RadioVisie

  • .
    .

BNL krijgt uitstel van ondernemingsrechtbank

Het was D-day vandaag voor BNL want de zender moest zich na enkele woelige maanden melden op de ondernemingsrechtbank van Brugge voor een inleidende zitting waarbij zou worden geoordeeld over het voortbestaan. BNL ontstond begin dit jaar toen de VBRO van Frederik Thomas het niet langer kon waarmaken als netwerkradio. Financiële problemen en diverse procedures lagen aan de basis. We vroegen Hugo Foets naar zijn versie van de feiten. 

VBRO werd omgedoopt tot BNL dat op Paasmaandag 13 april van start ging met een reddingsplan dat werd uitgeschreven door Hugo Foets, die door Thomas in huis gehaald werd om het zinkende schip drijvende te krijgen en het bedrijf te redden. Een onmogelijke opdracht volgens insiders in radiowereld. In ieder geval een titanenwerk dat een nieuw vervolg krijgt op 18 januari 2021.

Pascal Lauwereins (gewezen CFO VBRO en huidig CFO BNL): “Er is door het huidige management alles aan gedaan om het zinkende schip drijvende te krijgen. De afgelopen maanden liepen onderhandelingen voor kapitaal telkens spaak op de historische schulden uit 2018 en 2019. Zelfs PMV – Participatie Maatschappij Vlaanderen heeft tot tweemaal toe ernstig overwogen om een reddingsboei aan te reiken maar het herfinancieren van schulden uit het VBRO-verleden was niet mogelijk en zorgde voor een njet. Het reddingsplan dat vandaag op de tafel ligt voorziet een nieuwe kapitaalsinjectie gecombineerd met een akkoord van de twee belangrijkste leveranciers, Broadcast Partners en Norkring. Zij hebben de sleutel deels in handen.”

Nieuwe D-day op 18 januari

BNL Radio BV heeft nu tot 18 januari de tijd gekregen om met de voornaamste leveranciers tot een akkoord te komen. Net als de VRM, die BNL tot eind januari gaf om alles te regulariseren, geeft de ondernemingsrechtbank uitstel om de piste die vandaag op de tafel ligt af te ronden. Al is de tijd kort met Kerst en Eindejaar voor de deur. De zender ging de afgelopen zeven maanden gebukt onder de schuldenlast uit het verleden en moest extra verlies incasseren door de coronasituatie. Lees:er waren veel minder reclameinkomsten. BNL schakelde over op semi-non-stop, DAB+ werd uitgeschakeld net als enkele FM-frequenties.

CEO Hugo Foets knokte de afgelopen maanden tezamen met anderen om BNL boven water te houden. Hij is hoopvol: “Het feit dat de ondernemingsrechtbank alsook de VRM het vertrouwen uitspreken moet een overtuigend element zijn in de laatste onderhandelingen richting kapitaal. De andere duw zal moeten komen van Broadcast en Norkring. Laten we hopen dat ook zij het platform voor Belgische producties en Nederlandstalige muziek, BNL, een warm hart toe dragen.” 

Foets wilde niet ingaan op onze vraag of het om private equity (privaat vermogen) dan wel om een bankair krediet zou gaan, toen we hem vroegen hoe de mogelijke kapitaalsinjectie tot stand zou komen. Onze redactie kon intussen achterhalen dat zijn relatie met KBC eerder dit jaar al resulteerde tot een tussenkomst van de bank in het dossier Norkring.

Broadcast Partners zorgt voor de technische realisatie en distributie van het BNL-signaal voor een groot deel van de FM-frequenties. Norkring is in Vlaanderen de operator van de twee private muxen voor DAB+. Benieuwd of die grote spelers in de warmste week ook oog hebben voor een kleintje in de markt.


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx