RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Regionale en lokale radio heeft toekomst op FM als…

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

RadioVisie wil een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. 

Regionale en lokale radio heeft toekomst op FM als…

In het debat of de Vlaamse lokale en regionale radiostations al of niet een plekje moeten (of zullen) krijgen op DAB+ lijkt de teneur de laatste weken wat op te schuiven. Bij de kleine spelers groeit de overtuiging dat ze door de nationale spelers bewust uit de digitale ontwikkeling worden gehouden en dat hierachter misschien wel een verborgen politieke agenda schuilt, waarin ook het kabinet Gatz en de VRT bewust meespelen.

Het is een feit dat mediaminister Sven Gatz politiek minstens een pak duidelijker zou mogen zijn over hoe hij op langere termijn de technische bestaanszekerheid en de verdere ontwikkeling van het lokale en regionale radiolandschap ziet. Het lijkt me nu toch echt geen overdreven vraag dat Vlaanderen hierover eindelijk eens een toekomstvisie uittekent, klare wijn schenkt, uiteraard duidelijk gekaderd in het ruimere digitale verhaal?

Laat me daarom alvast deze mogelijke voorzet geven. Het is zeker geen pleidooi voor een definitief verblijf van de lokale zenders op FM, wel één mogelijke denkpiste, waarbij DAB+ en FM naast elkaar blijven bestaan. Een piste waarop Gatz trouwens zelf al (beperkt) zinspeelde. Het is aan de minister en aan de politieke families om het volgende idee al dan niet verder te laten rijpen.

Kijken naar Europa

Wat ik alvast goed vind aan het digitale radiobeleid van Gatz is dat hij vrij nauwgezet de Europese evolutie volgt en er ook wil voor zorgen dat Vlaanderen zich Europees in een veilig tussenpeloton ophoudt. Zo loop je niet te ver achter en kun je leren uit wat de koplopers in Europa goed en fout doen. Want hoewel het enerzijds duidelijk is dat DAB+ commercieel en beleidsmatig voor langere tijd een dominante radiostandaard zal worden in Europa, moet je anderzijds ook vaststellen dat er bij die digitale switchover de komende jaren nog een heel leerproces komt kijken.

Voor de Vlaamse lokale en regionale radio zal het daarom ook belangrijk zijn hoe de Europese verhoudingen en de regelgeving «FM versus DAB+» zich zullen ontwikkelen.  Binnen de EU starten binnenkort de onderhandelingen over een «Europese elektronische communicatiecode», daar brachten we twee weken geleden al een bijdrage over.

Einde wenkt voor FM-only

Belangrijk voor de radiosector daarin is een wenkend Europees verbod op de verkoop van «analog-only» toestellen. De kans lijkt groot dat op EU-niveau de verkoop van toestellen die enkel FM en/of AM kunnen ontvangen al vanaf 2020 aan banden wordt gelegd. Anders gaan steeds meer landen dat individueel beslissen, zoals Italië al deed. Voor een belangrijk standaardproduct als een radiotoestel is een uniforme Europese regelgeving noodzakelijk, daar kun je objectief enkel voorstander van zijn.

Verovert hybride de markt?

Volgende belangrijke vraag is dan: welk soort radiotoestellen zal de markt veroveren, na die EU-regulering? Gaat de consument kiezen voor toestellen met enkel DAB+? Of zal de Europese markt snel overspoeld worden met hybride toestellen: FM + DAB+?

Gelet op de toch wel grote achterstand en de lage goesting op vlak van DAB+ in nog een vijftiental EU-landen, ben ik geneigd te denken dat die hybride toestellen wel eens voor langere tijd dé toekomst zouden kunnen zijn. Net zoals de toestellen met AM en FM al een halve eeuw meegaan, zal ook een toestel met FM en DAB+ voor lange tijd de commerciële standaard kunnen worden. In de Europese autobranche gaat het trouwens nu al duidelijk die kant op. Voordeel is bovendien dat er, in tegenstelling tot AM en FM, geen significant kwaliteitsverschil is tussen FM en DAB+.

In de rand: in die hybride toestellen zal internetradio altijd pas de derde optie zijn. De noodzakelijke chips voor internetradio zijn immers duurder, waar de chips voor FM en DAB+ spotgoedkoop zijn.

De nieuwe «apartheid»

Voor onze opeen gepropte Vlaamse lokale en regionale radio’s op FM kan die nieuwe hybride markt op termijn technisch in hun voordeel uitdraaien. Want als alle nationale omroepen, openbaar en commercieel, binnen enkele jaren verplicht moeten migreren naar DAB+, dan krijgen de regionale en lokale zenders de hele FM-band voor zich. Dan is de nieuwe «apartheid» gewoon een feit.

De volgende stap is dat Vlaanderen die «apartheid» actief koppelt aan het uittekenen van een volledig nieuw frequentieplan, waarbij op FM enkel nog regionale en lokale frequenties worden toegelaten. In die omstandigheden kun je in Vlaanderen perfect ruimte creëren voor minstens 150 regionale frequenties van 2 à 3 kilowatt, plus nog een 100 lokale frequenties van 100 tot 200 Watt. En dit keer mét alle elementaire technische garanties op vlak van zendcomfort.

Kortom, dan kun je de lokale radiosector “waar nooit plaats voor was” eindelijk ademruimte én groeimogelijkheden geven. Hoe vroeger en pro-actiever Vlaanderen zich aan het werk zet voor dat nieuwe frequentieplan, hoe meer geloofwaardigheid het vanuit de – terecht achterdochtige – lokale radiosector zal genereren. Goodwill moet altijd van twee kanten komen.

Op voorwaarde dat..

Indien minister Gatz of zijn opvolger deze visie zou verdedigen, dan moet hij er ook actief mee aan de slag. Dan moet hij vooreerst zorgen dat (1) deze «apartheid» in heel Europa (én Wallonië) een draagvlak krijgt. Je kunt dergelijke apartheidspolitiek immers niet als een eilandje in Europa voeren. Dan moet hij ook luidop zeggen dat (2) Vlaanderen niet kiest voor een FM-switchoff, maar enkel voor een switchover van de nationale omroepen. Nog belangrijker: dan moet hij (3) de transitieperiode naar DAB+ voor de landelijke zenders strikt en duidelijk in de tijd beperken en op FM geen «karottentrekkers» en zeker geen «bezettingspolitiek» tolereren.

Vanuit Vlaanderen moet men dan ook (4) toezien dat de (invloedrijke) EBU-standpunten – waar de VRT een stem in heeft – op de duur niet fanatiek gaan overhellen “voor DAB+” en “tegen FM”. Dan moet (5) Europa de aasgieren die de FM-band voor andere doeleinden willen inpalmen terugfluiten. Het moet dan echt op àlle vlakken een duidelijk «en-en-verhaal» zijn.

Geen anti-FM campagne

De Vlaamse overheid moet er nu al politiek op toezien dat ook de VRT dat tweesporenbeleid duidelijk onderschrijft. De VRT mag dus geen anti-FM-politiek beginnen voeren, zelfs al zit er binnen enkele jaren geen enkele VRT-radio meer op de FM-band. Vooral die VRT én de Vlaamse overheid letten dus best nu al op om de MoU rond DAB+ niet te interpreteren als een campagne “DAB+ in plaats van FM”, maar wel als een nieuw toekomstverhaal “FM én DAB+ naast elkaar”, met elk hun eigenheid.

Dat de andere spelers binnen die MoU-groep (de landelijke commerciëlen en Norkring) het wellicht liever anders zullen spelen, dat is hun zaak. Politiek kan en mag de VRT en de Vlaamse overheid het echter niet maken om daarin zomaar klakkeloos mee te gaan. Het kan geen maatschappelijke opdracht zijn om in het kader van de switchover de lokale en regionale radio en passant helemaal dood te knijpen.

Dus ja, lokale en regionale radio hebben een toekomst op FM… als, als en als. Maar dan moet Vlaanderen eerst politiek wel snel én duidelijk kleur bekennen.

Rudy De Saedeleir


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Italië: Frequentieplan DAB+ eindelijk goedgekeurd

Voor het land betekent dat een enorme stap voorwaarts, want de sector was al twintig Lees verder

Blad 1549: TikTok Music, Sublime, DAB+ in Kroatië (audio)

• Broedt TikTok op eigen muziekstreamingservice? • Nederland: One’sy Muller naar Sublime • Kroatië: eerste Lees verder

Nostalgie nu ook in Nederland (én op DAB+)

Het wordt een digitale non-stopzender die vandaag via de Nederlandse DAB+ het plekje inpikt van Lees verder

Blad 1544: Le Figaro, Asian FX, Sunlite Radio

• Frankrijk: Le Figaro gaat Times Radio achterna • Londen: Asian FX verdwenen van de Lees verder

Blad 1542: DAB+ in Nederland, Facebook, Hilversum 3

• Nederland: reorganisatie regionale DAB+ • Facebook: creators verdienen geld met muziek • Zo klonk Lees verder

Blad 1540: Radio 10, DAB+ in Frankrijk, Veronica

• Nederland: Radio 10 is minst afhankelijk van FM • Frankrijk: Laatste plekje vacant op Lees verder

Blad 1539: Premium Radio, Grand Prix Radio, Waterstad FM (audio)

• Monaco: Belgische Premium Radio bestaat 1 jaar • Nederland: Grand Prix Radio zet stap Lees verder

Blad 1537: Geert Brouwer, maradio.be, Radio Campus Lille

• Geert Brouwer is niet meer • Wallonië: DAB+ uitgelegd voor elk automerk • Nieuwe Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

19 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Albert
Albert
13 november 2018 - 10:59 10:59

Als hobbyist herstel en restaureer ik audio apparatuur van de grote merken uit de gouden jaren ’70. Menig FM-tuner heb ik een nieuw leven gegeven; prachtige toestellen die destijds een vermogen hebben gekost. Het zou me pijn doen mocht die apparatuur voor altijd stom blijven. Al moet ik toegeven dat ik, gezien de erbarmelijke inhoud van hedendaagse radio, nog weinig op FM luister. Te veel reclame en constant fileleed, alsof mensen die in de file staan daar wat aan zouden hebben. Met veel plezier heb ik onlangs Radio Caroline opnieuw ondekt via internet. De soundtrack van mijn jeugd! Topradio, gemaakt door mensen met liefde voor muziek. Die van Caroline hebben het gepresteerd om in de UK zelfs weer op AM uit te zenden! Helaas veel te zwak om hier op te pikken. Maar zeer genietbaar op internet.

Wim
Wim
1 juli 2018 - 23:41 23:41

DAB, mij goed, maar laat FM bestaan aub.
Kocht net op de rommelmarkt een oude Loewe radio … zo nog één met buizen (‘lampen’) die moet opwarmen voor er iets uitkomt. Ben echt onder de indruk van de mooie warme klank die die voortbrengt, niet te evenaren met zelfs de beste digitale tuners, DAB of DAB+ inclusief.
Maar wat moet ik met mijn mooie radio als men stopt met FM ? Juist ja, dan kan ik er alleen nog naar kijken want DAB zal die niet aankunnen.
Ik ben niet tegen vooruitgang, maar bestaande technologieën vervangen ruikt weer maar eens naar ‘uitmelking’. We mogen met zijn allen een nieuwe autoradio kopen. Schandalig noem ik dat.
DAB kan perfect naast FM bestaan, waarom dan stoppen met FM ? Ik wil naar mijn radio kunnen blijven luisteren, zelfs als ik ooit met pensioen (mag) ga(an). En zonder DAB-zever.

johan
johan
9 maart 2018 - 10:03 10:03

sommige oudere dab toestellen kan je mits een software upgrade , updaten naar een dab+

Pascal
Pascal
7 maart 2018 - 14:51 14:51

Als ik het goed begrijp kwamen ze eerst met de (zogezegde) FM-vervanger DAB. Daarna komen ze met iets nieuws: DAB+ dat ze heel erg promoten en dat niet compatibel is met het vorige ‘nieuwe’ systeem.
Wat als ze over een paar jaar met weer een ander systeem komen? DAB-3 of zo? Moeten we dan weer de DAB+ ontvangers weggooien?
FM-radio bestaat al verschillende jaren, maar het is ook een goed systeem (voor analoog toch). Zal dit echt er uitgaan ten koste van een digitaal systeem DAB+ dat nog niet de standaard is die het zou moeten zijn.
Hetzelfde probleem trouwens met video en film: digitaal streaming en download moet de toekomst zijn, maar wat wordt het dan? Netflix? iTunes? Youtube?
2018 is een jaar waar je de digitale veranderingen echt begint te voelen, maar het is onduidelijk in welke richting het gaat. Er zijn te veel normen en systemen.

victor olsen
victor olsen
17 februari 2018 - 18:01 18:01

Het enige serieuze voorstel is gelijktijdige digitalisering met optimalisering van de zendgebieden.
Van de technische opwaardering va lokale radio is niets in huis gekomen.
Daar waar de koeien loeien zijn kavels met meer frequenties.
In alle steden zijn alle goede frequenties afgepakt.
Wij allebei hebben het beste op met de sector, we verschillen wel van mening.
Alle documenten en ook uitspraken in het parlement wijzen op VRT-aanwezigheid op FM tot algehele uitschakeling van FM.
De VRT wordt altijd sterk gesteund en dat is terecht?
Men kan van alles negeren dat doet men al 40 jaar.
De VRT-lobby is van een totaal andere orde dan de lokale radio lobby.
500 watt is veel te klein voor een stad als Brussel.
Dat heeft te maken met de enorme omvang van de stad.
Dé openbare omroep denkt ook groen dus al dat stroomverbruik is echt geen overbodige luxe.
We hebben feedback o.a. van Vibrato.
Buitenontvangst heeft niets te maken met binnen ontvangt.
Inderdaad je hebt één keer gelijk het is Norkring.

paul
paul
17 februari 2018 - 17:54 17:54

trek gewoon de pries uit de lokalaatjes opgelost dab+ is the future!

victor olsen
victor olsen
17 februari 2018 - 15:35 15:35

Jij denkt dat de lobby van de lokale radio ervoor kan zorgen dat de VRT-beheersovereenkomst kan worden aangepast?
Dat noem ik pas dromen.
Er is geen enkel stuk waaruit blijft dat de VRT een switch off zou doen op FM.
Er zijn wel stukken waaruit blijkt dat de VRT pas bij algehele FM-switch off haar zenders wil uitzetten.
De historie leert (Am) dat de VRT terecht dit als laatste zal doen.
Er is duidelijk afgesproken dat er pas sprake is van het plannen van een datum bij 50% digitale radio.
Jacqueline Bierhorst viel zo ongeveer van haar stoel toen de datum 2022 genoemd werd.
De minister sprak al letterlijk over het nog eens verlengen met 2 jaar voor de nationalen.
Jouw invulling van de FM-band is geen freewheelen het is op niets gebaseerde onzin.
De AM is ook een schaars goed er zijn alleen geen ontvangers en geen luisteraars meer.
De Europese normen zijn fijn alleen trekt Vlaanderen zich er niets van aan.
Het is volstrekt logisch dat een openbare omroep op FM blijft tot het moment dat iedereen een DAB+ toestel heeft.
Een goed gebracht regionaal product kan een marktaandeel hebben.
Maar niet met babyfoon vermogens van 30 watt zender vermogen.
Dat is max 5 kilometer binnenhuis ontvangst.
En ja op de autoradio doet ie het dan een beetje beter maar zeker niet in alle gevallen.
Echte lokale radio die 30% marktaandeel haalt wordt gemaakt door een man of 20 fulltime.
Ik ken die zenders niet in Vlaanderen.
De gaan de lokale op FM houden en zo het langzaam laten afsterven.
Er zijn maar 3 fluxen, als 5 nationaal wordt aanbesteed dan zijn ze op.
De testen lokaal in Brussel zijn tegengevallen het vermogen was te laag voor binnenhuis ontvangst.
Het marktaandeel van FM zal binnen maximaal 3 jaar zeker met 25% dalen.
Kijk naar de groei historiek in andere landen.
Het is geen goed idee om lokale radio niet vanaf het begin de kans te geven om mee te doen.
Nog twee opmerkingen in de rand:
De vergunning van Nordkring kan door Nordkring verlengd worden met 15 jaar.
Dat staat zo in de wet en je kan dat niet éénzijdig intrekken.
Ook de voorwaarden voor de andere flux zullen hetzelfde moeten zijn anders is het oneerlijke concurrentie.
Aannames en freewheelen zijn geen basis voor een logische mening.
Kamerstukken en wetgeving zijn dat wel.

victor olsen
victor olsen
17 februari 2018 - 00:44 00:44

het is een puur politieke keuze die wordt opgedrongen aan de luisteraar.
Maar dat neemt niet weg dat het doel is om de FM uit te zetten.
Het staat zo letterlijk in de beheersovereenkomst.
Je moet geen digitalisering missen in ruil voor loze beloftes.
Tegen de tijd dat de FM uitgaat zit er al lang een andere minister.
Die beloftes zijn niets waard en zijn als zodanig ook niet concreet gedaan.
Niemand kan de toekomst voorspellen.
Maar een deel van de markt op achterstand zetten of uitsluiten is geen goed beleid.
Degene die het niet willen betalen kiezen er zelf voor om niet mee te doen.
Degene die wel willen investeren moeten tenminste de kans krijgen.
Die kans wordt niet geboden.
In de politiek gaat men altijd over tot onderzoek etc…om tijd te winnen en het in de ijskast te stoppen en het daarna als het even kan te begraven.
Degene die dat niet zien zijn volsterkt naïef

Kempenaar
Kempenaar
17 februari 2018 - 00:25 00:25

Inderdaad. Dat vraag ik mij ook al lang af: men is van plan om ooit de FM-band volledig uit te schakelen. Maar ten voordele van wat? Men zou dan van plan zijn om de “vrijgekomen” frequenties ook te gebruiken voor digitale radio. Moeten we met z’n allen dan wéér een nieuwe radio kopen om ook de “digitale” uitzendingen te kunnen ontvangen in deze band? Misschien hebben we in het verleden wel een grote fout gemaakt om digitale radio al direct op andere frequenties te willen introduceren dan op de FM-band zelf. Kijk naar Amerika. Daar wordt het digitale signaal net naast het analoge signaal op de FM-band zelf uitgezonden. Een gelijkaardig systeem had men hier in Europa ook beter uitgedacht lijkt me.

Dan nog een bedenking. Ik weet niet waar sommigen het uithalen dat de kwaliteit hetzelfde is als op FM. Hebben die al eens geluisterd naar Klara op de FM-band (en via ook zeker kabelradio) en Klara op DAB+? Het verschil is ronduit groot ten voordele van FM! Is dit de toekomst??? Radio brengen met een lage bitrate en dat zou ons FM moeten doen vergeten? Bij bepaalde muziekgenres (zoals klassieke muziek) zal de toch nog niet zo eenvoudig zijn. Ook de andere VRT-stations klinken veel fletser en platter dan op FM. (En neen, we gaan het hier nu niet over geluidscompressie en limiters hebben want je moet maar eens duidelijk luisteren naar de hoge tonen op FM en DAB+ van bijvoorbeeld Radio 2. Ook hier scoort het geluid van FM mijn inziens toch ook beter. Minder dof dan op DAB+.)

Ten laatste is er nog iets wat me aan DAB+ enorm stoort. Blijkbaar heb ik hierbinnen toch geen perfecte ontvangst van DAB+ (momenteel zelfs alleen maar het VRT-pakket). Bij FM kun je aan de ruis horen bij het draaien van de antenne of dat de antenne goed staat voor ontvangst of niet. Bij DAB(+) kan dit dus niet! De helft van de tijd vindt de DAB+-ontvanger hier het signaal niet. En als er ontvangst is, staat de radio soms bijna te tjilpen als een kanarievogel. (Een tjilp, even stilte, dan weer enkele seconden geluid, een tjilp, weer even stilte, enz…). DAB+? IK ZIT ER NIET OP TE WACHTEN!

victor olsen
victor olsen
16 februari 2018 - 15:38 15:38

Ik ken de redenering al (en die is volstrekt terecht)
De openbare omroep moet iedereen kunnen bereiken.
Kansarmen die geen geld hebben voor een nieuw toestel dus ook.
Wanneer is de openbare omroep gestopt met AM uitzendingen?
Wat was op dat moment het resterende marktaandeel van AM in Vlaanderen?
Waar heb je jouw plan van 150 regionale hoog vermogen frequenties gelezen?
Stuur me even een link van die nota en vertel me wanneer die behandeld is!
Indien je dat niet kunt kan er maar één conclusie zijn:
Zever in pakskes!
Bovendien indien je wenst kan ik een groot aantal keren de uitspraken van Sven Gatz opzoeken waarin hij zegt: Lokale radio mag op FM uitzenden,ze kunnen het niet betalen,het is misschien wel een goed idee ze daar te laten etc.
Die bewijzen bestaan wel.
In tegenstelling tot jouw fantasie herindeling FM band.

Steven VDP
Steven VDP
16 februari 2018 - 15:10 15:10

Waarom in hokjes blijven denken?
We zijn 2018, hé! Er is al een tijdje veel meer dan FM om naar radio te luisteren …
– thuis luister ik via internet, FM, DAB en digibox
– in de wagen luister ik via 3/4G, dankzij een handige app op de smartphone, die via bluetooth (of via een kabeltje) met de autoradio verbonden is … de FM-knop wordt nog maar af en toe ingedrukt!
– op het werk luister ik via internet

Volgens mij mogen lokale radio’s niet meer blijven focussen op FM.
Maar ze mogen ook niet blijven wachten op DAB+, voor het merendeel van de lokale radio’s is zo’n regionaal DAB+-verhaal sowieso financieel moeilijk haalbaar!
Tenslotte mogen lokale radio’s zeker niet blijven wachten op die “1 of andere dag” waar de overheid zal beslissen om geen FM-vergunningen meer uit te delen.

Lokale radio’s moeten dringend meer inzetten op sensibilisering van hun luisteraars, denk ik!
Ze moeten hun luisteraars echt gaan overtuigen dat luisteren via het internet echt niet zo moeilijk is en vooral voordelen heeft.
Zowat iedereen heeft immers een smartphone, dus kan iedereen zijn/haar radiostation overal meenemen!
En wanneer de lokale radio hiervoor dan een 50KBps AAC+ stream aanbiedt, dan moet de luisteraar echt geen bang hebben dat hij/zij de mobiele data limiet zal overschrijden als hij/zij onderweg is!

Idem dito naar de lokale adverteerders toe … hen uitleggen dat streamen vandaag heel eenvoudig is en veel meer voordelen biedt tov FM, is misschien wel de grootste uitdaging van lokale radio !!

victor olsen
victor olsen
16 februari 2018 - 13:40 13:40

Dit is echt ZEVER in PAKSKES
In de VRT beheersovereenkomst staat letterlijk:
DE VRT blijft uitzenden op FM tot ALGEHELE uitschakeling van FM.
Volgens de Europese richtlijn moet men commerciële en openbare radio gelijk behandelen.
Zolang er luisteraars zijn zullen de nationale spelers dus ook op FM aanwezig blijven.
Dus is er helemaal geen vrije FM band.
En als die er ooit komt dan is dat op een moment DAT ER NIEMAND MEER luistert.
Er zal plaats zijn voor 30 nationale omroepen op DAB+
Niemand gaat dan voor die ene lokale radio terugschakelen naar FM
Het is ongelooflijk dat je dit zonder het schaamrood op je kaken te krijgen kunt verkondigen.
Dit is het moment waarop de sector één geluid moet laten horen:
Geen digitale uitsluiting en betere zendgebieden tenminste via DAB+
Zodat er terug een sector ontstaat

johan
johan
16 februari 2018 - 08:56 08:56

lokale radios willen misschien wel op DAB+ als… er voldoende mensen zijn die de overstap willen maken, als het betaalbaar is, ik bemerk nu dat concullegas 1 maand radioreklame verkopen tegen 40,50,70 of 90 euro ex btw per maand, waar zijn we mee bezig, moeten anderen die trend ook volgen wil men zelf ook nog maar iets kunnen verkopen…, kan je uiteraard nooit Nordkring mee betalen..
of zal men opteren voor een systeem zoals in Nederland waar je als radiostation zelf een dab+ zender en antenne kan plaatsen en desnoods enkele kanalen binnen je toegekende mux kan doorverhuren voor een schappelijke prijs…. 1kw op fm voor lokale radio zou mooi zijn, dan heb je tenminste een comfortzone(gemiddelde antennehoogte 36m) van 6-8 km…en met 3kw een km of 10, maar betaal je je al gauw blauw aan de elektriciteitsrekening…(9000 euro/jaar)

Stef
Stef
16 februari 2018 - 10:48 10:48
Antwoord aan  johan

Hem , ergens begrijp ik het allemaal niet goed : in den beginne vd vrije radio geraakten we met 100 watt ,4 gestackte dipolen op een tophoogte van 15 m ,zonder frequentieplan veel verder dan nu , met frequentieplan . Nu spreekt men heel makkelijk over kilowatters. Ik denk dat ik de spectrumanalyzer es zal moeten aanzetten, Grtn Stef

Don`t copy text!
19
0
Deel hier gerust uw gedachtenx