RadioVisie

  • .
    Heynen
    .

Rekenmachine stuk bij Administratie Media?

Het waren nog zo een mooie voornemens. De conceptnota stelde het heel duidelijk: ‘Een technische opwaardering van de lokale radio’. Toen we in januari 2017 het frequentieplan zagen bleken ineens alle hoogvermogen frequenties bestemd voor de netwerkradio’s. De onafhankelijke spelers in de steden kregen over het algemeen maximaal 100 Watt toebedeeld. Met een uitzondering voor Bruzz dat 3.000 Watt mag gebruiken. De zender diende er zelfs geen dossier voor in. De theorie dat je een vergunning niet eeuwig kunt verlengen geldt niet voor, de overigens gewaardeerde, Brusselse omroep.

Maar het kan altijd nog slechter. Kennelijk heeft men een nieuwe rekenmachine gekocht bij de Administratie Media. Voor zenders in steden, met een zogezegde 100 Watt ERP duiken plots totaal andere waarden op. Er blijken erkende radiostations te zijn waarvan de vermogens vaak niet meer dan 10 tot 20 Watt mogen bedragen. In een stedelijke omgeving kom je daar letterlijk de straat niet mee uit. Nochtans zette de VRM een paar jaar eerder op papier dat je met een 20.000 Watt-zender, op een vrije frequentie, vanuit Schoten het centrum van Antwerpen niet kan dekken.

Radio Reflex in Mechelen haalt de zuidrand van de stad niet meer. Maar krijgt er een minivermogen in Boom bij. Wat heb je er aan wanneer je je eigen stad niet kunt bedienen? Ook de storingen uit Brussel voor Radio Reflex worden voor onbepaalde tijd vastgelegd. Waarom krijgt Reflex nog een vergunning? Het lijkt er hard op dat de vermogens van bijna alle omroepen in steden gehalveerd worden.

Dit frequentieplan kent alleen verliezers. Hebben de stellers dat ‘een complete generatie radiomakers buitenspel wordt gezet’, gelijk? Bevalt het je niet? Je mag naar de Raad van State. Dat is je democratische recht. Het kost ongeveer 15.000 euro. De overheid gaat zich uiteraard verdedigen met de ‘juiste’ juridische technieken. Hopen dan maar dat een dergelijk rechtscollege voldoende begrijpt van techniek of de inspanningen zijn bij voorbaat kansloos.

Het is hoog tijd om als branche één standpunt in te nemen en desnoods een boer in te schakelen om een gierkar leeg te kieperen voor het parlement. Al moet ik op mijn woorden passen. Voor je het weet beweert er iemand dat ik oproep tot geweld.

° Illustratief epiloogje (1)
° Illustratief epiloogje(2)

Is getekend: Victor Olsen


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

7 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
victor olsen
victor olsen
21 januari 2018 - 11:31 11:31

Wat dacht je van de volgende oplossing Bjorn?
Voldoende wettelijk vermogen om 20 kilometer rondom jouw stad te ontvangen te zijn.
De SARC is het met mij eens.
Dus noem het aankaarten van echte problemen géén onzin.
Dat jij op dit moment meer last hebt van een zender uit Heist en dat Gold zijn zaken niet voor elkaar heeft kan best zo zijn.
Maar daar zou jij je helemaal geen zorgen over moeten maken.
Gewoon een degelijk zendgebied.
Dat is de voorwaarde om te kunnen functioneren als lokale omroep.
Al 30 jaar gezeik daarover.
Dat kaart ik aan.

victor olsen
victor olsen
19 januari 2018 - 15:29 15:29

Toch even een korte reactie voor Bjorn.
Over heel de wereld wordt 30 watt als een mini vermogen gezien.
100 watt ERP is volgens elke technicus in een stedelijk gebied maximaal 2,5 kilometer.
We spreken dan over binnenhuis ontvangst.
Niet over autoradio ontvangst met een buiten antenne.
Dit is theoretisch zonder storende factoren.
Gold FM heeft een hoog vermogen gekregen in Brussel.
(Mogelijk vult men dat technisch in de praktijk slecht in)
Dat is verder volgens de eigen plan norm van het samenwerkingsakkoord niet mogelijk.
Toch wordt dit toegestaan voor onbepaalde tijd.
Daar worden jouw rechten geschonden.
Maar als jij hier tevreden mee bent en de goed nieuws show wenst te spelen.
Dan is dat uiteraard je goed recht.
Nu maar hopen dat Gold niet verhuisd naar een goede locatie.
En dat de BIPT je niet komt controleren.

Björn Van Win
Björn Van Win
19 januari 2018 - 19:20 19:20
Antwoord aan  victor olsen

BIPT is steeds welkom. De koffie staat klaar. Ik wil de goed nieuwsshow absoluut niet spelen, het zijn steeds anderen die een oordeel moeten vellen over iets waar ze zelf niets mee te maken hebben. Voor sommigen is het nooit goed. Op wettelijk vermogen: niet te ontvangen, dus niet goed. Vermogen niet wettelijk: goh wat een schande, dus ook niet goed. Och ja waarom reageer ik toch op deze onzin. *case closed*

luce
luce
19 januari 2018 - 10:24 10:24

De groten eten de kleintjes op.
Enthousiaste gewone mensen die jarenlang met veel liefde hebben gewerkt aan lokale verankering worden uitgelachen en bij het groot vuil gezet. Alles voor de machtigen en het grote geld.
Leve de Open VLD.

Frank
Frank
19 januari 2018 - 11:43 11:43
Antwoord aan  luce

Luce, ik hoop dat je met het grote geld dan toch de VRT, de Medialaan en Mediahuis bedoeld want bij 3 van de 4 pas erkende netwerken ga je dat ook niet vinden hoor.

Björn Van Win
Björn Van Win
19 januari 2018 - 09:23 09:23

Ik weet niet wie dit allemaal schrijft, maar hier staan toch wel een paar onwaarheden in dit artikel. Reflex haalt wel de zuidkant van de stad. De zender van Gold FM 106.1 Brussel stoort geen enkele lokale radio in Vlaanderen. Dit Turks station haalt amper de Brusselse ring. Het mini-vermogen voor Boom, waar wordt deze info vandaan gehaald? De zendvergunning voor Boom is nog niet eens afgeleverd, laat staan het vermogen gekend. Wat wel waar is dat er een probleem is tussen Christina 106.1 FM Heist-op-den-Berg (23 watt, 4 dipolen, 63 watt uitgestraald vermogen op een hoogte van 70 meter boven zeeniveau) tegenover Reflex 106.2 FM Mechelen (30 watt, 4 dipolen, 100 watt uitgestraald vermogen op een hoogte van 35 meter boven zeeniveau). Dat er daar een probleem is dat klopt, de rest is een puur verzinsel!

Frank
Frank
19 januari 2018 - 08:08 08:08

In Antwerpen zijn er nog 2 frequenties voor de volgende erkenningsronde. 105.4 met 10 watt en 107 met 35 watt. Zelfs als ze die zouden samen voegen tot één pakket blijft het speelgoed waarmee je in Antwerpen centrum niet te ontvangen bent.
Benieuwd wie daar nog 500 euro voor over heeft om een dossier in te dienen.

Don`t copy text!
7
0
Deel hier gerust uw gedachtenx