RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Redt voorlopige bewindvoerder BNL?

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Met de aanstelling van een voorlopige bewindvoerder aan het roer van BNL BV, de organisatie achter de netwerkradio met het Nederlandstalige profiel, blijft de saga rond BNL aanhouden. Sinds een paar maanden zit de omroep in slechte papieren en probeert men – in deze moeilijke tijden – te overleven.

De Gentse ondernemingsrechtbank heeft op 20 november een Brugs advocaat aangesteld als voorlopige bewindvoerder voor BV BNL Radio. Een voorlopig bewind heeft als doel de continuïteit van de onderneming te beschermen tegen de eigenaars. Dit duidt meestal op ernstige problemen. De taak van de voorlopige bewindvoerder ligt in het redden van de onderneming. Ook de tweede firma van BNL, TTP Media, heeft eenzelfde bewindvoerder gekregen. Zo blijkt als we Companyweb raadplegen. Alle hoop is nu gericht op dit voorlopig bewind: zal dit het ultiem middel zijn om het in moeilijkheden verkerende BNL in rustiger vaarwater te brengen?

Op 27 november 2020 verscheen de publicatie van een voorlopig bewindvoerder in het Staatsblad

Hoe het begon

Flashback naar Paasmaandag 2020. De coronapiek hebben we net achter ons gelaten, we kijken hoopvol uit naar de lente en de heropening van de winkels, niemand die denkt aan een tweede golf van besmettingen. Veilig van in ons kot horen we hoe Denny Coussement ’s middag de spits afbijt van de nieuwe netwerkradio voor Vlaanderen. Hij opent met ‘The way to your heart’ van Soulsister. Echter, zo zou achteraf blijken, liep die weg van BNL niet over rozen.

BNL laat voor het eerst van zich horen op donderdag 19 maart 2020 als Frederik Thomas, oprichter van VBRO, zijn vennootschap overlaat aan ondernemer Hugo Foets, bekend als manager van artiesten en organisator van Yesterdayland in Bobbejaanland. De netwerkradio zal voortaan door het leven gaan als BNL, de moderner klinkende naam voor de Vrije Brugse Radio Omroep.

Ondertussen gaan een ganse rits van presentatoren zoals David Vandyck, Lissa Lewis, Wim Leys, Lennaert Maes, Kanaal Z-presentatrice Ilse De Vis en tal van bekende mediafiguren aan de slag in de Vlamingenstraat om een succes van BNL te maken. Al snel na de opstart sijpelt het nieuws binnen dat de nieuwe eigenaar moeite heeft het plaatje financieel te laten kloppen. Het feit dat ondernemers en handelsverenigingen door de coronacrisis liever hun vinger op de knip houden dan geld uit te geven aan dure radio reclamecampagnes helpt nieuwkomer BNL natuurlijk ook niet vooruit.

Rampzalige 23 september

Echt zichtbaar – of beter hoorbaar – wordt die precaire toestand midden augustus wanneer BNL van de nationale DAB+ frequenties verdwijnt wegens onbetaalde facturen bij de zenderexploitant. Geen nood: de netwerkradio kan nog steeds rekenen op een zenderpark van zeventien FM-frequenties waarmee alle grote Vlaamse steden bereikt worden. Maar ook die dekking begint een voor een af te kalven. Op 23 september gaan als de weerlicht de FM-zenders van Antwerpen, Mechelen, Sint-Niklaas, Aalst, Turnhout off-air.

Nochtans weet BNL zich nog even te herpakken en komt men eind oktober tegemoet aan de eis van regulator VRM om de steunzender voor Geel (Meerhout) aan te zetten. Toch gaat het van kwaad naar erger: de zender in Hasselt wordt afgezet en sinds vorig weekend kunnen ook de Gentenaren niet meer genieten van de muziek uit de Lage Landen. Veel frequenties blijven er niet meer over; via internet lopen de (non-stop) uitzendingen nog wel verder. Op de Facebook pagina van het station worden nog weinig nieuwe berichten gepost en vragen van luisteraars over de weggevallen ontvangst worden niet beantwoordt.

Eind november stelde de ondernemingsrechtbank de voorlopige bewindvoerder aan. Dat kan twee kanten uit: ofwel dient op de dag van Sinterklaas zich iemand aan met een pot vol goud en kan BNL terug zijn rug rechten ofwel is dit een voorbode van een langzame aangekondigde ondergang met het faillissement tot gevolg.

Leedvermaak is uiteraard allerminst op zijn plaats. Eigenlijk zouden we blij moeten zijn dat er nog ondernemers in Vlaanderen durven investeren in radio, een medium dat zijn beste jaren gehad heeft. Mocht het verkeerd lopen voor BNL, dan hopen we dat er nog initiatiefnemers besmet worden door het radiovirus en hun kans wagen. Liever dit virus dan Covid-19. (DM)


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Zit BNL Radio in woelig water?

De muziek uit de lage landen wordt steeds stiller… Grote Plannen Op Paasmaandag, 13 april Lees verder

Opnieuw technische storingen bij BNL?

Sinds gistermiddag is BNL-radio niet meer te ontvangen in Aalst, Antwerpen, Leuven, Mechelen, Sint-Niklaas en Lees verder

BNL, opstapje naar nieuw commercieel station?

Het is een publiek geheim dat BNL een kapitaalsinjectie zou kunnen gebruiken. Directeur Hugo Foets Lees verder

BNL-zenders waren tijdelijk uit de lucht

Gisteren 3 september, werd het plots stil op een aantal BNL-zenders, om 17:00 uur. In Antwerpen, Lees verder

Erkenning Stadsradio Vlaanderen: episode nummer… onbekend

Raad van State beslist om procedure alsnog ten gronde te behandelen

Het radionajaar van 2022: TOPradio

Vanaf maandag 19 september gaat de radiozender door het leven met ‘We Make You Move’ Lees verder

Blad 1578: NRJ, Radio 1, Manx Radio

• NRJ geeft een gouden concertticket weg '• Het uur van de waarheid' vervangt Interne Lees verder

Het radionajaar van 2022: NRJ

Na vier jaar weten we dat ze bij NRJ Vlaanderen vooral goed zijn in het Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

6 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Scooterguy
Scooterguy
13 december 2020 - 05:37 05:37

Intussen is 103.8 in Hasselt waar al weken enkel een draaggolf aanwezig was ook volledig uit de lucht, welke gaat de volgende zijn? Wanneer durft de VRM optreden?

Rdg
Rdg
7 december 2020 - 11:22 11:22

Tijd dat de VRM zijn tanden eens laat zien en daadkrachtig gaat optreden.

Scooterguy
Scooterguy
6 december 2020 - 22:55 22:55

Meerhout is 2 weken vanop een onbekende plaats te beluisteren geweest met veel gekraak maar ligt er nu ook alweer enkele weken uit.

PVM
PVM
6 december 2020 - 18:43 18:43

Het zou goed zijn als de 2 radiostations(BNL en Yesterdayland) gered kunnen worden. Want voor mij waren ze een voorbeeld van hoe een professionele radio zou moeten klinken. Nu hoor je alleen non stop muziek en dit is ook niet zo goed vind ik. En moest er iets anders komen, dan hopelijk ook een professionele groep, Ment bijvoorbeeld. Maar ik ben nu wel benieuwd hoe dit de eerste tijd zal evolueren.

rob
rob
6 december 2020 - 13:52 13:52

misschien dat ze nu de kans geven aan Ment die met de erkenning naast de boot viel. Mogelijk is dit wel een gezonde onderneming die er iets van wil maken.

Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
6 december 2020 - 10:02 10:02

Die Hugo Foets is blijkbaar niet aan zijn proefstuk toe qua faillissementen (eigen artiestenburo, Nostalgiebeachfestival Ibizadancefestival) en daarna uitpakken met grootse plannen voor een Nederlandstalige radio met bekende dj’s (die ook niet gratis draaien) op vele FM-frequenties en DAB+ welke ook een bom geld kosten….
Zie dat de VBRO waarvan velen dachten dat het een vogel voor de kat was, het actueel veel beter doet dan BNL !
Ook “Yesterdayland” het voortreffelijke oldiesstation kan hierdoor in het oog van de storm komen en binnenkort de handdoek in de ring moeten gooien, wat jammer zou zijn in deze barre “coronatijden”.

Don`t copy text!
6
0
Deel hier gerust uw gedachtenx