RadioVisie

  • .
    .

Red de antennekijker!

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

RadioVisie wil een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Red de antennekijker!

Op 1 december 2018 stopt onze openbare omroep VRT met de gratis te ontvangen tv-uitzendingen via de ether (DVB-T). Dit betekent dat het tv-aanbod van de VRT niet meer beschikbaar zal zijn voor iedereen die met een antenne het tv-signaal ontvangt. De antennekijker wordt door deze roekeloze beslissing van onze openbare omroep buitenspel gezet en dat is ontoelaatbaar.

Vandaag worden de etheruitzendingen van de VRT overwegend ontvangen door Vlamingen die om uiteenlopende redenen thuis niet over een kabelaansluiting of snelle internetverbinding kunnen beschikken. In ver afgelegen woningen waar het voor kabelaanbieders commercieel oninteressant is om kabelinfrastructuur aan te leggen is het antennesignaal vaak de enige manier om de openbare omroep te kunnen ontvangen.

De etheruitzendingen zijn ook essentieel voor een relatief grote groep Vlamingen die het tv-signaal onderweg of mobiel moeten kunnen ontvangen. Denken we daarbij in het bijzonder aan binnenschippers, vrachtwagenchauffeurs, kotstudenten, jeugdbewegingen, kampeerders, wielerploegen en wielerliefhebbers. Ook bij alternatieve of tijdelijke woonvormen zoals vakantieverblijven, mobilhomes, caravans, woonboten en tiny houses is mobiele tv-ontvangst nodig en wordt er dus veelal voor antenne-tv gekozen.

Daarnaast zijn er ook Vlamingen die bewust voor een bescheiden tv-aanbod kiezen omdat ze geen interesse hebben in commerciële zenders of steeds duurder wordende telecombundels. In die gevallen is antenne-ontvangst de uitgelezen manier om de tv-programma’s van de VRT te ontvangen. Een niet te verwaarlozen groep Vlamingen gebruikt het DVB-T-signaal ook om tv te kijken op een tweede tv-toestel in de slaapkamer, keuken of veranda omdat er in deze ruimten vaak geen tv-bekabeling aanwezig is en draadloze uitzendingen dus de enige mogelijkheid zijn om het tv-signaal te ontvangen.

Het is compleet onaanvaardbaar dat al deze Vlamingen de vrije en onbeperkte toegang tot het tv-aanbod van de openbare omroep VRT zouden verliezen. Het kan niet dat de antennekijker gedwongen zou worden om over te schakelen op het VRT NU-aanbod dat totaal niet geschikt is als vervanger van ethertelevisie. Het is wraakroepend dat een wereldvreemd VRT-management voorstelt dat de antennekijker zich zou moeten behelpen met videostreaming op tablets en smartphones in bedenkelijke kwaliteit via dure en door datalimieten beperkte mobiele 4G-verbindingen. Dit voelt eerder als een ferm opgestoken middelvinger richting de antennekijker. De beslissing om niet meer via de ether uit te zenden is een openbare omroep onwaardig.

De antennekijker mag niet als een tweederangskijker behandeld worden. De antennekijker heeft toch ook het recht zoals alle andere Vlamingen om het VRT-aanbod in de best mogelijke kwaliteit en met het grootste gebruiksgemak te blijven ontvangen? Daarom moeten de etheruitzendingen geüpgraded worden naar de nieuwste DVB-T2-technologie zoals ook in de rest van Europa gebeurt. Landen als Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Groot-Brittannië, Ierland, Italië en Spanje gingen ons daarin al voor en zenden sinds enige tijd hun openbare omroep in HD-kwaliteit gratis via de ether uit. Red de antennekijker, steun de actie voor het behoud en herwaardering van de etheruitzendingen. Hier meedoen.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Cools Jean Pierre
Cools Jean Pierre
19 augustus 2018 - 09:58 09:58

En de Vlamingen in Wallonie tellen niet mee voor de VRT. Ik ben bij Antenne TV sinds december want Vlaamse zenders op de Waalse kabel vergeet het maar, maar een weelde van Franse zenders op de Vlaamse kabel. De RTBF zenders radio DAB en FM evenals DVBT ontvangst een sukkel straatje in de regio, haast niet te ontvangen en nochtans is het nog Wallonie. Wat wil je als de politiekers enkel aan hun bankrekening denken en niet aan ons de kleine Belg.

vanackere
vanackere
1 augustus 2018 - 09:49 09:49

Alles draait om geld in deze wereld en dit is iets wat GRATIS is é.
Spijtig voor mensen (zoals ik) die een tweede of derde tv hebben in een kamer waar geen bekabeling ligt, en waar we af en toe naar journaal en blokken kunnen kijken.
We zijn niet allemaal grootverdieners die via allerhande dure kanalen op ieder toestel tv kunnen kijken.
Minister Gatz doet er blijkbaar niks aan.

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx