zeker naar de verdommenis laten gaan en dat het straks wordt weggesleept naar een sloper. De tijd begint te dringen! Er moet iets komen als een fonds of een stichting om de Norderney veilig te stellen, in oude staat te herstellen en respectvol een nieuwe rol te laten spelen.

Ik doe een klemmend beroep op u om de koppen bij elkaar te steken en de basis te leggen voor het behoud van dit legendarische zendschip!

Hoogachtend,
René van den Abeelen, Almere

Foto’s: JD Photography – Veronicaschip.nl


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

René over radio (3)

Een eigenaardig vak Onlangs schreef een Engelse collega op zijn Facebookpagina over een vraag van Lees verder

René over radio (2)

JLB is deze week nog steeds aan zee. Stoom aflaten, zuurstof opdoen, hoofd vrijmaken. Geen Lees verder

René over radio (1)

Net als dit jaar viel die datum in 1973 op een woensdag. En het was Lees verder

Nederland: wordt Veronica (weer) het kind van de rekening?

Nog voor het hoger beroep over de veiling van de FM-frequenties op 13 december wordt Lees verder

Zoeken naar de vlag van Veronica (audio)

Bladerend in mijn archieven van het jaar 1962 botste ik op berichten over de toen Lees verder

Veronica Sorry, Rob?

Waarom Rob Stenders zich in een twee voor twaalf situatie bevindt en dit ook de Lees verder

1962: En hier is Radio Veronica voor… de huisvrouw (audio)

Hans Knot blikt terug op een onderzoek uit 1962 waarin men uitvlooide waarom huisvrouwen vooral Lees verder

Nieuwe unieke zeezenderfoto’s online

Hoewel Duitsland zelf geen zeezenders kende, is het dankzij oosterburen dat de geschiedenis van de Lees verder

Meer over Veronica

Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
claude Van Isterdael
claude Van Isterdael
31 juli 2019 - 09:57 09:57

Deel volkomen de mening van de schrijver van deze open brief, was zelf een paar jaren geleden op het schip in Antwerpen waar het toen als “partyboot” dienst deed en een troosteloze indruk gaf qua onderhoud.
Zulke schepen zouden moeten aangekocht worden, opgeknapt door fanaten van toen, gerestaureerd met de originele boordapparatuur en daarna dienen als…museum.
Als enig nog overlevend exemplaar van de bloeiende zenderperiode(behalve de Ross Revenge in de UK) zou het inderdaad een schande zijn om het schip voor de zoveelste maal te verminken of te laten wegrotten om tenslotte onder de slopershamer te verdwijnen !
Vele van de Nederlandse dj’s van toen, die nu mediamagnaten zijn geworden, zouden daarom een stevige duit in hun zakje mogen doen om het schip van de ondergang te redden en het een plek te geven waar het thuishoort ergens in Nederland.

Gerard#
Gerard#
17 mei 2021 - 16:41 16:41
Antwoord aan  claude Van Isterdael

Ik dacht dat onder Leiding van Erik de Zwart het schip uit België naar Groningen was gevaren. Daar opgeknapt is. Toen had men het toch in handen ?! Wat is er dan mis gegaan ?

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx