Red de antennekijker! Steunactie voor het behoud en herwaardering van de etheruitzendingen

Leestijd: 3 minuten

RadioVisie wil een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Red de antennekijker!

Op 1 december 2018 stopt onze openbare omroep VRT met de gratis te ontvangen tv-uitzendingen via de ether (DVB-T). Dit betekent dat het tv-aanbod van de VRT niet meer beschikbaar zal zijn voor iedereen die met een antenne het tv-signaal ontvangt. De antennekijker wordt door deze roekeloze beslissing van onze openbare omroep buitenspel gezet en dat is ontoelaatbaar.


Lees verder onder de advertentie


Vandaag worden de etheruitzendingen van de VRT overwegend ontvangen door Vlamingen die om uiteenlopende redenen thuis niet over een kabelaansluiting of snelle internetverbinding kunnen beschikken. In ver afgelegen woningen waar het voor kabelaanbieders commercieel oninteressant is om kabelinfrastructuur aan te leggen is het antennesignaal vaak de enige manier om de openbare omroep te kunnen ontvangen.

De etheruitzendingen zijn ook essentieel voor een relatief grote groep Vlamingen die het tv-signaal onderweg of mobiel moeten kunnen ontvangen. Denken we daarbij in het bijzonder aan binnenschippers, vrachtwagenchauffeurs, kotstudenten, jeugdbewegingen, kampeerders, wielerploegen en wielerliefhebbers. Ook bij alternatieve of tijdelijke woonvormen zoals vakantieverblijven, mobilhomes, caravans, woonboten en tiny houses is mobiele tv-ontvangst nodig en wordt er dus veelal voor antenne-tv gekozen.

Daarnaast zijn er ook Vlamingen die bewust voor een bescheiden tv-aanbod kiezen omdat ze geen interesse hebben in commerciële zenders of steeds duurder wordende telecombundels. In die gevallen is antenne-ontvangst de uitgelezen manier om de tv-programma’s van de VRT te ontvangen. Een niet te verwaarlozen groep Vlamingen gebruikt het DVB-T-signaal ook om tv te kijken op een tweede tv-toestel in de slaapkamer, keuken of veranda omdat er in deze ruimten vaak geen tv-bekabeling aanwezig is en draadloze uitzendingen dus de enige mogelijkheid zijn om het tv-signaal te ontvangen.

Het is compleet onaanvaardbaar dat al deze Vlamingen de vrije en onbeperkte toegang tot het tv-aanbod van de openbare omroep VRT zouden verliezen. Het kan niet dat de antennekijker gedwongen zou worden om over te schakelen op het VRT NU-aanbod dat totaal niet geschikt is als vervanger van ethertelevisie. Het is wraakroepend dat een wereldvreemd VRT-management voorstelt dat de antennekijker zich zou moeten behelpen met videostreaming op tablets en smartphones in bedenkelijke kwaliteit via dure en door datalimieten beperkte mobiele 4G-verbindingen. Dit voelt eerder als een ferm opgestoken middelvinger richting de antennekijker. De beslissing om niet meer via de ether uit te zenden is een openbare omroep onwaardig.

De antennekijker mag niet als een tweederangskijker behandeld worden. De antennekijker heeft toch ook het recht zoals alle andere Vlamingen om het VRT-aanbod in de best mogelijke kwaliteit en met het grootste gebruiksgemak te blijven ontvangen? Daarom moeten de etheruitzendingen geüpgraded worden naar de nieuwste DVB-T2-technologie zoals ook in de rest van Europa gebeurt. Landen als Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Groot-Brittannië, Ierland, Italië en Spanje gingen ons daarin al voor en zenden sinds enige tijd hun openbare omroep in HD-kwaliteit gratis via de ether uit. Red de antennekijker, steun de actie voor het behoud en herwaardering van de etheruitzendingen. Hier meedoen.



Je zou ook interesse kunnen hebben in...

VRT-persbericht: DVB-T vlag dekt lading niet (video) Ingrediëntenlijst die (bewust) onvoll... In de donderdagse editie (17 mei) van de rubriek ‘Avondblad’ had RadioVisie een kort bericht over het feit dat de VRT besloten heeft om te stoppen met het verspreiden van haar tv-p...
VRT is boos op TV VLAANDEREN Openbare omroep struikelt over het woord 'gratis' De VRT is niet te spreken over de manier waarop TV VLAANDEREN in haar nieuw tv-aanbod 'Antenne TV', openlijk verkondigt dat de zenders van de openbare omroep gratis te ontvangen zi...
Music for Life: Het grote Vlaamse hart (video) Beste 'Warmste Week' ooit sinds de start RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publicere...
Concentraties stijgen, mandaten nemen af Evaluatie rapport ‘Mediaconcentratie in Vlaandere... RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publicere...
Terug naar de jaren 50 Vlaming betaalt op te 'mogen' kijken naar reclame RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publicere...
Het ‘overlijden’ van gratis antenne-TV Het ga je goed, maar tv-kijken zal nooi... RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publicere...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound

4
Reageer op dit artikel

avatar
3 Aantal reacties
1 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
3 Personen die reageerden
Cools Jean PierreRadio Freakvanackere Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Radio Freak
Lid
Radio Freak

Deze klacht heb ik naar de VRT klachten Diensten gezonden. Lees wat ik geschreven heb.

” Geachte ,

Mijn broek zakt af en ik ben kwaad toen ik zo juist vernam en eerder per toeval , want ik heb deze middag niet geluisterd naar Nieuwe Feiten om 12 u. Maar ik heb de petitie getekend tegen het verbod om te stoppen met uitzendingen via de ether vanaf 1 dec as zoals de VRT wil doen.

Ik ben dus tegen en vind het echt niet kunnen het is ook een beperking van een aanbod in de ether waar elke burger het recht op heeft omdat te kunnen ontvangen. Het staat zelfs in het Verdrag van de Mens dat je de vrijheid moet bezitten om alles wat vrij in de ether uitgezonden wordt te kunnen ontvangen , uitzendingen die gebeuren via een code vallen daar dus niet onder om het duidelijk te stellen. Maar als de VRT dus per 1 dec 2018 de uirzendingen via een tv antenne gaat stoppen dan wordt mij de vrijheid afgepakt en heb ik totaal geen keuze meer. En daarom vindt ik dat niet kunnen. Het zelfde is destijds ook gebeurd met de Middengolf en dan gaat men dood leuk zeggen.

Ah er luistert toch niemand meer , nee want zoals de journalist zegt men zwijgt het voor dood. Dus denken ze dan dat het niet meer bestaat dus afschaffen maar. Nee dan wordt ik zeer boos en vooral kwaad en steiger ik en indien het moet dan zal ik ook niet nalaten om op men rechten staan als burger en aan mijn Advocaat vragen om de nodige stappen te zetten en dit aan te vechten zodat het dan verboden wordt om dit door te voeren. Ik meen dit dan ook zeer ernstig en het is géén grap verre van.

De VRT moet dit voorstel naar de prullenmand verwijzen en er mee stoppen om onze vrijheid als kijker via de ether af te schaffen. Dit hoeven we niet te pikken punt uit jullie hebben ons al de Middengolf afgepakt en dit is er over. Ik ga raad en advies aan mijn raadsman vragen om te bekijken in welke mate en of we hier tegen de nodige stappen kunnen zetten om dit voorstel als nog af te schaffen en te vernietigen ?

Ik hoop dat het nu voor de VRT zeer duidelijk is dat ik me hiertegen verzet en aanteken ? “

vanackere
Gast
vanackere

Alles draait om geld in deze wereld en dit is iets wat GRATIS is é.
Spijtig voor mensen (zoals ik) die een tweede of derde tv hebben in een kamer waar geen bekabeling ligt, en waar we af en toe naar journaal en blokken kunnen kijken.
We zijn niet allemaal grootverdieners die via allerhande dure kanalen op ieder toestel tv kunnen kijken.
Minister Gatz doet er blijkbaar niks aan.

Radio Freak
Lid
Radio Freak

Minister Gatz (gats haha) die doet wel iets aan alleen het omgekeerde van wat wij willen. Hij schaft het af om geld te sparen en wij moeten betalen om te kunnen kijken. De wereld op zijn kop.

Een publieke omroep zoals de VRT is verplicht om een gratis TV signaal uit te zenden , want ze krijgen geld van de belasting betaler. Vorm nu een één blok en front ivp van mekaar de vliegen af te vangen , en verzet je massaal hier tegen en blij nie in uwen luie zetel zitten want dan komt er zeker niks van in huis. In Nederland hebben het het begrepen en zenden ze gratis uit , zijn wij dan zo dom ? dacht het nie. Vaak eigen aan Vlaanderen veel boe geroep maar geen echt daden. Tis 5 voor 12 !

Cools Jean Pierre
Gast
Cools Jean Pierre

En de Vlamingen in Wallonie tellen niet mee voor de VRT. Ik ben bij Antenne TV sinds december want Vlaamse zenders op de Waalse kabel vergeet het maar, maar een weelde van Franse zenders op de Vlaamse kabel. De RTBF zenders radio DAB en FM evenals DVBT ontvangst een sukkel straatje in de regio, haast niet te ontvangen en nochtans is het nog Wallonie. Wat wil je als de politiekers enkel aan hun bankrekening denken en niet aan ons de kleine Belg.

Meer in Opinie
Herbert Visser over muziek en publieke omroep
DAB+ het nieuwe wonder? Of toch niet? (audio)
Vragen bij nieuwe aanpassing mediadecreet
VRT-persbericht: DVB-T vlag dekt lading niet (video)
Te lelijk voor de radio!
Laatste capaciteit DAB+ enkel nationaal aanbesteed
Sluiten