fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Reclameplafond voor VRT, maar commerciële radio ziet nog groei

Hoe evolueert de omzet uit radioreclame bij de commerciële jongens die zichzelf enkel met publiciteitsinkomsten moeten bedruipen? RadioVisie vroeg hoe de omzetresultaten bij DPG Media (Qmusic, Willy en Joe) evolueren. Ze laten natuurlijk niet in het centenboekje kijken, maar wel in hun kaarten.

DPG Media: goed geboerd

Hoe men aan de Medialaan de omzet uit radioreclame het laatste jaar evalueert, vroegen we ons af.  “We zitten met radio goed op koers qua omzet om een positief jaar neer te zetten waarin we meer regelmaat bij radio-adverteerders vaststellen. We denken alvast dat de radiomarkt dit jaar zal groeien, wat de gezondheid en aantrekkingskracht van het medium aantoont”, weet Steve Van den Audenaerde, Business Development Manager Audio.

Het valt af te wachten of het pas gestarte digitaal kanaal Willy daar zal toe bijdragen. Op de vraag of de recente bezuiniging banen gaat kosten op de radioafdeling vertelt An Caers, directeur radio: “Het gaat om een minimale impact en past in de digitale transitie die ook audio doormaakt”.

Welke visie heeft u omtrent aangepaste reclameplafonds bij de VRT, zeg maar van de VAR, die het Vlaamse regeerakkoord oplegt? “Dit is een afspraak tussen de Vlaamse Overheid en haar zenders”, klinkt het op de vlakte.

Ook mooie groei Mediahuis

We kregen ook een evaluatie van de reclamekoek van bij Nostalgie en NRJ Vlaanderen op ons verzoek. Bart Decoster, CEO Nostalgie (Vlaanderen 1) en Corporate Director Mediahuis Connect gaf meer feedback. “De groei van de reclame-inkomsten bij Nostalgie kent zowel in Vlaanderen als Wallonië een sterke groei van >10%.

Dat reflecteert het stijgend vertrouwen van de reclamemarkt in onze Nostalgie brand. Het enige nationale merk in het radiolandschap. Als redenen zien we onder andere ons marktleiderschap met Nostalgie Wallonië in het Zuiden en het nieuwe dynamische verhaal in Vlaanderen. Want ook NRJ kent intussen mooie groei. Dat blijft niet ongemerkt”.  Bij NRJ is het nog niet zover, maar een vijftal jaar geleden draaide Nostalgie Vlaanderen break-even.

Bart Decoster, voormalig commercieel directeur van SBS Belgium, doet nog een opvallende uitspraak en lijkt de hand uit te steken naar de VRT. “Wat het reclameplafond van de VRT betreft wil ik graag bondig zijn. Laten we hopen dat de middelen die via radio binnenkomen ook radioprojecten dienen. Dat kan de sector dan dienen. Voorts moet de VRT zelf maar uitmaken waar ze hun rol het best spelen. Vijf zenders waarvan er 2 méér dan ooit op hetzelfde domein/doelgroep spelen lijkt me te veel. Wij willen gerust praten”. Waarvan akte.

Reclamecijfers VAR/VRT

De VRT haalde in 2018 via de VAR in totaal 44,5 miljoen euro op aan radiopubliciteit, zo leert het VRT-jaarverslag 2018. Dat was een daling met 3,7 miljoen (een kleine 8 procent) tegenover 2017. De regie en de VRT werden gewezen op de beheersovereenkomst en moesten van Sven Gatz op de rem gaan staan.

In de lente van 2018 werd daarover nog in de Commissie Media, waarover we berichtten, besloten dat de VAR-reclame gemilderd moest worden.  Wel overschreden de globale inkomsten 2018 uit boodschappen van algemeen nut en commerciële communicatie het plafond met een excedent van 300.000 (0,3 miljoen). In de beheersovereenkomst was een maximumgrens van 75,6 miljoen euro bepaald.

We zetten de opbrengsten uit radioreclame van de VRT-netten (in miljoen euro) in 2018 op een rijtje.

  • MNM   10,3 (23,1%)                                       
  • Radio 1 6,4 (14,4%)                                                       
  • Radio 2 10,3 (23,2%)                                                     
  • Studio Brussel   17,5 (39,3%)                                     
  • Totaal 44,5 miljoen 100,0%                       

Aangepast plafond

Het regeerakkoord wil nu ‘aangepaste reclameplafonds’ voor de VRT. Donderdag nog zei Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) in de Commissie Media dat “aangezien de radio van VRT een belangrijke speler is, het logisch is dat we op een aangepast plafond we moeten toezien”. Welke aanpassing er aan de plafonds komen maakt het voorwerp uit van de volgende beheersovereenkomst 2021-2025, momenteel klinkt daarover nog radiostilte op het kabinet Dalle.

Het lijkt ons voor de hand liggend dat vooral melkkoe StuBru zou moeten inbinden. (TDN)


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
NRJ: Online-reclame verschillend van FM-spots

Er wordt steeds meer digitaal geluisterd. Ook in Wallonië. Via DAB+ en online. Volgens de Lees verder

Blad 505: Extra Gold, reclame en Radio gaga (video)

Gestorven in 2003 en toch zit nog geen spatje sleet op op deze radiomaker! Corona-crisis Lees verder

Blad 504: StuBru, Leen en Klara (video)

Mondkapje vertelt naar welke zender u luistertRadio niet genoeg? Dan maar de planken op!De beste Lees verder

Bij de radio wordt nauwelijks gezapt

Eigenlijk wisten we dit al lang, maar het is altijd goed als buikgevoel en eigen Lees verder

Nederland: reclameblokken op de radio gehalveerd

Na Vlaanderen, waar de VRT een halvering van zijn radioreclame laat optekenen, is nu ook Lees verder

Maxi-jingle op weg om mini-hit te worden? (video)

Via vijf nationale omroepen in Vlaanderen loopt momenteel een opgemerkte oproep om samen de corona-crisis Lees verder

Blad 495: Torfs, Vooiced, Restream & DAB+ (video)

'Blijven communiceren', is de boodschap en bij de radio doen ze dat uitstekend Een 'twitter' Lees verder

Reclame gehalveerd bij publieke radio

'De discussie over het reclameplafond van de VRT is nu wel even gaan liggen' De Lees verder

2
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
1 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
2 Personen die reageerden
DimitriTommy Vereecke Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Tommy Vereecke
Lid
Tommy Vereecke

inderdaad 2 jongeren zenders op de openbare omroep is van het goede te veel… Laat MNM en Stu Bru samen smelten tot een ruimte jongeren radio van en voor jongeren. En geef de vrij gekomen frequenties aan goede commerciële radionetten . Maar niet aan de Vlaamse media maatschappij.en of het mediahuis. Want door het feit dat de openbare omroep nog heel wat luisteraars heeft, wil toch iets zeggen over de ondermaatse kwaliteit van joe fm en Q music. en radio NRJ.

Dimitri
Gast
Dimitri

NPO en RTBF hebben ook meerdere jongerenzenders alleen zitten ze bij hun niet allemaal op FM. Wat ik mis is een 35+ station met een stuk minder boemboem muziek dan wat StuBru nu brengt.

Meer in commercieel, reclame
Het radiodagboek van 25 oktober – 297 (video)

Het radiodagboek van 24 oktober – 296 (video)

Het radiodagboek van 23 oktober – 295 (audio)

Targetspot lanceert eigen platform voor podcasts

Het radiodagboek van 22 oktober – 294 (audio)

Blad 303: VBRO, Anne, Pieter, Frans, Ferry, Gerrit (audio)

Sluiten