fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Regeerakkoord is vaag over toekomst Vlaamse radio

RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Vandaag heeft Danny Montegu het over – hoe kan het ook anders – het mediabeleid van de nieuwe Vlaamse regering.

Ik blijf wat op mijn honger zitten wat radio betreft

Vier maanden na de verkiezingen hebben de onderhandelaars van N-VA, Open VLD en CD&V een akkoord bereikt over een nieuwe Vlaamse regering. Het regeerakkoord van Jambon I werd intussen voorgesteld. De opvolger van Sven Gatz is Benjamin Dalle geworden. Hij krijgt een behoorlijke erfenis van zijn voorganger, de liberaal Sven Gatz, op zijn bordje.

In het integrale regeerakkoord media (hierlangs voor het document) vinden we niets over lokale radio. Nergens. Voor de elfendertigste keer vergeten, vrees ik. Worden wel expliciet vermeld: de VRT, private mediabedrijven en de regionale TV’s. Maar geen woord over de lokale omroepen. Zou Sven Gatz de onderhandelaars in het oor gefluisterd hebben om zich niet in te laten met die honderd kleine omroepjes die enkel maar tot last zijn? Kandidaat ministers van media zullen ook wel de bagger gelezen hebben die Gatz in december 2017 over zich heen kreeg door een gekende jongerenzender geen FM licentie te geven.

DAB+ vervangt FM

Wel een passage over de invoering van DAB+, maar zonder expliciete vermelding of die nieuwe digitale manier van uitzenden ook voorbehouden is voor lokale omroepen. Voorlopig geen woord of er eventueel frequentiebanden bijkomen. “De nieuwe Vlaamse regering wil  de overgang naar een digitaal radiolandschap verder ondersteunen en wil dat DAB+ op een redelijke termijn FM gaat vervangen als belangrijkste uitzendtechniek voor radio buitenshuis. Binnenshuis zal internetradio ook steeds sterker worden”, lezen we in het akkoord.  

Toch wel een vreemde passage: dus buitenshuis DAB+ en binnenhuis internetradio. Ik zou graag ook binnenhuis DAB+ luisteren en in mijn wagen via 5G naar internetradio. De VRT wordt in een iets strakker keurslijf gestoken en kan zich niet meer alles permitteren. We lezen: “De nieuwswebsite van de VRT onderscheidt zich van de websites van de private nieuwsmedia en focust enkel op het audiovisueel aanbod. Geschreven tekst dient enkel ter ondersteuning van het audiovisuele (korte informatieve verslaggeving en geen longreads).” Kan dat een probleem worden voor kleinere lokale en internetradio’s die vandaag hun nieuws halen van de site vrtnws.be?

Hervorming VRM

Als laatste vermeldt het regeerakkoord dat men gaat inzetten op een sterke mediaregulator. De nieuwe regering is van plan de Vlaamse Regulator voor Media (VRM) te hervormen. Wordt het eindelijk menens en gaat men dan controleren of de lokale en netwerkradio’s hun ingediend erkenningsdossier nakomen en toch gaan halve Watt te sterk uitzenden?

Samengevat, ik blijf wat op mijn honger zitten wat radio betreft in dat nieuwe regeerakkoord. Best wachten op de visienota van de nieuwe minister van media vooraleer somber te worden. Maar hij of zij kan straks al warmlopen: namelijk een handtekening zetten onder het erkenningsbesluit van de nieuw erkende radio’s van de laatste erkenningsronde van mei dit jaar want de namen zijn al lang gekend.

En als dat klaar is, de stapel klachtendossiers in behandeling bij de Raad van State al beginnen inoefenen. Alvast veel succes aan de opvolger van Sven Gatz!

° Is getekend: Danny Montegu


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Commissie Media: vragen over vergunningen Qmusic, Joe en Nostalgie

In de commissie Media van het Vlaams Parlement ondervroeg volksvertegenwoordiger Filip Brusselmans (VB, foto boven) Lees verder

Lokale radio op DAB+: niks nieuws onder de zon

De Vlaamse parlementscommissie Media had donderdag, zoals enigszins verwacht kon worden, maar weinig nieuws te Lees verder

De beleidsnota Media tussen regels en haakjes

Botsen de nieuwe plannen van de minister op de bestaande realiteit?  Vandaag in de commissie Lees verder

Beleidsnota Media zet in op digitalisering radio

Het kabinet van Mediaminister Benjamin Dalle zal de komende beleidsperiode geconfronteerd worden met een aantal Lees verder

VRT-jaarverslag doorgelicht in commissie Media

“Als we een duurzame organisatie willen zijn dan is het natuurlijk zo dat het belangrijk Lees verder

Blad 317: MNM, Dalle en Spotify (audio/video)

Geen glaasje op? Dan hebt u helemaal gelijk en mogelijk naar deze wijze raad geluisterd Lees verder

Retro-interview met Ingrid Lieten (audio)

Spreek de woorden ‘Minsiter van media’ uit, in deze volgorde en de bloeddruk van menigeen Lees verder

Minister Dalle: “Naar 4,5 procent besparing bij VRT”

“Aangezien de radio van VRT een belangrijke speler is, is het logisch dat we op Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in dab+, internetradio, lokale radio, mediabeleid
Nieuwe mediaminister is jonge West-Vlaamse Brusselaar

De Zaak Natsie – 16

Het is vandaag 2 oktober… 1982 (audio)

Het radiodagboek van 2 oktober – 274 (video)

Blad 283: Singjaal, Amazon, TOPradio en Bocca (video)

De mediaplannen van Jambon I

Sluiten